Uprchlíka Pitra do Česka nevydáme, vzkázalo Švýcarsko

Sabina Slonková, Markéta Chaloupská
16. 4. 2009 15:08
Švýcarské úřady: Daňové podvody jsou již promlčené
Tomáš Pitr
Tomáš Pitr | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Uprchlý podnikatel Tomáš Pitr, který se více než rok a půl skrývá před českou justicí nejspíše ve Švýcarsku, může být v klidu.

Švýcarské úřady totiž podle informací Aktuálně.cz dospěly k názoru, že daňové podvody, kterých se měl Pitr v Česku dopustit, jsou již promlčené.

Aktuálně.cz to potvrdily dva na sobě nezávislé zdroje.

Pro českou policii to znamená jediné: Pitra Švýcarsko nevydá a on se tak může v zemi bez problémů pohybovat.

Na začátku listopadu loňského roku se centrála Interpolu v Bernu oficiálně obrátila na české úřady, aby jim odpověděly, čeho se Pitr v Česku dopustil. Na základě podkladů pak případ prostudovaly a shledaly, že Pitrovy činy jsou již promlčené.

Oficiální místa nechtějí nic komentovat. "Spolupracujeme se švýcarskou stranou a je v podstatě na nich, jestli Pitra na základě eurozatykače vydají nebo ne," řekla k tomu Aktuálně.cz mluvčí kriminálky Pavla Kopecká.

Komentovat to nechtěl ani soudce pražského městského soudu Petr Novák, který na Pitra vydal zatykač. Podle svých slov o tom nemá žádné informace.

Poslední šance?

Jedinou možností, jak dostat Pitra znovu do Česka, jsou tak jeho falešné doklady, na základě kterých v zemi pobývá.

"On je tam na falešné doklady, Švýcaři by ho tak čistě teoreticky mohli vyhostit," říká policejní zdroj, který je detailně obeznámen s průběhem vyšetřování.

Vzápětí ale dodává, že k tomu není ze švýcarské strany vůle. Navíc podle něj není pro Pitra problém, aby pod falešným jménem vycestoval kamkoliv do zahraničí.

Psychické problémy?

Pitr, na kterého je nyní vydán mezinárodní zatykač, se zodpovídá z krácení daní ve 13 let starém případu. Tehdy měl se čtyřmi kolegy ošidit stát celkově o 51 milionů korun. Od června roku 2007 je na útěku.

Svou vinu zpočátku popíral a kvůli vážným psychickým problémům nenastoupil do vězení.

Od června loňského roku je nezvěstný.V době, když Pitr utekl, jej přitom sledovaly tajné služby i policie. Jak je možné, že si jeho útěku z republiky nikdo nevšiml, dodnes nikdo věrohodně nevysvětlil. 

Bývalý šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jan Kubice v nedávném rozhovoru pro Aktuálně.cz nepřímo naznačil, že si Pitra police nechala utéct.

"Přece i té husopasce v jižních Čechách muselo být jasné, že Pitr do vězení nenastoupí. Je to hodně divné."

Kubiceho ani nepřekvapila zpráva, že je ve Švýcarsku.

"To se přeci dalo předpokládat. V Evropě jsou dvě země, ve kterých jsou ty jeho činy promlčené: Rakousko a Švýcarsko. Vytipovat ty země bez jakékoliv znalosti je naprosto jednoduché. Jinde než tam nebo někde v zemích třetího světa být nemohl," míní Kubice. 

 

Právě se děje

Další zprávy