Miloš Zeman do vlády? A proč ne, říkají v ČSSD

Eliška Bártová, Petr Protivánek
26. 3. 2009 22:40
Pověří Klaus sestavením vlády Zemana? Pro někoho sci-fi, pro jiné realita
Miroslav Šlouf a Miloš Zeman společně krájí narozeninový dort.
Miroslav Šlouf a Miloš Zeman společně krájí narozeninový dort. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Bývalý premiér Miloš Zeman se za téměř sedm let svého důchodu na Vysočině objevil znovu na scéně vždy, když se v politice něco opravu dělo. 

Kandidoval na prezidenta, při další volbě se mluvilo o jeho síle v zákulisí, nyní po pádu vlády se v kuloárech jeho jméno znovu skloňuje.

Někteří členové ČSSD na jméno hovoří o možnosti, že to bude právě Miloš Zeman, koho prezident pověří sestavením nepolitické úřednické vlády.

Ta není vyloučena. Pokud nikdo z politků nesplní podmínku získat ve sněmovně 101 hlas, může prezident opravdu sáhnout po úřednické vládě a člověka do jejího čela si může vybrat.

Co na to sám expremiér Zeman? Reaguje typickým způsobem: "Na hypotetické otázky zásadně neodpovídám."

Sci-fi příběh 50 na 50

Zatímco pro některé je varianta Zemanova vládního angažmá scénářem sci-fi příběhu, politici stojící v ČSSD na straně protiparoubkovského křídla o této možnosti otevřeně hovoří. 

„Pokud nebudou předčasné volby je Miloš Zeman jediné řešení," míní například senátor socialistů Vladimír Dryml. „Podle mých informací je nyní pravděpodobnost, že Klaus pověří Zemana, 50 na 50."

O tom, že by bývalý premiér přicházel v úvahu, se v Mladé Frontě Dnes zmínil také politolog Jiří Pehe.

Podobný názor sdílí i Jaroslav Foldyna, který jako lídr dovedl ČSSD k vítězství ve volbách v Ústeckém kraji. Poté byl však spolustraníky vyšachován ze hry - údajně právě kvůli neskrývaným sympatiím k Miloši Zemanovi. „Je to reálná varianta," říká nyní Foldyna.

Miloše Zemana označuje za dobrého „krizového manažera" schopného vést zemi v době hospodářské krize. „Klaus bude určitě postupovat standardně, ale pokud se nepodaří sestavit politickou vládu, pak moc lidí typu této autority není."

Foldyna doufá, že úřednická vláda v ideálním případě v čele se Zemanem, rozhodne o klíčových věcech. "Úřednická vláda bude rozhodovat pragmaticky například o uhelných limitech, dostavbě jaderné elektrárny, jezech na Labi," říká Foldyna. "Proto je tato varianta nejlepší pro tuto zemi."

Konzultace probíhají 

Senátor Dryml dokonce říká, že jednání o Zemanově návratu už začala. „Samozřejmě probíhají konzultace," uvedl senátor, který se v klíčových okamžicích pádu vlády a následujících dnech často pohyboval v kuloárech Poslanecké sněmovny.

Senátor Dryml: Je to 50 na 50
Senátor Dryml: Je to 50 na 50 | Foto: Ludvík Hradilek

„Osobou Miloše Zemana by byl zároveň splněn Paroubkův požadavek jmenovat nestraníka," říká Dryml a nelze v tom nehledat protiparoubkovský osten - Miloš Zeman z ČSSD vystoupil právě po roztržce se současným předsedou. 

Příznivce Zemanova návratu netrápí ani riziko, že by vláda v čele se Zemanem nemusela získat ve sněmovně podporu. Sám Zeman ve středu v České televizi naznačil, že lze z takovéto situace za pomoci prezidenta „vybruslit".

„…když ta nová vláda nezíská důvěru v Poslanecké sněmovně, tak ji klidně ve shodě s ústavou může (prezident) umožnit tím, že nezvolí dalšího kandidáta, aby dovládla až do konce funkčního období, tedy do června roku 2010," uvedl v pořadu Zeman. „…předčasné volby, o kterých mluvil Mirek Topolánek, zdaleka nejsou automatickým důsledkem demise vlády; může nastat i varianta jiná."

Problém dosud nenastal 

Aktuálně.cz ve čtvrtek položilo Miloši Zemanovi otázku, zda by nabídku na vedení vlády přijal. „Na hypotetické otázky zásadně neodpovídám," uvedl Zeman. „Neboť se řídím heslem, že problém se má řešit tehdy, když skutečně nastane. A takový problém dosud nenastal."

Premiér Mirek Topolánek donesl prezidentu Václavu Klausovi demisi vlády
Premiér Mirek Topolánek donesl prezidentu Václavu Klausovi demisi vlády | Foto: Ondřej Besperát

Podle Zemanova blízkého přítele Miroslava Šloufa nikdo s ním ani se Zemanem o jeho jmenování zatím nejednal. „Pan Zeman pochoduje tři kroky přede mnou a myslím, že se necítí jako budoucí premiér," uvedl Šlouf.

„Trávíme spolu teď tři dny, nikdo s ním za tu dobu nejednal. Dokonce nás, co jsme kolem něj nejblíže, nikdo nezkoušel v tomto směru."

Verze "velké fantazie"

Předseda ČSSD Jiří Paroubek považuje nástup Zemana za nereálný. „Nepovažuji tuto variantu za pravděpodobnou," uvedl.

Stejně tak David Rath považuje jmenování Zemana předsedou vlády za „velkou fantazii". „Těžko lze sáhnout na Vysočinu po starobním důchodci, který je už skoro 8 let mimo politiku a udělat z něj předsedu vlády," míní Rath. Podobně reaguje většina oslovených poslanců.

Vzpomínka na Savoy

Jméno Miloše Zemana ve velké politice bylo naposled zmiňováno při poslední volbě prezidenta, kdy byl na Hrad podruhé zvolen Václav Klaus. 

V salonku hotelu Savoy se sešli Zemanův vlivný přítel Miroslav Šlouf a prezidentův kancléř Jiří Weigel a ukázalo se, že jedním z témat jejich schůzky bylo to, zda má Miloš Zeman vystoupit na Klausovu podporu.

Podle dobře informovaného zdroje tehdy Hrad a ODS vyslaly Šloufovi nabídku, že za tuto podporu následně Klaus pomůže Zemanovi při další prezidentské volbě.

 

Právě se děje

Další zprávy