Kauza Čunek ožívá. Ministryně Kovářová ji dává k soudu

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
18. 8. 2009 12:00
Stížnost pro porušení zákona bude řešit Nejvyšší soud

Praha - Korupční kauza bývalého předsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka několik týdnů před volbami opět ožívá.

Ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová dnes oznámila, že podá Nejvyššímu soudu stížnost pro porušení zákona. Soud rozhodne, jestli zákon skutečně porušen byl a jak se bude celá kauza vyvíjet.

"Z ministerstva by měla žádost odejít ještě dnes odpoledne," řekla ministryně. Hlavním důvodem, proč nekončící kauzu znovu otevírá, je podle jejích slov snaha očistit českou justici.

Kovářová si nechala vypracovat několik expertíz, které naznačují porušení zákona v případě vyšetřování bývalého lidoveckého předsedy.

Ministryně chce zveřejnit Čunkův spis

Experti se ale neshodli. "Podala jsem stížnost ve prospěch i v neprospěch Jiřího Čunka," řekla ministryně. Co konkrétně by mohlo být sporné, nechce upřesnit. "Čeho se stížnosti týkají přesně, neřeknu, abych neovlivňovala rozhodnutí nezávislého soudu. Stížnost zveřejním poté, co Nejvyšší soud zveřejní své rozhodnutí," dodala.

Zároveň chce udělat všechno proto, aby byl Čunkův trestní spis zveřejněn na internetu. "Myslím, že veřejnost si to zaslouží," dodala.  

Ministryně zkoumala Čunkův spis od května, kdy si ho nechala poslat od nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké. Na Veseckou se ministryně obrátí i kvůli zveřejnění.

Žaloby kolem Čunka

Případ Jiřího Čunka se táhne už od roku 2007, kdy policie tehdejšího předsedu lidovců a místopředsedu vlády obvinila z toho, že jako starosta Vsetína převzal půlmilionový úplatek od realitní firmy.

Státní zástupce Arif Salichov později trestní stíhání zastavil, takže pravda o celé korupční kauze nemohla být posouzena nezávislým soudem.

Na hlavní případ se postupem času nabalila celá řada dalších žalob. Z křivé výpovědi byla obviněna korunní svědkyně v kauze, Čunkova bývalá sekretářka Marcela Urbanová. Státní zástupkyně tento týden její stíhání zastavila.

U soudu také leží případ dvou mužů obviněných z toho, že se pokusili Urbanovou uplatit, aby svá obvinění proti Čunkovi stáhla. Tento případ může odhalit i podíl, zda se sám - tehdy obviněný - Jiří Čunek nějak na ovlivňování svědkyně podílel. 

Bývalá nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová se pak před soudem bránila žalobě několika justičních představitelů, které označila za "justiční mafii".

 

Právě se děje

Další zprávy