Vykopej si hrob, mluví z archivu aktéři masakru Němců

elb, rek
4. 6. 2009 8:11
Bohuslav Marek a Vojtěch Černý vypovídali v roce 1947 před poslaneckou komisí
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Policie našla vrahy Němců při největším poválečném masakru v Československu. Zahynulo 763 lidí, obviněným je připisována přímá účast na smrti osmi z nich.

Obecní policista Bohuslav Marek podle vyšetřovatelů zavraždil tři muže, Vojtěch Černý dal rozkaz k zastřelení pěti chlapců ve věku od 13 do 15 let.

Ačkoliv oba muži jsou již po smrti, můžete si přečíst, jak dva roky po těchto událostech odpovídali na otázky vyšetřovací komise a jak reagovali při vzájemné konfrontaci.

Vykopej si hrob

Marek ve své výpovědi popisuje, co se tehdy v kasárnách dělo a jak byly prováděny hromadné popravy.

Uvedl například, že vydával internovaným Němcům lopaty, aby si sami vykopali hroby. Podle jeho slov jich bylo popraveno na tisíc. Přiznal také popravu pěti chlapců.

Exekuce každý den

Vojtěch Černý, jenž po roce 1939 působil v legiích v Polsku, se ve své výpovědi k rozkazu střelby na pět chlapců přiznal. "K tomu zastřelení jsem dal rozkaz já," uvedl Černý při konfrontaci s Markovou výpovědí.

Z výslechu je však patrné, že svého činu nelitoval. "Němci udělali tolik zla, že jim to nikdy nemůžeme odplatit, i kdybych prováděl exekuce každý den," řekl před vyšetřovací komisí v roce 1947. "Jestliže německý národ dovedl odpravit 25 milionů lidí, je těžké jednati jinak, chceme-li s nimi držet krok."

A zde naleznete, jak Černý s Markem odpovídali při vzájemné konfrontaci.

 

Právě se děje

Další zprávy