Kastrujte pedofily, píše The Sun po návštěvě Česka

Eliška Bártová Eliška Bártová
19. 5. 2009 8:20
Britská média zacílila na Česko kvůli kastracím

Praha/Londýn - Česko se opět dostalo do centra světové pozornosti. Tentokrát kvůli kontroverznímu tématu kastrací sexuálních deviantů.

Krátce poté, co se na Česko snesla kritika Rady Evropy kvůli prováděním fyzických kastrací sexuálních deviantů, navštívil reportér britského nejčtenějšího deníku The Sun Česko.

Zatímco Rada Evropy vyzývá ke zrušení kastrací, bulvární The Sun volá po opaku. V úterním vydání přináší článek s názvem "Britští pedofilové by měli být kastrováni... jako my".

Reportér Oliver Harvey navštívil během čtyř dnů v Česku psychiatrickou léčebnu v Havlíčkově Brodě, kde hovořil se čtyřmi vykastrovanými muži. Stejně jako sexuální devianti, kteří již byli propuštěni, i oni v textu sdělují Harveymu, že kastrace jim pomohla.

Podle informací Aktuálně.cz se bude kastracím v Česku věnovat i britská veřejnoprávní stanice Channel 4. V následujících dnech odvysílá dokument o životě odsouzených ve věznici pro sexuální devianty v Kuřimi.

Deník Aktuálně.cz zařízení v Kuřimi navštívil: přinesl reportáž a rozhovor s jedním z odsouzených mužů.

Kastrace podle The Sun

Reportáž britského listu The Sun připomíná propagační leták na podporu kastrací. Reportér líčí několik příběhů kastrovaných pedofilů, kteří kastraci vychvalují.

Článek, který otvírá fotografie čtyř vykastrovaných sexuálních deviantů z léčebny v Havlíčkově Brodě, nepřináší kritický pohled ani zásadně neinformuje o argumentech proti tomuto zákroku.

"Nyní můžu sám sobě věřit a žít nedaleko školy," pochvaluje si v deníku jeden z Čechů. "Doporučuji britských pedofilům, aby kastraci taky podstoupili. Změní to jejich život k lepšímu," apeluje další z deviantů.

Jejich výpovědi jsou v článku podpořeny vyjádřením havlíčkobrodské sexuoložky Herrové, která poukazuje na to, že ani jeden z kastrovaných nezrecidivoval.

The Sun zároveň připomíná, že Česko je jedinou zemí, kde se smí chirurgické kastrace provádět, a že čeští lékaři jsou na tuto praxi hrdí.

Na závěr článku je sice zmínka o kritice Rady Evropy, v jejím kontrastu však stojí emotivní vyjádření otce znásilněného a zavražděného chlapce, který zemřel rukou pedofila Antonína Nováka. "Nikdo nechce napadat práva pedofilů, ale co práva devítiletého chlapce, který měl život před sebou?"

The Sun uzavírá článek s připomínkou, že britské ministerstvo zdravotnictví právě zamítlo provádění kastrací, avšak usiluje o zavedení možnosti provádět chemické kastrace.

Channel 4 v Kuřimi

Reportérka britské televize Channel 4 strávila v Česku dva dny. První den vyrazila do psychiatrické léčebny v Bohnicích. Druhý den navštívil štáb speciální věznici Kuřim.

Profesor Don Grubin s reportérkou Channel 4 Jenny Kleeman
Profesor Don Grubin s reportérkou Channel 4 Jenny Kleeman | Foto: Ludvík Hradilek

Do moravské věznice přijel zároveň profesor psychiatrie Don Grubin, jenž pro britskou vládu připravuje projekt zavedení chemických kastrací už během výkonu trestu. Právě věznice v Kuřimi tuto možnost odsouzeným sexuálním deviantům dává.

"Medikace není v Británii součástí léčebných postupů ve vězení, ty nyní stojí především na důkladné psychoterapii," uvedl při návštěvě. "Já chci v rámci našeho projektu umožnit vězňům větší přístup k medikaci. Odhaduji, že by byla vhodná pro zhruba pět až deset procent pachatelů."

Tým britské televize natáčel v prostorách speciálního kuřimského oddělení K9. Na záběrech se například objeví rozhovor Grubina s jedním z odsouzených v jeho cele či s vězněm, jenž se rozhodl pro chirurgickou kastraci, ale nakonec rozhodnutí změnil.

Dokument Channel 4 se na rozdíl od reportáže, kterou zveřejnil The Sun, zaměřuje spíš právě na efektivnost chemických kastrací. Dokument uvidí britští diváci ještě během tohoto týdne.

 

Právě se děje

Další zprávy