Stravenková lobby slaví, má jistou státní zakázku

Eliška Bártová Eliška Bártová
17. 6. 2009 6:45
Novela zákona o sociálních službách přinese poukázkové firmě unikátní zakázku
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Senát dnes s nejvyšší pravděpodobností schválí novelu zákona o sociálních službách. Ta přináší nejen změnu systému, ale i unikátní zakázku pro jedinou stravenkovou firmu.

Do novely se totiž dostalo ustanovení, které ministerstvo práce a sociálních věcí zavazuje k vypsání celostátního tendru na jediného dodavatele poukázek na péči pro lidi s postižením v celé republice.

Vítěz soutěže získá pravidelný přísun peněz a především náskok před konkurencí.

Schvalování novely proto předcházela nebývale silná lobbystická bitva.

"Lobbystický tlak stravenkových firem byl enormní a tak brutální, že mu některé zájmové organizace a někteří poslanci podlehli," řekl Aktuálně.cz bývalý ministr Petr Nečas (ODS). "Tlak byl tak silný, že pokud bychom se nedohodli na nějaké variantě, tak by ten zákon byl shozen ze stolu."

Ačkoliv lobbovaly všechny poukázkové firmy, za vítěze lze označit jedničku na trhu - Sodexo Pass. Právě pro tuto firmu totiž může být celostátní tendr vzhledem k dominantnímu postavení na trhu nejvýhodnější.

Muž, který nebyl

Senátní výbor začíná projednávat novelu zákona o sociálních službách, v té chvíli přichází do místnosti hubený muž s brýlemi v pískovém obleku.

Před fotografem Aktuálně.cz klopí oči, zvedne je pouze ve chvíli, kdy senátoři o novele hlasují. Poté, co zákonodárci zákon podpořili, odchází.

Právník Levíček zvedl před fotografem oči jedinkrát: když senátoři hlasovali o novele
Právník Levíček zvedl před fotografem oči jedinkrát: když senátoři hlasovali o novele | Foto: Ludvík Hradilek

Do seznamu hostů senátního výboru se nezapsal, tedy jakoby na jednání ani nebyl.

Jan Levíček, člen KDU-ČSL, starosta brněnské části Ořešín. A podle informací, které shromáždilo Aktuálně.cz, jméno spojené se stravenkovým gigantem Sodexo Pass.

V rohu jednacího sálu sedí také zástupce konkurenční firmy Accor Services. Ze sálu však odchází vítězně pan Levíček. Senátoři podpořili novelu, která počítá s centrálním tendrem.

Levíček právě za podporu celostátního tendru lobboval u některých poslanců. "Provoz centrálního systému je ekonomicky nejvýhodnější," vychvaluje Levíček centrální soutěž v mejlu z konce dubna letošního roku, kde na jednoho z poslanců apeluje, aby podpořil tento návrh oproti konkurenčnímu. "Externí operátor bude vybrán na základě výběrového řízení v souladu se zákonem o veřejných zakázkách."

Poukázky místo peněz

Klíčovou změnou v zákoně, kvůli které se stravenkářská lobby zaktivovala, je zavedení poukázek na péči pro lidi s postižením. Ti až dosud dostávali peníze v hotovosti. Novela však umožňuje u části příspěvků "vyplatit" jej formou poukázek.

Ministerstvo navrhovalo, aby se kupóny distribuovaly již zavedeným elektronickým systémem, nikoliv přes poukázkové firmy. Navzdory tomu se do zákona dostalo ustanovení o celostátním tendru na poukázky od jednoho dodavatele.

"Tlak stravenkových firem byl tak velký, že v případě, kdybychom trvali na tomto způsobu řešení, byl by ten zákon shozen ze stolu," říká bývalý ministr Nečas. "Pro mě je důležité, aby zákon s možností nepeněžního plnění v případě, že o toho člověka není postaráno, prošel. To jsem považoval za vyšší hodnotu a přistoupil jsem na kompromis."

Nepotřebujete pomoci?

Podle Petra Nečase byl tlak poukázkové lobby brutální
Podle Petra Nečase byl tlak poukázkové lobby brutální | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Tím, kdo do novely prosadil celostátní tendr, byla Unie zaměstnavatelských svazů.

"Jestliže jsme souhlasili s poukázkami, pak jedině formou celostátního tendru," říká předseda Unie Pavel Dušek. "Když ministr Nečas měl tak silně postavenou tezi poukázek, tak my jsme stejně důrazně požadovali tendr."

Právě Dušek byl ve styku s již zmíněným Janem Levíčkem. "S Levíčkem, jenž je spojen s firmou Sodexo, jsem jednal několikrát. To nepopírám," říká Dušek. "Ale ty debaty s ním nebyly pro mé rozhodování určující. Nechci říci, že byly nedůležité, ale nemělo to tu váhu."

Následující události nicméně nasvědčují, že Unie má k firmě Sodexo Pass blíže, než připouští. Jen pár minut poté, co redakce Aktuálně.cz kontaktovala Duška, do redakce zavolala jistá Monika Veselá s tím, že se doslechla, že píšeme článek o novele, a zda nepotřebujeme pomoci.

Teprve po opakovaných dotazech uvedla, že pracuje pro firmu Sodexo Pass a že jí o psaní článku informovala právě Duškova Unie zaměstnavatelských svazů.

Lidé, kteří tomu rozumí

K firmě Sodexo se nehlásí ani zmíněný Levíček. "Ne, ne, ne," odpovídá na otázku, zda je pracovně spojen s touto firmou. "Pokud to někdo tvrdí, tak neříká pravdu."

Proč byl ale například při projednávání novely v senátním výboru, říci nechce. "Co je vám do toho. Byl jsem tam, protože mě to zajímá...," říká. "Například jsem právník. Každá věc, když se projednává, tak se řeší řada právních otázek a k tomu je zapotřebí lidí, kteří právu rozumí, aby dokázali věci připomínkovat."

Po dalších dotazech ale Levíček hovor ukončil a zavěsil.

"V minulosti pro nás pracoval," uvedl ředitel rozvoje Sodexo Pass Karel Pelán. Zda ho Sodexo najal i v souvislosti s touto novelou ale potvrdit odmítl. "Můžete mi prosím tu otázku poslat mailem?" regoval Pelán. Odpověď na zaslané dotazy však po celý den nepřišla.

Vítěz je jasný

V souvislosti s novelou lobbovaly u zákonodárců a organizací i ostatní poukázkové firmy. Ty však nepožadovaly centrální tendr, ale naopak decentralizované soutěže na jednotlivých krajích.

Obávají se totiž, že celostátní tendr bude ušit na míru pouze jedné společnosti - té, která za jeho prosazení lobbovala.

"Tak, jak je proces nastaven, nahrává firmě, která má u nás na trhu dominantní postavení," říká David Rýc z firmy Le Cheque Dejeuner. "I když dáme podle našeho nejlepšího přesvědčení tu nejkonkurenceschopnější nabídku, tak to nebude dostatečné pro vítězství."

Také společnost Accor Services prosazovala decentralizaci zakázky. "V návrhu zákona o sociálních službách se předpokládá, že celý systém financování péče budou během několika let zajišťovat kraje," říká Pavel Holomek ze společnosti Accor. "Bylo by tedy rozumné, aby se kraje mohly podílet na vytváření systému, který jim má pomoct efektivně alokovat rozpočtové prostředky."

 

Právě se děje

Další zprávy