Politika blízko mafii. Jak blízko, o tom se nemá mluvit

Sabina Slonková
7. 9. 2009 13:15
Ve sněmovně byla opět odložena výpověď policejního detektiva, který prověřoval styky politiků a podsvětí
Postava bosse Mrázka se stala i tématem kruté politické satiry.
Postava bosse Mrázka se stala i tématem kruté politické satiry. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Veřejnost má už jen minimální naději, že se do voleb dozví, jak a kteří politici si zadali se zločineckou organizací kolem zavražděného bosse podsvětí Františka Mrázka.

Poslanci zabránili tomu, aby před nimi na utajeném zasedání vystoupili dva bývalí policisté - Karel Tichý a Oldřich Kopp, kteří Mrázkovu organizaci roky sledovali a informace sbírali do spisu nazvaného Krakatice.

Oba muži požádali o zbavení mlčenlivosti a chtějí před poslanci vypovídat. Termín slyšení však už byl jednou posunut a nejnověji zkrachoval i poslední pokus.

"Tento čtvrtek se nesejdeme. Prostě se nepodařilo zajistit dostatečný počet hlasů poslanců na to, aby se mohlo jednání konat," potvrdil šéf výboru pro obranu a bezpečnost František Bublan (ČSSD).

Hlavně to nehrotit

Svědectví obou bývalých policistů je přitom klíčové pro odpověď na otázku, jak těsné byly kontakty některých politiků na Mrázkovu organizaci.

Policejní spis Krakatice popisuje vazby Mrázkovy skupiny například na místopředsedu ODS Ivana Langera, poslance Vlastimila Tlustého, někdejšího ministra financí Ivo Svobodu či Zemanova důvěrníka Šloufa. Jen expolicisté Tichý a Kopp ale mohou říct, jestli tito politici pomáhali mafii vědomě či je Mrázek jen zneužil.

Fakta:

Co je spis Krakatice

  • jde o nejvýbušnější policejní spis uplynulých let
  • popisuje propojení podsvětí, politiky a státní správy
  • založen byl kvůli vyšetřování veškerých deliktů spojených se skupinou (později) zavražděného šéfa podsvěti Františka Mrázka
  • čitá tisíce stran

Bublan připustil, že politikům se prostě nechce, aby se před volbami rozvířila aféra typu Kubice.

V ní těsně před minulými volbami vystoupil ve sněmovně tehdejší elitní policejní důstojník Jan Kubice s prohlášením, že politici zasahují do vyšetřování citlivých kauz.

"Co si budeme říkat, je tu snaha nehrotit situaci," dodal Bublan.

Velké strany ruku v ruce

Zatímco Tichý už byl zbaven mlčenlivosti a může tedy před poslanci vypovídat, Koppova žádost dodnes nebyla vyřízena.

Oba přitom podle informací Aktuálně.cz na svém výslechu trvají. Chtějí se tak bránit proti nejrůznějším nařčením, že vyšetřování Krakatice manipulovali anebo že ze spisu vynášeli informace.

Oba také podle svých slov čelí neustálému tlaku, skrytým výhružkám a jsou předvoláváni na výslechy.

Oba muži odešli ze speciální protikorupční jednotky policie v éře vlády sociální demokracie, klidu se ale nedočkali ani poté, co vnitro ovládala ODS.

 

Právě se děje

Další zprávy