Obří ekologická zakázka: Odvolání poražených odmítnuto

Domácí Domácí
17. 5. 2009 13:46
V tendru na likvidaci ekologických škod za více než 100 miliard zůstávají tři firmy
Foto: Martina Machová

Praha - Historicky největší veřejná zakázka na odstranění ekologických škod, má stále jen tři finalisty. Vrchní ředitel ministerstva financí Tomáš Uvíra dnes v teleivzi řekl, že jeho úřad zamítl odvolání firem, které byly z tendru za více než 100 miliard vyřazeny.

Nyní se podle Uvíry mohou obrátit na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, který se však podle zjištění Aktuálně.cz už tendrem zabývá. 

"Vedeme v této věci správní řízení," potvrdil, tento týden Aktuálně.cz mluvčí úřadu Kristián Chalupa, ale na upřesňující otázku - jakým podnětem se úřad zabývá, odmítl odpovědět. "V tuto chvíli nelze více sdělit," řekl.

Na Úřad pro hospodářskou soutěž podala podnět česká pobočka protikorupční organizace Transparency International, která na rizika rozsáhlého projektu na vyčištění stovek míst kontaminované půdy či podzemní vody od počátku upozorňuje.


Do finále veřejné soutěže postoupily tři společnostii: Geosan Group, Marius Pedersen Engineering a Environmental services. Do srpna mají předložit své finanční nabídky, podle nichž ministerstvo financí určí vítěze a předloží výsledky vládě.

Jestli do té doby skončí prověřování Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, není v tuto chvíli jasné. Podle mluvčího Chalupy se může práce kontrolorů protáhnout, protože jde o složitý případ.

 

Právě se děje

Další zprávy