Útočník na Topolánka byl už jednou v cele za násilí

Markéta Chaloupská, Lenka Smyčková
28. 8. 2009 16:00
Martin Hofman dostal v minulosti deset měsíců podmíněně za ublížení na zdraví

Praha - Jeden ze čtveřice mužů, kteří před týdnem na mítinku v Hustopečích zaútočili vajíčky a zřejmě i kameny na předsedu ODS Mirka Topolánka, byl v minulosti minimálně jednou odsouzen za násilný trestný čin.

Podle zjištění Aktuálně.cz Obvodní soud pro Prahu 4 v roce 2000 uznal Martina Hofmana vinným z trestného činu ublížení na zdraví a uložil mu za to desetiměsíční trest odnětí svobody s dvouletou podmínkou.

Mladistvý Hofman totiž na jaře 1995 společně s dalším mladíkem v pražské Komořanské ulici napadl osmnáctiletého muže, kterého považovali za anarchistu. Podle obžaloby do něj mimo jiné kopali "kanadami".

Kvůli napadení putovali oba mladíci do vazby a žalobce je vinil dokonce z loupeže, výtržnictví a násilí proti skupině obyvatel a jednotlivci. Po letech jednání u soudů ale nakonec Hofman vyvázl jen s podmínkou za ublížení na zdraví. Tu pak splnil a v roce 2003 dostal takzvané osvědčení. To znamená, že dnes již jeho čin nefiguruje v rejstříku trestů.

Čtrnáct let starý čin potvrzuje to, co minimálně o dvou ze čtyř útočníků tvrdí lidé z hnutí Antifa - že to jsou bývalí aktivní příznivci krajní pravice, kteří dodnes s extremisty sympatizují.

Martin Kuferský byl podle Antify aktivním neonacistou na počátku 90. let. Říkalo se mu Kufr.
Martin Kuferský byl podle Antify aktivním neonacistou na počátku 90. let. Říkalo se mu Kufr. | Foto: Antifa.cz

Kromě Hofmana by to měl být ještě jeho známý z Vraného nad Vltavou Martin Kuferský, přezdívaný Kufr.

Čtveřice mužů, kteří se v pondělí k útoku na Topolánka sami přihlásili na policii, tvrdí, že si je k útoku objednal přímo někdo z ODS. Martin Kuferský bez bližších podrobností před novináři naznačil, že objednavatelem akce mohl být někdo "z organizačního týmu pana Topolánka". Proti tomu ale ODS ostře vystoupila a označila vyjádření útočníků za hloupost.

Policie mlčí

Incident, po kterém předsedovi ODS zůstaly na čele šrámy, se stal v pátek odpoledne na hustopečském koupališti. Když Topolánek odcházel z beachvolejbalového hřiště, skupina mladých mužů po něm údajně hodila vajíčka a kameny. Podle čtyř útočníků to ale byla jen vejce a celá akce měla pouze na objednávku vyvolat rozruch.

Přestože se útočníci sami "udali", policisté dodnes nikoho z nich neobvinili. V polovině týdne také přestali novináře informovat o průběhu vyšetřování.

"Nového je pořád něco, intenzivně pracujeme. S ohledem na vyšetřování ale opravdu nic říkat nemohu," řekl Aktuálně.cz vyšetřovatel břeclavské policie Jan Cupal.

Kriminalista nechtěl ani říct, jak dlouho bude práce policie ještě trvat a jestli se potvrzuje spíše varianta, že si muži všechno vymysleli a celá akce byla v jejich režii, nebo opravdu objednatel existuje.

Mirek Topolánek jako muž s maskou
Mirek Topolánek jako muž s maskou | Foto: Repro Aktuálně.cz

Neklidná předvolební kampaň?

Svou jihomoravskou volební kampaň Léto s Topolem dnes předseda ODS zakončil tiskovou konferencí na Moravském náměstí v Brně. K útoku se příliš vracet nechtěl. Vyšetřování chce strana nechat plně v kompetenci policie.

Sám si ovšem z útoku udělal legraci na Facebooku, kde vystoupil jako muž s maskou a dovětkem, že když si teď objednává útoky na sebe, potřebuje ochranu.

Podle zjištění Aktuálně.cz nebyl neklid na mítincích ODS jen v Hustopečích, ale i na dalších předvolebních akcích. Lidé z ODS tvrdí, že je lidé s vizáží "skinů" provokovali i na dalších místech.

"Mohu potvrdit, že se tam pohybovali lidé podobného vzezření. K žádným útokům už ale nedošlo. Tito lidé byli lustrováni Policií České republiky," potvrdil Aktuálně.cz mluvčí občanských demokratů Martin Kupka. Více podrobností ale odmítl říci.

 

Právě se děje

Další zprávy