Stopa Topolánkovy dovolené vede k tajemné firmě Appian

Eliška Bártová Eliška Bártová
5. 8. 2009 18:15
Na golfovém hřišti patřícím Petru Šikošovi se Roman a spol. sešli už v loňském roce
Petr Šikoš v bílém kloboučku sedí na jachtě Aleše Řebíčka
Petr Šikoš v bílém kloboučku sedí na jachtě Aleše Řebíčka | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Lobbisté a politici, kteří koncem července trávili společnou dovolenou na luxusních jachtách v Itálii, měli k sobě blízko už dříve.

Redakce Aktuálně.cz zjistila, že účastníci toskánské sešlosti rádi brázdí plzeňské greeny.

Potkali se například loni na plzeňském golfovém hřišti patřícím jednomu z účastníků dovolené v Toskánsku - Petru Šikošovi.

Při golfovém turnaji Škoda Cup se tu kromě Šikoše na jednom greenu potkali Martin Roman, Aleš Řebíček nebo Roman Janoušek. Tedy lidé, které letos v červenci zachytily kamery a fotoaparáty v toskánském přístavu Monte Argentario, mimo jiné ve společnosti expremiéra a šéfa ODS Mirka Topolánka.

Všichni na jedné jachtě

Že jsou vztahy mezi účastníky toskánského výletu velmi dobré, dokazuje i fakt, že se Petr Šikoš projel na Řebíčkově jachtě, jak je patrné na fotkách. Ty zveřejnil nejprve bulvární deník AHA!, médiím je poskytl bývalý šéf rozvědky Karel Randák.

Podle vyjádření Aleše Řebíčka se se Šikošem potkali. "Viděl jsem se tam s ním," napsal Aktuálně.cz Řebíček v sms zprávě. "Ale se mnou, ani za mnou nepřijel, na lodi jsem s ním nebyl a nebydlel u mě."

Bývalý ministr zároveň uvedl, že se se Šikošem zná z golfu. "Známe se z golfu, kde jsme se několikrát potkali," napsal Řebíček.

Šikoš na dotazy Aktuálně.cz ohledně svého pobytu nereagoval.

Na jachtě exministra dopravy se Šikoš projel s šéfem energetické společnosti ČEZ Martinem Romanem a jeho rodinou.

V této souvislosti stojí za zmínku fakt, že Šikoš má blízko k finanční skupině Appian Group.

Pomohl Šikošovi Appian?

Jak již dříve online deník Aktuálně.cz uvedl, Petr Šikoš je majitelem firmy Neutrics, která spravuje evidenci exekucí. Dlouhou dobu však zůstal utajen a nechtěl se k vlastnictví této firmy znát.

V Neutricsu figurují lidé, kteří jsou zároveň napojeni na dceřiné společnosti Appianu.

Například David Polanecký, člen představenstva firmy Neutrics, která má citlivá data o exekucích spravovat, je zároveň jediným členem představenstva společnosti AP Byty.

Tuto firmu přímo vlastní člen skupiny Appian - Appian Machinery Limited registrovaná v Londýně.

Šikoš je zároveň majitelem firmy Plzeňský Golf Park. Jejím akcionářem byla ještě v roce 2007 firma AP Trust, v té době nepřímo ovládaná opět Appian Machinery.

Podle auditorské zprávy za rok 2005 AP Trust poskytl Šikošově Golf Parku půjčku zhruba 58 milionů korun.

V AP Trustu působí také člen vedení Golf Parku Michal Bíman. Ten zároveň figuruje v dozorčí radě společnosti AP Byty, přímo vlastněné dcerou Appianu.

Švýcaři na stopě

Švýcarská policie nyní znovu otevřela případ, ve kterém Appian Group figuruje. Policejní hypotéza je postavena na tom, že podnikatelská skupina v čele se společností Appian Group společně s manažery mosteckých dolů použila ke skoupení akcií MUS peníze z jejího vlastního fondu na rekultivace.

Při prověřování této kauzy narazili Švýcaři na stopu, která je přivedla až k pražskému podnikateli Romanu Janouškovi, kterému podle informací MF Dnes švýcarští vyšetřovatelé obstavili konto v přepočtu s 221 miliony korun.

Janoušek byl rovněž účastníkem toskánské luxusní dovolené.

Soused mocného Romana

Petr Šikoš je plzeňský podnikatel, bývalý konkursní správce firmy NERO, jež vlastnila podíl Škody Plzeň.

Právě ze Šikošova podnětu bylo rozhodnuto o radikálním snížení základního jmění firmy. Následně představenstvo Škody jmenovalo novým generálním ředitelem Martina Romana.

Podle týdeníku Ekonom si Šikoš společně s Romanem pořídil pozemky v pražské Chuchli.

Kromě firmy Neutric Šikoš vlastní firmu Golf&Gold a působí také v Agentuře pro konkurz a vyrovnání. Podle svých slov je také finančním ředitelem jisté společnosti - její jméno však odmítl sdělit.

Vlastní také ochranné známky firem Cooper a Cooper Press.

 

Právě se děje

Další zprávy