Italský bulvár tvrdí, že má snímky nahého Topolánka

Domácí ČTK Domácí, ČTK
31. 5. 2009 23:50
Aféra vyšla najevo, když se expremiéra snažil bránit Berlusconi
Takto spolu žertovali tehdy ještě premiér Mirek Topolánek a jeho italský protějšek Silvio Berlusconi na summitu EU-USA v Praze z kraje dubna 2009.
Takto spolu žertovali tehdy ještě premiér Mirek Topolánek a jeho italský protějšek Silvio Berlusconi na summitu EU-USA v Praze z kraje dubna 2009. | Foto: EU2009.cz

Řím - Itálií otřásá skandál, v němž figuruje jeden bulvární fotograf, jeden italský premiér a dost možná i nahý český expremiér.

Aféra vyšla najevo v neděli, kdy se Silvio Berlusconi pustil na tiskové konferenci do papparaziho Antonella Zappadua. Ministerský předseda přitom prozradil, že na jeho popud vtrhly úřady do Zappaduovy pracovny, kde zabavily stovky fotografií z Berlusconiho soukromí.

Jde například o snímky ze silvestrovského večírku z premiérovy vily na Sardinii, jehož se účastnily i mladé dívky. A podle italského tisku i o snímek, na němž je nahý Mirek Topolánek.

Ten Berlusconiho soukromě navštívil loni v květnu, kdy byl ještě českým premiérem.

Co Berlusconi řekl

Během nedělní zastávky v rámci kampaně před volbami do Evropského parlamentu si Berlusconi podle agentury AP postěžoval, že skandál ohledně fotografií z jeho údajně bujarých večírků zaplnil přední stránky novin.

Podle něho osobní věci patří výhradně do soukromé sféry. "S vnikáním do soukromých životů jsme opravdu klesli hodně hluboko," prohlásil premiér.

Vpád bulváru do soukromí premiéra v podání listu Corriere della Sera.
Vpád bulváru do soukromí premiéra v podání listu Corriere della Sera. | Foto: http://www.corriere.it/

Podle italských novin se Berlusconimu dostalo do rukou asi sedmdesát snímků, které sardinský fotograf Zappadu nabízel redakcím. Šlo prý o vzorek ze série asi 700 fotografií, přesto i ten dal údajně tušit, jaký poprask by snímky vyvolaly, kdyby se dostaly do tisku.

Berlusconi se proto rozhodl zveřejnění snímků zabránit podnětem u italského úřadu na ochranu osobních údajů. Ten žádosti vyhověl a snímky zabavil.

A co řekl jeho právník

Prokuratura začala Zappadua vyšetřovat kvůli údajnému porušení zákonů na ochranu soukromí a kvůli podvodu. Fotograf se prý snímky pokoušel prodat časopisům a za celý soubor fotografií údajně požadoval půldruhého milionu eur (přes 40 milionů korun).

Berlusconiho právník Niccoló Ghedini řekl listu Corriere della Serra, že premiéra vedla k žádosti o ochranu osobnosti skutečnost, že "nejméně jeden snímek zachycoval bývalého českého premiéra Topolánka nahého v zahradě vily".

"Byly tam i Topolánkovy děti, ale člověk nikdy neví, co by z toho noviny udělaly," prohlásil právník.

Podle dalších italských zpravodajských portálů jsou na snímcích kromě Topolánka a jeho blízkých i další český ministr s doprovodem. Loni v květnu byl s Topolánkem v Itálii tehdejší ministr dopravy Aleš Řebíček.

Puritáni versus naháči?

Podle blogu Il Cannocchiale se Berlusconi snažil zákazem publikování snímků s nahým Topolánkem zabránit, aby se "puritánská společnost" nedomnívala, že v jeho vile na Sardinii dochází k nepravostem, když tam přebývají hosté ze zahraničí.

Italská média plní možný románek mezi premiérem a osmnáctiletou začínající modelkou Noemi Letizií.
Italská média plní možný románek mezi premiérem a osmnáctiletou začínající modelkou Noemi Letizií. | Foto: Reuters

Berlusconiho snaha o to, aby se snímky nedostaly na veřejnost, souvisí i s nejnovější aférou italského premiéra, kvůli které jeho žena Veronica Lariová požádala o rozvod.

Jde o údajné styky šéfa kabinetu s 18letou Neomi Letiziovou. Berlusconi popřel, že by s touto dívkou měl jakýkoliv pikantní poměr. Berlusconiho spolupracovníci obvinili levicovou opozici, že se snaží využít drbů, aby premiéra těsně před volbami do Evropského parlamentu zdiskreditovala.

Berlusconi dnes oznámil, že jeho vláda podnikne v parlamentu kroky proti podobnému narušování soukromí a proti zneužívání telefonních odposlechů. Nicméně zástupci opozice tvrdí, že v parlamentu vystoupí s vlastními otázkami, protože fotograf Zappadu italským médiím prozradil, že pořídil snímky, na kterých Berlusconiho přátelé k premiérovi přilétají vojenskými letouny.

 

Právě se děje

Další zprávy