V Petřvaldu byl dnes pohřeb. Vrah už nic nevysvětlí

Petra Sasínová
14. 3. 2009 17:00
Tři z obětí čtyřnásobné vraždy v Petřvaldu mají dnes pohřeb

Ostrava - Před týdnem měli v Petřvaldu na Karvinsku oslavu, teď tam mají pohřeb. Muž, který slavil padesátiny, jeho manželka a dospělá dcera. Před zraky zbytku rodiny všechny, včetně dalšího účastníka oslavy, bez milosti postřílel Makedonec Rajf Kačar, bývalý partner zavražděné mladé ženy.

Zbytek rodiny se s nimi dnes loučil v obřadní síni v Petřvaldu, pohřeb byl obrovský, přišlo na něj kolem tří set lidí.

Jednačtyřicetiletý Kačar, který si po popravě čtyř lidí sám střelil kulku do hlavy, ve čtvrtek zemřel v nemocnici.

Téhož dne měla na Karvinsku pohřeb jeho čtvrtá oběť - třiačtyřicetiletý přítel vrahovy bývalé partnerky. Podle všeho měl jen smůlu, že přijal pozvání na oslavu.

Motivem zločinu byla pravděpodobně žárlivost. Kačar asi nedokázal  unést, že ho žena i s dítětem opustila. Rodiče se možná připletli střelci do rány, když chtěli dceru před expartnerem chránit.

Co všechno za jeho činem mohlo být, se už ale nikdo nedozví. Kačar zřejmě žádný vzkaz nebo dopis na rozloučenou nezanechal. Měl například nějaký důvod nenávidět rodiče své někdejší družky? Nebo jen střílel na toho, kdo se připletl mezi něho a jeho bývalou partnerku? Byl při smyslech?

Výpověď vraha bude chybět

I když je střelec, kterého při vraždění vidělo několik lidí, mrtev, policie pátrá dál. "Naši kriminalisté budou případ dál intenzivně vyšetřovat. Smrtí pravděpodobného pachatele se nic nemění. Nesmí být pochyb o vině konkrétního člověka," řekla mluvčí severomoravské policie Soňa Štětínská.

Uvedla, že kriminalisté už vyslechli všechny podstatné svědky. Teď ještě čekají na výsledky několika expertíz, mimo jiné z balistiky. Vyšetřování ještě může trvat týdny. Po shromáždění všech důkazů, které nepochybně potvrdí Kačarovu vinu, policie případ odloží. Zatím policie podrobnosti případu stále tají.

Na to, aby policie při vyšetřování nic neopominula, bude dál dohlížet státní zástupce, který musí také posvětit odložení případu. "Protože policisté nemají výpověď podezřelého, bude jejich práce o to těžší," podotkla Štětínská.

Podobné vraždy se v Česku stávají, avšak počtem obětí je tento případ výjimečný. Přední český psychiatr Zdeněk Bašný předvídá, že mnohonásobné vraždy, které známe nejvíce z Ameriky, budou i v Česku častější.

Psychiatr: A bude hůř

"Obávám se, že je jen otázka času, kdy se takové činy rozšíří i u nás. Velkou roli hraje globalizující se svět informací," řekl Aktuálně.cz Bašný.

Vraždy dvou lidí končící sebevraždou útočníka se stávají docela často, zvláště v rodinách. Jen v Moravskoslezském kraji se odehrálo několik podobných tragédií, za které nebylo koho stíhat.

Naposledy v polovině února ve Václavovicích zabil muž nožem manželku, malého syna a pak sebe. Tři mrtvoly byly v koupelně rodinného domu. Policie případ zatím neuzavřela.

Tři mrtvoly odnášeli policisté v roce 2006 z jednání havířovského zastupitelstva. Bývalý ředitel tamních Technických služeb zastřelil náměstka primátora Martina Bašného, advokátku Ivana Kabzanovou a pak sebe.

Z důvodu, že není koho stíhat, odložili policisté případ dopravního policisty z Ostravy, který v roce 2003 v těžké opilosti zastřelil kulovnicí manželku, dvouletého syna a pak sebe. Na konci devadesátých let zastřelila žena z Bartošovic svého patnáctiletého syna a dvanáctiletou dceru i sebe.

Otřesná rodinná tragédie se stala před roky v Bolaticích na Opavsku. Osmnáctiletý chlapec zavraždil svou spící matku a sestru. Přiznal, že chtěl v domě založit požár a připravit o život také otce a mladší bratry, to se mu už však nepodařilo.

 

Právě se děje

Další zprávy