Tajný detektiv promluvil: Kmotr Mrázek sázel na Langera

Sabina Slonková
8. 9. 2009 12:10
Získali jsme exkluzivní rozhovor s někdejším elitním detektivem, kterého politici odstavili

Praha - Pomáhal místopředseda ODS Ivan Langer zločinecké organizaci Františka Mrázka vědomě, nebo ho mafie bez jeho vědomí jen využila?

I o tom chtěl na utajeném jednání poslanců výboru pro obranu a bezpečnost tento čtvrtek promluvit někdejší elitní detektiv Karel Tichý (jeho stručný profil si můžete přečíst zde).

Právě on před devíti lety založil spis Krakatice, který mapoval mimo jiné i kontakty zavražděného bosse podsvětí Mrázka s politiky. Poslanci slyšení na poslední chvíli zrušili.

Karel Tichý nyní propojení mafie a politiky poodhaluje v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

Muž, který řídí kampaň ODS: Ivan Langer
Muž, který řídí kampaň ODS: Ivan Langer | Foto: Reuters

V něm mimo jiné říká, že Mrázek při svých obchodních aktivitách na Langerovu pomoc spoléhal. A právě Langerovu bezpečnostní prověrku u NBÚ, která mu počátkem nového tisíciletí formálně přiklepla "razítko čistého politika", zařadil jeho tým mezi ty pochybné. NBÚ při ní nevyužil všechny informace ze spisu Krakatice.

"Je fakt, že Mrázek na Langera dost spoléhal. Počítal s jeho podporou například v případě prodeje Setuzy. A když se jí nedočkal podle svých představ, prohlásil: 'já ho za to sestřelím, jako jsem sestřelil Grosse'. Mám to ze tří zdrojů, z toho jeden to slyšel na vlastní uši," uvedl Tichý v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

"Jindy mě jeden člověk dokonce vzal na místo kde byl ve stejné době Langer i Mrázek. Ale o detailech veřejně mluvit nemůžu. Zbavení mlčenlivosti se týká jen vystoupení před poslanci," dodal Tichý.

Ivan Langer s jeho výroky polemizovat nechtěl. "K nesmyslům nemá smysl se vyjadřovat. Lžím a pomluvám se bráním a budu bránit soudně, jinou možnost nemám," reagoval pro Aktuálně.cz Langer.

Již dříve ale popřel, že by se s Mrázkem kdy viděl, natož aby pro něj vědomě pracoval. Stalo se to loni na jaře, kdy deník Aktuálně.cz  vypátral, že Langer v roce 2000 prostřednictvím developera Luďka Sekyry pomáhal Mrázkově skupině s finančním krytím v bitvě o největší tuzemskou stavební společnost IPS.

Díky této aktivitě a kontaktům se Sekyrou se Langer dostal do spisu Krakatice.

Zavražděný František Mrázek. Byl Ivan Langer jeho spojkou, jak naznačoval?
Zavražděný František Mrázek. Byl Ivan Langer jeho spojkou, jak naznačoval? | Foto: Rodinné album

Místopředseda ODS následně své angažmá v případu nepopřel. Odmítl ale, že by za to vzal peníze a že by věděl o roli Mrázka v pozadí. "Nic jsem si od nich nevzal a ke svému velkému štěstí jsem se s Františkem Mrázkem nikdy osobně nesetkal," uvedl loni Langer.

Je to přitom právě Karel Tichý, který může mimo jiné osvětlit rozhovory Františka Mrázka, v nichž se mafiánský boss baví se svými spolupracovníky o deseti milionech či nákupu nemovitostí pro Langera.

Kromě Langera se v Krakatici ocitli i další politici - například poslanec Vlastimil Tlustý, exministr Ivo Svoboda či Zemanův poradce Miroslav Šlouf. Ti všichni už ale nejvyšší patra politiky opustili a jejich kontakty na Mrázkovu skupinu byly detailně popsány.

  • Rozhovor s Karlem Tichým připravujeme.
 

Právě se děje

Další zprávy