Češi na Euru utratili za pár dní milion za nadstandard

Adam Junek, Markéta Chaloupská
31. 7. 2009 13:10
Tým stihl ještě před prvním zápasem za zvláštní výdaje - tedy nadstandardní služby v hotelu - utratit okolo 804 tisíc korun
Foto: Penha Longa

Praha - Aféra fotbal, která vyplula na povrch minulý týden, ukazuje na další kontroverzní události doprovázející pobyt české reprezentace v Portugalsku při Euru v roce 2004.

Fotbalisté se ubytovali v luxusním hotelu Penha Longa. Redakce Aktuálně.cz nyní zjistila, že tým stihl ještě před prvním zápasem za zvláštní výdaje - tedy jakési výdaje za "nadstandardní" služby v hotelu - utratit okolo 804 tisíc korun (25 152 eur při přepočtu tehdejšího kurzu eura - 32 korun/1 euro).

Milion korun by přitom stačil fotbalovém klubu hrajícímu nižší soutěž (jako například 1. A třída) na roční fungování.

A všechno platil Českomoravský fotbalový svaz, respektive marketingová společnost STES, která pod něj kmenově patří. Mimochodem: její hospodaření nyní prověřuje policie.

Podle faktury, kterou má online deník Aktuálně.cz k dispozici, nejvíc peněz utratili za první tři dny - od 10. do 12. června 2004. Nejvyšší sumy jsou připsány u jmen fotbalových funkcionářů. "Pozadu" ale nezůstali ani někteří fotbalisté.

Nejvíce se podle faktury tým "rozšoupl" dne 11. června.

To je například u jména bývalého prvního místopředsedy svazu Vlastimila Košťála napsána částka 3 600 eur. U Jaroslava Dudla, tehdejšího vedoucího mužstva, 7794 eur.

Nevím, neznám, nepamatuji si

Dudl se o faktuře nechtěl vůbec bavit. Když mu redakce Aktuálně.cz volala, souhlasil s rozhovorem. Po položení otázky však svůj názor náhle změnil. Sdělil, že je na Ukrajině a na novináře nemá čas.

Stejně reagoval i bývalý mluvčí reprezentace Lukáš Tuček, který ten samý den utratil 1234 eur. Ten zase odvětil, že neví, o čem je řeč. "Nemám čas," řekl a zavěsil.

Vlastimil Košťál
Vlastimil Košťál | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Na téměř nic si nevzpomněl ani bývalý generální sekretář ČMFS Petr Fousek, který v Portugalsku 10. června utratil ze svazových peněz 1105 euro.

Prali jsme a sportovali...

Celkově celá fotbalová sestava utratila od 10. června do 2. července 2004 v hotelu celkem bezmála milion korun (29 821 eur).

Fousek to vysvětlil tím, že šlo o různé provozní výdaje, třeba za prádelnu. Hráči si šli zahrát tenis, golf nebo zajezdit na kole. Ale že si přesně nepamatuje.

Zajímavé na tom ovšem je, že mnohé z aktivit stihl tým právě za jeden jediný den. Enormní suma za údajnou prádelnu pak přišla dříve, než se začaly hrát zápasy. Naopak v průběhu turnaje vyšší částky, které by mohly být účtem za prádelnu, ve faktuře z hotelu chybí.

Kritici z fotbalového prostředí upozorňují na to, že v nadstandardních službách je většinou započtena útrata z baru, minibar na pokojích nebo donáška jídel na pokoj. Což by si podle nich měl platit každý sám, a ne svaz.

Ujfaluši, Baroš...

Podle faktury je zřejmé, že při příjezdu penězi zrovna nešetřili ani fotbalisté.

Nicméně ve srovnání s fotbalovými bafuňáři šlo o menší částky. 

Foto: Aktuálně.cz

Komerční tip: Vyberte si dovolenou dle svého přání

    Například fotbalista Tomáš Ujfaluši měl dne 10. 6. utratit podle výpisu 330 euro, Milan Baroš pak 622 eur. Karel Poborský zase 12. 6. zřejmě utratil 802 euro nebo Petr Čech ten samý den 424 eur.

    Tři ryby v sítích

    Razii proti fotbalovým bossům podnikla policie minulý týden v úterý. Zadržela tři muže: Pavla Mokrého, Václava Chválu a Ladislava Malého.

    Oficiálním důvodem byla pochybná distribuce vstupenek na evropský fotbalový šampionát v roce 2004. Prodej lístků obstarávala firma Fotbal Trading, kterou zřídil fotbalový svaz a se kterou byli všichni tři zadržení spojeni.

    Kromě možných daňových úniků se do hledáčku policie dostalo právě i ubytování v luxusním hotelu Penha Longa. Při policejní razii posbírali detektivové řadu dokumentů. A mezi nimi i listiny týkající se pobytu v hotelu. 

    Kriminalistům se podle nedávného zjištění deníku Aktuálně.cz nezdá, na kolik ubytování fotbalistů a celé delegace přišlo. Zkoumají proto, jestli byl pobyt správně vyúčtován a zda opravdu přišel na 24 milionů korun, jak je to zaneseno v oficiálním vyúčtování.

    Podle zdroje z justice detektivy zajímá faktura za ubytování, kterou by měla mít v dokladech společnost STES.

    Kromě toho je základem vyšetřování také podezření z podvodů mezi lety 2004-2006 a úředníci také prověřují možné falšování účetnictví v souvislosti s odměnami pro funkcionáře.

     

    Právě se děje

    Další zprávy