BIS varuje: Rusové mění metody. Vracejí se do 80. let

Markéta Chaloupská
31. 8. 2009 12:30
Ruská rozvědka v Česku posiluje, loni se zajímala i o poslance
Foto: Jan Langer

Praha - Ruští špioni se v Česku vrátili k metodám z éry SSSR a vyvíjejí tlak i na české politiky a jejich asistenty.

Výroční zpráva české tajné služby BIS za rok 2008 jinak stejně jako loni varuje před tím, že aktivita ruských zpravodajců v České republice narůstá.

"V případě českých státních a politických struktur lze doložit setrvalý zájem ruských zpravodajských důstojníků operujících pod diplomatickým krytím o kontakty s českými politiky, zejména členy parlamentu, jejich asistenty a pracovníky oddělení zahraničních styků politických stran. Jedná se o dlouhodobý jev, jehož počátky lze vysledovat až do roku 1990," dočteme se ve zprávě.

Navíc BIS upozorňuje, že se ruští špioni vrací k metodám, které se používali v 80. letech dvacátého století. V posledních několika letech se tak ruští zpravodajci snažili ovlivnit různá občanská uskupení nebo mezinárodní organizace.

"Formy a metody, které pro svou činnost ZS využívají, jsou do značné míry inspirované formami a metodami, které v 80. letech 20. století sovětská špionáž úspěšně uplatňovala k ovlivňování mírového hnutí v západní Evropě. Účinnost tehdejší a současné propagandy na jednotlivce i celé skupiny obyvatel je, bez ohledu na jejich kulturní, sociální, ekonomické či politické zázemí, srovnatelná," píše BIS.

Podle tajné služby o tom ale drtivá většina členů těchto sdružení ani neví.

Mezi odpůrci stavby amerického radaru byli i příznivci komunistů, mezi demonstranty přišli i europoslanci Ransdorf a Remek
Mezi odpůrci stavby amerického radaru byli i příznivci komunistů, mezi demonstranty přišli i europoslanci Ransdorf a Remek | Foto: Pavla Hejlová

"Jedná se o oběti, které jsou pod rouškou ušlechtilých ideí zneužívány ke zcela jiným účelům," konstatuje BIS. 

Služba také uvádí, že se v této souvislosti zajímala o nejmenovanou obchodní společnost , která "je s vysokou pravděpodobností ad hoc využívána ruskou stranou k provádění aktivních opatření na podporu ruských zájmů v ČR."

Chceme slyšet kdo a jak

Šéf sněmovní komise pro kontrolu BIS Jeroným Tejc (ČSSD) hodlá kvůli zprávě svolat jednání.

"Očekávám, že se sejdeme hned s prvním zasedáním Poslanecké sněmovny," upřesnil.

Podle jeho stranického kolegy a člena komise Jana Hamáčka jde totiž ve zprávě BIS o závažná konstatování.

"Pokud má BIS takovéto poznatky, tak očekávám, že nás s nimi seznámí důkladněji a upřesní rozsah aktivit ruské zpravodajské služby," míní Hamáček.  

Jan Klas z ODS si dokonce myslí, že je situace je kritická.

"Proces probíhá už dlouhou dobu a je čím dál tím víc intenzivní. Ruské zájmy se v bývalých satelitech a ve Střední Evropě stále více umocňují. Vyhoštění dvou ruských diplomatů byl jen střípek toho všeho," vysvětlil.

Radar v Brdech

Před ruským vlivem ostatně varovala i Výroční zpráva BIS za rok 2007. V ní stálo, že se ruští agenti pokoušejí ovlivnit mínění české veřejnosti na plánovanou výstavbu americké protiraketové základny v Brdech.

Česká tajná služba také upozorňovala na to, že se ruští zpravodajové také snaží získat informace o české ekonomice. Aktivní jsou přitom hlavně bývalí zpravodajští důstojníci, kteří teď působí jako diplomaté.

Oko za oko

De facto se tyto informace potvrdily nedávno, kdy Česko vyhostilo dva ruské špiony s diplomatickým pasem. Deník Respekt dokonce uvedl, že Česká republika měla důkazy, aby vyhostila čtyři až pět ruských diplomatů.

Nestalo se to prý jen proto, že by Česko v takovém případě přišlo o všechny své lidi v Rusku, protože každá země vždy reaguje na vyhoštění vyhoštěním stejného počtu sil na protistraně.

České tajné služby mají na české ambasádě v Moskvě dohromady zhruba pět zpravodajců, zatímco ruských agentů v tuzemsku působí minimálně sto. 

Zeman a Šlouf

Koho přesně se Rusové snažili ovlivnit, BIS ve veřejné části zprávy neuvedla.

Blízké vazby na Rusko však mají někteří čeští lobbisté a politici.

Jak psal deník Aktuálně.cz loni na podzim, budovy Ruské federace v pražské Bubenči navštěvuje například Miroslav Šlouf a expremiér Miloš Zeman.

 

Právě se děje

Další zprávy