Muž, který léta plnil spis Krakatice, se bojí o život

Sabina Slonková
13. 9. 2009 11:10
Bývalý tajný agent Karel Tichý exkluzivně "vypovídá" pro deník Aktuálně.cz o tom, proč odešel od policie

Rozhovor - Uprchlík Radovan Krejčíř má jeho jméno na seznamu lidí určených k likvidaci. Dostává výhrůžky smrtí a ví, přiznává, že strach o život nikdy nepomine.

Tak vypadá život bývalého elitního detektiva Karla Tichého, který vyšetřoval mafiánského bosse Františka Mrázka či uprchlé "podnikatele" Radovana Krejčíře a Tomáše Pitra, poté co opustil službu.

Vrátit už by se přesto nechtěl. "Nikdy se nesmířím s tím, že mi zavraždili dva mé klíčové agenty, o nichž unikly informace z policie. Nechtěl bych zažít třetího...," řekl v exkluzivním interview pro Aktuálně.cz expolicista, který založil legendární spis Krakatice, v němž jsou shromážděny poznatky o tom, jak se propojilo podsvětí se světem politiky.

Detaily, pro něž byl léta vázán závazkem mlčenlivosti, měl tento expolicista před volbami sdělit na uzavřeném jednání poslancům. Politici však nakonec o jeho výpověď nestáli. S odůvodněním, že věci, které odhalil, by mohly rozpoutat předvolební aféry.

Byť omezen povinností o mnoha věcech mlčet, popsal Karel Tichý v obsáhlém rozhovoru alespoň některé části českého politického zákulisí.

Přinesl mimo jiné výpověď o tom, jak byl letos na jaře na objednávku sledován pražský primátor Pavel Bém.

Jakeš se jen smál

A.cz : Kdy jste vlastně vůbec prvně dostal varování, ať dáte od nějaké kauzy ruce pryč?

První výhrůžky jsme zaznamenali v době, kdy jsme po roce 1989 rozkrývali strukturu a financování komunistické organizace novinářů MON, za níž byli lidé ze Státní bezpečnosti a KGB. Dostávaly se k nám hlasy: Vy nevíte, kdo za tím stojí? Tentokrát si zahráváte! Měli jsme tehdy na výslechu mladého Jakeše, seděl na točicí židli, smál se nám do obličeje a ptal se: "Proč se na to nevykašlete? Co si myslíte, že se stane? Já si odjedu na svou jachtu a vy mi nic nedokážete." Nakonec jsme alespoň dodali politikům takové informace, že byla organizace ze země vypovězena.

A. cz: Kdy jste se nejvíc bál?

Teď, když jsem odešel od policie. Už nejsem policajt a mám samozřejmě omezenější možnost ochrany. Navíc se v prostředí ví, že jsem na Krejčířově seznamu lidí určených k likvidaci, takže kdyby se mi cokoli stalo, nejsnadnější je hodit to na Krejčíře a je to.

A. cz: To se ale budete bát do smrti…

Asi jo.

Informátoři nejsou svatí

A.cz: Během své práce jste nikdy strach neměl?

Mockrát. Metody Mrázka, Krejčíře či Starky, ale i mnoha dalších, kteří se bojí o své peníze, majetek, ale i o funkci, postavení nebo mandát nejsou vybíravé. A kdo překáží, musí z cesty. Dostal jsem zlomenou tužku se vzkazem Nech toho!,  byl jsem napadený a zmlácený, dostával jsem a dostávám desítky "dobrých rad", co mám a co ne, řádila a řádí po mně inspekce ministra vnitra a BIS, a co s tím naděláte.

A.cz: Dá se s tím něco dělat?

Nakonec si zvyknete, protože vám stejně nic jiného nezbývá. Nikdy se ale nesmířím s tím, že mi zavraždili dva mé klíčové agenty, o nichž unikly informace z policie. A ať byli jací chtěli, ať si o nich říká, kdo chce, co chce (mimochodem, za celou kariéru jsem nepotkal ani jednoho svatého policejního informátora), byli to opravdu klíčoví lidé, díky nimž zaznamenala policie celou řadu výher v boji proti zločinu. Jenomže policie nemyslí ani na své lidi, natož pak na "nějaké" informátory. A to je důvod, proč už bych se ke své bývalé práci asi nikdy nevrátil. Nechtěl bych zažít třetího...

A.cz: Stálo vám to tedy všechno za to?

Určitě. Nebýt nás, spousta zločinců i zkorumpovaných politiků by měla pocit, že jsou beztrestní. Takhle věděli, že i na ně může jednou dojít.

Krejčíř snad bude pykat

A.cz: Jenže teď už jste pryč a nemáte šanci tyto věci ovlivnit. Věříte dneska v něco, jako je spravedlnost?

Ale jo. Občas. Někdy to sice trvá dlouho, ale já věřím třeba tomu, že to jednou s Krejčířem vyjde a on bude pykat za to, co udělal.

A.cz: Roky jste patřil mezi nejlépe informované muže ve státě. Chybí vám to?

Taková věc je vám spíš na obtíž. Tím spíš, že jsem se za ty roky stal často a úspěšně používaným strašákem a sloužil různým lidem jako zdroj k vydělávání peněz. Různí lidé bez mého vědomí chodili, že se chystám toho a toho zavřít, ale že se můžou vykoupit. I Mrázek několikrát zaplatil za informaci, že už už se ho chystám zavřít… A navíc nejnebezpečnější je, když si lidé myslí, že víte víc, než víte.

A.cz: Co teď děláte?

Od policie jsem odešel "nevybaven a nezabezpečen". A většinou se mě všude báli. Dostal jsem tři nabídky, dvě od kamarádů a jednu od bezpečnostní agentury, kterou jsem pro její pověst rovnou odmítl. Pracuji v jedné malé firmě, která dbá o bezpečnost osob. Bojujeme o holé přežití, a to i proti firmám, které mají na své "listině" ryzí patrioty.

Další část rozhovoru: Boss podsvětí spoléhal na vliv exministra vnitra

 

Právě se děje

Další zprávy