Půlmiliarda z ČKA: soud obstavil aktérům kauzy majetek

Domácí Domácí
2. 7. 2009 10:28
Případ ukradených stovek milionů se vleče již několik let

Praha - Soud obstavil majetek podnikatelů Miloše Skořepy a Františka Savova a někdejšího ředitele dceřinné firmy České konsolidační agentury (ČKA) Jana Šika. Informoval o tom deník MF DNES.

Všichni tři muži od začátku figurovali jako podezřelí v kauze ztracených 500 milionů, které zmizely z dceřiné firmy ČKA - společnosti Galileo Real.

Ta na trojici kvůli náhradě škody podala už dříve civilní žalobu. Soud nyní vydal předběžné opatření na obstavení majetku.

Desítky milionů putovaly na soukromý účet

Dvaatřicetiletému Šikovi hrozí až osmiletý trest za to, že dal před čtyřmi lety písemný souhlas k vyvedení peněz. Později to odůvodnil tím, že je chtěl v zahraničí zhodnotit.

Částka ovšem skončila na účtu soukromého majitele, který je však podle policie použil pro své potřeby. Až třetina z půl miliardy se dostala do firmy spojené právě se Savovem, upozorňuje deník.

Informaci, že zhruba třetina z ukradené půlmiliardy měla skončit na účtu firmy spojené se Savovem, potvrdili podle MfD i státní úředníci, kteří mají dobývání ztracených peněz na starosti.

"Nárok na náhradu škody vůči ing. Savovovi zakládá Galileo Real mimo jiné na skutečnosti, že z výpisu k účtům, na které byly finanční prostředky posílány, vyplývá, že společnost, v dokumentaci k jejímuž účtu je jako konečný vlastník prostředků na účtu (tzv. beneficial owner) uváděn právě ing. Savov, mohla z finančních prostředků obdržet řádově až 170 mil. Kč," uvedl František Hamáček, ředitel státní společnosti IMOB, pod kterou po zániku ČKA pohledávky Galilea Real v rámci ministerstva financí spadají.

Mluvčí Savova Tomáš Jelínek popřel, že by Savov měl majetek obstavený. "V případu podával pouze vysvětlení, není šetřen a už vůbec ne stíhán," vysvětlil. Podle výpisu z katastru má však Savov obstavený dům v Nebušicích u Prahy a přilehlé pozemky, informuje deník.

Skořepa v emirátech

Skořepa je v kauze obviněn z podvodu. Koncem ledna byl zadržen ve Spojených arabských emirátech, ale pak propuštěn na kauci. Již předtím byl na podnikatele vydán mezinárodní zatykač.

Skořepa se Savovem údajně zprostředkovávali otevření účtu ve švýcarské bance: peníze se dostaly na účet jedné z největších bank na světě, švýcarské United Bank of Switzerland (UBS).

Koncem roku 2007 se česká vláda s UBS dohodla na tom, že banka státu vrátí 420 milionů korun a zbytek peněz budou vymáhat na Skořepovi, který se prý na převodu peněz podílel.

 

Právě se děje

Další zprávy