MS 2009 skončí ve ztrátě. Spočítali jsme to Neumannové

Martina Machová Martina Machová
5. 6. 2009 17:50
Kateřina Neumannová otálí se zveřejněním závěrečného účtu mistrovství
Prezidentka lyžařského šampionátu Kateřina Neumannová s oběma trofejemi před logem a obrázkem maskota lyžařského mistrovství.
Prezidentka lyžařského šampionátu Kateřina Neumannová s oběma trofejemi před logem a obrázkem maskota lyžařského mistrovství. | Foto: Ondřej Besperát

Neumannová a peníze
Autor fotografie: Ondřej Besperát

Neumannová a peníze

kolik ještě získá

  • od FIS - 42 milionů
  • za vybavení - cca 6 milionů
  • pronájem buněk ?

kolik musí zaplatit

  • DPML - 21 milionů
  • TUL - 8,75 milionů
  • Abas - cca 12 milionů
  • Hydrometeorologický ústav - 500 tisíc
  • Podnikatelka z Liberecka - 60 tisíc
  • Zvukař - cca 1 milion
  • Tiskárna IRBIS - přes 100 tisíc
  • Oficiální fotograf MS - 40 tisíc
  • Toi Toi, Level MB, ČSAD Semily, Carrot euro, APF - přesně neurčené částky v milionech

Liberec -  Lyžařské mistrovství světa v Liberci, do něhož stát vložil stovky milionů a je proto označováno za Temelín českého sportu, nejspíš skončí prodělkem v řádu desítek miliónů korun.

Aktuálně.cz k tomu dospělo, když spočítalo peníze, které mají na účet pořadatelů ještě přijít, a dluhy, které naopak zbývá zaplatit.

Ředitelka šampionátu Kateřina Neumannová se o předběžné bilanci odmítá bavit. Odvolává se na to, že pro konečný účet je ještě ve hře mnoho neznámých.

Ztráta možná až sto milionů

Lidé, kteří se pohybovali kolem mistrovství, však ztrátu, ke které Aktuálně.cz došlo, potvrzují. Dokonce hovoří o ještě větší.
„V kuloárech se mluví až o sto milionech," uvedl pro Aktuálně.cz zdroj blízký vedení organizačního výboru, který si nepřál být jmenován. Informaci potvrdilo nezávisle na sobě, i když pod příslibem anonymity, více lidí obeznámených s průběhem mistrovství.

O případný dluh by se musely napůl podělit město Liberec a Český svaz lyžařů.

Podrobnější informace o dluzích pak získala redakce od lidí, kteří se na organizaci mistrovství podíleli, a následně je ověřovala u samotných věřitelů.

Částky, které organizátoři ještě mohou dostat, pak vycházejí jak z informací samotných představitelů organizačního výboru v čele s Kateřinou Neumannovou, tak z interních materiálů pořadatelů, které se podařily redakci exkluzivně získat.

Jsou to zejména kvalifikované odhady, jež si nechal tým Neumannové zpracovat, a inventurní soupis zbylého majetku.

Podle výpočtů Aktuálně.cz tak můžou pořadatelé mistrovství získat kolem 50 milionů korun. Stěžejní sumou je 42 milionů korun od Mezinárodní lyžařské federace, což je finální splátka z celkových 200 milionů korun, jež federace na závody jako garant přislíbila.

Na dalších 4,5 milionů ocenil odhadce IT techniku, kterou organizátoři během mistrovství používali. Jedná se zejména o monitory, počítače a notebooky.

U dalšího vybavení má redakce k dispozici jen inventarizační soupis. Podle něj je jeho pořizovací hodnota 2,1 milionů korun, reálně by však za něj mohl organizační výbor získat přibližně 1,5 milionů korun.

Kateřina Neumannová pak přiznává, že peníze čeká ještě od lyžařských firem za pronájem buněk na stadionech. O jakou sumu se jedná, neprozradila. Podle informací Aktuálně.cz od zdroje blízkého vedení organizačnímu výboru, ale nejde o velké položky.

Zaplatit přitom musí nejméně 43,45 milionů korun, přičemž skutečná částka je bezpochyby vyšší. Další věřitelé totiž dluhy přímo či nepřímo přiznávají a nechtějí zveřejňovat konkrétní čísla. Podle výše citovaného zdroje se jedná o milionové částky.

Například společnost Toi Toi totiž zajišťovala pro mistrovství nejen hygienické zázemí, ale i stavební buňky na obou stadionech, tedy ve Vesci i na Ještědu. Mladoboleslavská společnost Level MB zase montovala veškeré mobilní tribuny. 

Výši dluhu zatím nezveřejnila ani rakouská společnost APF, která byla vlastníkem veškerých marketingových práv. Opět se ale jedná o sumu v řádech milionů.

Dvě miliardy z veřejných rozpočtů

Rozpočet samotné organizační části akce měl původně činit zhruba půl miliardy korun. Dvě stě milionů měla organizátorům dát Mezinárodní lyžařská federace, zbytek si měli lidé kolem Neumannové zajistit sami vlastním marketingem a prodejem vstupenek.

Přesto stát přilepšil organizátorům 189 miliony korun, dalšími 15 miliony přispěl ještě v průběhu šampionátu i kraj. Celkově pak stálo mistrovství v libereckém Vesci a na Ještědu veřejné rozpočty dvě miliardy korun.

V současnosti se regulérností zadávání zakázek ze strany města a univerzity zabývá policie a Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

 

Právě se děje

Další zprávy