Pro povodně nešli do práce. Zaplaťte, žádá firma obec

Petra Sasínová
1. 7. 2009 14:30
Zástupce podniku Autopal žádal obec, aby refundovala firmě plat lidí, kteří nepřišli kvůli povodni do práce
Povodně v Jeseníku nad Odrou poničily asi sto deset domů, v devíti případech statik rozhodl o kompletní demolici.
Povodně v Jeseníku nad Odrou poničily asi sto deset domů, v devíti případech statik rozhodl o kompletní demolici. | Foto: Jan Langer

Jeseník nad Odrou - Čtyři dny poté, co velká voda poničila v Jeseníku nad Odrou řadu rodinných domů, zvoní starostovi na stole telefon.

Jsem shodou okolností právě v kanceláři, když starosta Tomáš Machýček říká: "Cože? Já vám nerozumím. Refundaci mzdy?"

Oč jde, řekne vzápětí: Podnik Visteon-Autopal mu právě vážně sdělil požadavek, aby obec nahradila firmě mzdu za lidi z Jeseníku, kteří nepřišli kvůli povodním do práce.

"Tak s tím nepočítejte! To nemyslíte vážně. Rozhodně nic takového neuděláme," odpovídá kategoricky starosta.

Rozmázněte to

"Slyšela jste to? To je nehoráznost! Klidně to pořádně rozmázněte," říká starosta Machýček, když konsternovaně položí telefon.

V Autopalu, který vyrábí světelnou a klimatizační techniku do aut, má americké vedení a hlavní sídlo v Novém Jičíně, pracují lidé z mnoha obcí v oblasti, kterou minulý týden přívaly poškodily. Redakce zjistila, že firma se s podobnou žádostí obrátila i na jiné povodněmi postižené obce, například Kunín.

"Tento požadavek nám sdělila mzdová účetní Autopalu. Možná je to důsledek neznalosti. Účetní ani nevěděla, že zaměstnanci mají v takových případech nárok na volno," řekla starostka Dagmar Novosadová. Dodala, že s podobnou žádostí se na ně obrátil také Kaufland. "Je to velmi neetické. Jsme v hrozné situaci, dvě stě domů bylo poškozeno," dodala.

V samotném Jeseníku byly největší škody a několik lidí zahynulo. Obec vystavuje svým občanům, které záplava zasáhla nebo pomáhají odstraňovat škody, písemné potvrzení o živelné pohromě, které slouží jako omluvenka do zaměstnání. Podobně to dělají ostatní obce.

 

Autopal mlží

Proč chtěla vyplatit náhrady od vsi, která je poničena a těžko bude v příštích letech shánět peníze, aby škody po povodni napravila, na to společnost Visteon-Autopal neodpovídá.

Redakce Aktuálně.cz čekala od pondělí až do středy na její vyjádření. Mluvčí společnosti Veronika Prudilová si vyžádala otázky i písemně, ale konkrétní odpověď nepřišla.

Mnozí lidé z Jeseníku nad Odrou nepřišli po povodni do práce. Autopal chtěl za ně od obce refundaci mzdy.
Mnozí lidé z Jeseníku nad Odrou nepřišli po povodni do práce. Autopal chtěl za ně od obce refundaci mzdy. | Foto: Reuters

Tedy ani nepopírá, že nahradit mzdy lidí stižených povodní opravdu chtěla.

"Společnost Visteon-Autopal je zavázána v této nelehké situaci podpořit nejenom své zaměstnance, ale také ostatní obyvatele oblastí zasažených povodněmi. Vedení firmy jedná se zástupci místních úřadů o formách pomoci, jež bude směrována do postižených oblastí. Hlavní prioritou společnosti je bezpečí našich zaměstnanců," zní celá odpověď.

Bereme to zpět

Jeden konkrétní krok však firma udělala.

V čase, který si Autopal vyžádal na odpovědi pro Aktuálně, má starosta Machýček z Autopalu další telefonát.

Podnik oznamuje, že žádost o refundace bere zpět. "Tak žádné refundace nebudou. Volali znovu a je to vyřešeno," říká jesenický starosta.

Rovněž starostka Kunína potvrdila, že Autopal vzal svou žádost zpátky. "Zaměstnancům slíbili naopak až pět dnů volna," uvedla Dagmar Novosadová. Dodala, že účetní z Kauflandu také slíbila, že se pozeptá vedení, jak by se situace dala řešit jinak.

 

Právě se děje

Další zprávy