Krejčíř dostal 7 let. Česko věří, že by mohl být vydán

Sabina Slonková, Markéta Chaloupská
12. 5. 2009 17:00
Podle informací Aktuálně.cz by rozsudek mohl oslabit pozici Krejčíře v Jihoafrické republice

Praha - Vrchní soud v Praze potvrdil, že uprchlý podnikatel Radovan Krejčíř, který je v Česku stíhán za rozsáhlou majetkovou činnost, řešil svoje obchodní spory násilnou cestou.

Soud mu s definitivní platností vyměřil sedm let za únos podnikatele z roku 2002.  

Tento verdikt může podle zjištění Aktuálně.cz částečně oslabit pozici Krejčíře v Jihoafrické republice, kde nyní odsouzený muž pobývá a odkud se ho česká spravedlnost snaží dostat. 

Šance tu je

"Zatímco šance českého státu v otázce vydání Krejčíře byly dosud téměř nulové, dnešním verdiktem se mohla situace změnit," řekl Aktuálně.cz vysoce důvěryhodný zdroj z řad policie. Vysvětluje to tím, že by JAR mohla pohlížet jinak na násilnou trestnou činnost než na finanční nesrovnalosti, za které byl dosud odsouzen.

Stejnou věc potvrdil i zdroj z ministerstva spravedlnosti, který si nepřál být jmenován. Oficiálně však úřad nechce nic komentovat.

Za co byl Krejčíř už souzen ?

  • Krejčíř je v Česku stíhán za rozsáhlou majetkovou a násilnou trestnou činnost, v minulosti již padlo několik pravomocných verdiktů
  • Karvinský soud mu v roce 2006 uložil dvouletý podmíněný trest za krácení daní a cla při dovozu luxusních aut z Německa z počátku 90. let
  • Olomoucký vrchní soud pak letos v únoru potvrdil trest 6,5 roku vězení za podvod. Krejčíř způsobil škodu téměř 75 milionů korun společnosti Frymis, od které si půjčil akcie a nevrátil je

Zdroj: ČTK

 

Advokát Tomáš Sokol, který Krejčíře v řadě jeho sporů zastupoval, nechce novou situaci kometovat. "Já nevidím do právních reálií jiného státu. K tomu já nemohu nic říct," řekl Sokol.  

V Česku je uprchlý Krejčíř podezřelý z řady trestných činů. Policii utekl v červnu 2005 při domovní prohlídce, od dubna 2007 je v Jihoafrické republice. 

Jak to tehdy bylo?

Pražský vrchní soud dnes v odvolacím jednání potvrdil výši trestu, který Krejčířovi loni v září vyměřil pražský městský soud.

Podle rozsudku nechal Krejčíř podnikatele unést v dubnu 2002. Najal na to kosovského Albánce Jetullaha Mjekiqiho a další dva muže. 

Unesený pak podle verdiktu Krejčíř přinutil podepsat nevyplněné daňové formuláře, směnky a prázdné papíry. Díky nim se  dostal k nemovitostem za zhruba 35 miliónů korun v blízkých Dobřichovicích a v Černošicích.

Podnikatel byl pak propuštěn, znovu však zmizel 2005. Od té doby o něm nejsou žádné zprávy a byl prohlášen za mrtvého.

Mjekiqi před soudem  

Mjekiqi je za únos souzen v samostatném procesu, ale na rozdíl od Krejčíře zatím odsouzen nebyl.

Loni v červnu jej Obvodní soud pro Prahu 4 nepravomocně zprostil obžaloby. Neprokázalo se, že podnikatele unesl právě on. Pražský městský soud však vrátil kauzu k novému projednání a o celý případ se bude znovu projednávat.

 

Právě se děje

Další zprávy