Gott psal Husákovi: Upřímně jsem si přál normalizaci

Eliška Bártová Eliška Bártová
28. 7. 2009 15:10
Exkluzivně na Aktuálně.cz : Máme dopis, v němž zpěvák píše tehdejšímu šéfovi KSČ z emigrace v Německu
Spis StB vedený na Karla Gotta.
Spis StB vedený na Karla Gotta. | Foto: Archiv bezpečnostních složek

Praha - Píše se rok 1971. V Československu je u moci čerstvě zvolený generální tajemník KSČ Gustáv Husák. A popová star Karel Gott spolu se svými dvorními hitmakery - bratry Štaidlovými - "emigroval" do západního Německa.

Tam měl Gotta zastihnout dopis, v němž jej Husák prosí, aby se vrátil do vlasti - alespoň podle popisu, který poskytl spisovatel Milan Kundera ve svém románu Kniha smíchu a zapomnění.

Archivy však vydávají zcela odlišné svědectví.

Ve spise vedeném StB na modlu českého popu se totiž dochoval dopis, který oproti Kunderově verzi adresoval naopak Gott tehdejšímu generálnímu tajemníku KSČ Husákovi.

Dvoustránkový dopis Gotta Husákokvi má redakce online deníku Aktuálně.cz k dispozici.

Karel Gott již na přímý dotaz Aktuálně.cz autentičnost dopisu potvrdil. Odmítl se však setkat a dopis si prohlédnout. "Odjíždím do zahraničí, ani pak nebudu mít čas," uvedl. "A i kdybych měl, tak se k tomu nechci vracet."

StB v pohotovosti

Křest CD Karla Gotta
Křest CD Karla Gotta | Foto: Jiří Herman/www.hermina.cz

Dopis psaný na stroji a adresovaný nově zvolenému generálnímu tajemníkovi KSČ s podpisem Gotta a bratrů Štaidlových je datován z Hamburku 21.července (dopis je bez uvedení roku, z jeho obsahu a ostatních dokumentů lze dovodit, že jde o rok 1971).  

Začíná oslovením Vážený soudruhu Husáku.

Tou dobou byl Gott společně s bratry Štajdlovými už od počátku měsíce v zahraničí bez nutných povolení. Do západního Německa odjel se svoji kapelou na počátku května, za týden se měli vrátit zpět do vlasti.

Gott s bratry Štaidlovými však oznámili, že zůstanou v Německu. Německá média začala spekulovat o jeho útěku do exilu, Státní bezpečnost byla v pohotovosti a chystala Gottovo stíhání.

Vytvářet něco krásného

Navzdory novinovým zprávám však zpěvák - už tehdy považovaný za ikonu popu - napsal dopis Husákovi, ve kterém vysvětluje důvody, proč se nevrátil do vlasti. 

První část dopisu Gotta Husákovi
První část dopisu Gotta Husákovi | Foto: Archiv bezpečnostních složek

"Přestože jsem se v roce 1969 a 1970 postavil se všemi svými spolupracovníky do řady těch, kteří si upřímně přáli normalizaci občanského i kulturního života v naší zemi," stojí v dopise, "a tento postoj jsem jasně vyjádřil činy, setkával jsem se doma na každém kroku s nepřekonatelnými obtížemi..."

V dopise podepsaném Gottem a bratry Štaidlovými jsou ony obtíže ještě konkretizovány.

"Ačkoliv se nikdy moje písně neangažovaly za nějaký politický směr, nebo skupinu, dostaly se texty, které jsem zpíval na seznam, které zapovídaly Československému rozhlasu a televizi tyto písně vysílat," píše zpěvák Husákovi. "Moje vystoupení byla vystřihována z televizních programů a film, který jsem natočil v Moskvě, nebyl do dnešního dne odvysílán."

Zpěvák ještě dodává: "Instituce, které jsme potřebovali ke své činnosti, navodily atmosféru, ve které bylo nemožno cokoliv krásného vytvářet... Situace byla beznadějná a to mě vedlo k mému rozhodnutí, stejně jako oba moje autory."

Chceme se vrátit

Na závěr psaní však nejvyššího představitele komunistické strany ujišťuje, že v zahraničí nechce zůstat natrvalo.

Druhá část dopisu Gotta Husákovi
Druhá část dopisu Gotta Husákovi | Foto: Archiv bezpečnostních složek

"Pracuji toho času se svými kolegy na území západní Evropy a já i moji přátelé vystupujeme jako občané Československé republiky, kterými chceme také za každých okolností zůstat," uvedl Gott. 

Zpěvák si zároveň kladl jasnou podmínku návratu: "Chceme se vrátit před naše publikum, v případě, že se přesvědčíme, že zásahy, o kterých v dopise hovořím, byly pouze součástí složitého konsolidačního procesu," zakončoval Gott svůj dopis. "...pevně věřím, že jak já, tak i oba moji autoři najdeme ve vaší osobě a vaší moudrosti porozumění pro naši složitou situaci, která rozhodně není lehká."

Na konci dopisu je ještě poznámka, že na vědomí se dává také prezidentu republiky a ministru vnitra.

Gott se nyní k dopisu příliš nemá. V rozhovoru pro Aktuálně.cz nejprve potvrdil, že jej psal, pak tvrdil opak, nakonec poznamenal, že se možná spíše připodepsal.

"Možné je, že jsem se připodepsal. To možné je. Ale proč bych Husáka žádal o pomoc? To nedává smysl."

Dalšího ze signatářů podpisu Ladislava Štaidla se redakce marně snažila zastihnout. I přes četné vzkazy a urgence na žádosti o vyjádření nereagoval.

Dobrý člověk, ten Husák

Ačkoliv se Gott nyní od tohoto dopisu distancuje, jisté je, že to byl právě Husák, kdo následně pomohl Gottovi a jeho společníkům k beztrestnému návratu.

"Husák nás vyzval. Ne dopisem, ale přes obchodní misi ve Franfurtu," říká Karel Gott dnes pro Aktuálně.cz. "Tam si nás pozvali a řekli nám, že je tu od nejvyššího šéfa taková nabídka, že dohadovat se přes telefony a dopisy není dobré. Tak že nám zaručuje, že se to vysvětlí a že nebudou žádné persekuce, že nám nikdo neublíží. Vrátili jsme se, abychom to dojednali, a pak jsme pokračovali v našem turné."

Gott právě pro tuto zkušenost vnímá osobu Husáka i po letech nekriticky. "Mně připadal ten člověk (Husák) jako velice dobrý člověk, inteligentní, i v zahraničí na něj měli velmi pozitivní názor," řekl Gott v rozhovoru pro Aktuálně.cz. "Vyzval (k návratu) nás, my jsme to akceptovali, a protože dodržel slovo, bylo by nevhodné o něm mluvit špatně."

 

Právě se děje

Další zprávy