Dalík ukázal smlouvu o pronájmu toskánské vily

Kateřina Eliášová
4. 8. 2009 16:50
ODS svého šéfa hájí a chce znát objednavatele fotek
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Lobbista a blízký přítel expremiéra Mirka Topolánka Marek Dalík se rozhodl zveřejnit smlouvu o pronájmu luxusní vily v Toskánsku, kde šéf ODS spolu s rodinou trávil týdenní dovolenou.

Na tiskové konferenci ODS k tezím volebního programu rozdal tiskový mluvčí strany Martin Kupka novinářům třístránkový dokument, podle nějž si Dalík pronajal dům na celý červenec od lichtenštejnské společnosti Raben Anstalt.

Smlouva je v angličtině. Za Raben Anstalt ji 15. června letošního roku podepsal Markus M. Hasler, Dalík ji signoval svým podpisem 22. června.

Foto: Aktuálně.cz

Podle Kupky Dalík disponuje i stvrzenkou, že pronájem zaplatil. Tu už novinářům neposkytl s tím, že obsahuje příliš mnoho osobních údajů. Na požádání ji údajně ukázal některým médiím.

Dalík se ve smlouvě zavázal za měsíční pronájem zaplatit 30 tisíc eur, což je přibližně 780 tisíc korun.

ODS: Chceme znát objednavatele

Místopředseda ODS Ivan Langer dnes svého šéfa stran výběru dovolené hájil. “Já jsem se teď vrátil z Řecka a děsím se toho, kdo všechno tam ještě trávil dovolenou,” vtipkoval Langer s novináři. Narážel na fakt, že Topolánek trávil část svého pobytu na luxusní jachtě například ve společnosti šéfa ČEZu Martina Romana nebo vlivného podnikatele, exministra dopravy Aleše Řebíčka.

Topolánkovu dovolenou zaznamenala kamera a fotaparát. Fotografie se posléze objevily v bulvárním deníku AHA! a pak MF DNES informovala o tom, že její redakci fotografie předal bývalý šéf rozvědky Karel Randák.

ODS okamžitě obvinila sociální demokracii z toho, že nechala šéfa ODS sledovat a fotky si objednala. Předseda ČSSD Jiří Paroubek to odmítl a ostře se proti Topolánkovu tvrzení ohradil s tím, ať Topolánek ukáže důkazy svého tvrzení. Ten to odmítl. Z luxusní dovolené bývalého premiéra se tak záhy stalo téma volební kampaně.

“Je dobře, že MF DNES zveřejnil jméno Karla Randáka. Nicméně já vyzývám k tomu, abychom se nespokojili pouze se jménem donašeče. Chceme znát jméno toho, kdo to objednal a kdo za tím stojí,” uvedl dnes Langer.

 

Právě se děje

Další zprávy