Snaha zelených odvolat Veseckou narazila na odpor ODS

Michal Žák Michal Žák
13. 3. 2009 8:24
Hlavu nejvyšší státní zástupkyně žádali zelení už loni v červnu
Renata Vesecká
Renata Vesecká | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká rozdělila koalici. Strana zelených po necelém roce opět vyzývá koaliční partnery, aby ji odvolali.

Zelení tvrdí, že poměry v soustavě státního zastupitelství, která má reprezentovat důvěru ve veřejnou obžalobu, jsou neudržitelné.

Občanští demokraté ale výzvu odmítají. První místopředseda ODS David Vodrážka to dnes potvrdil ČTK.

"Mediální výzvy vyřešení situace nijak nepomohou, a naopak nedůvěru mohou vyvolat," uvedl Vodrážka. Podle něj je třeba respektovat i justiční rozhodnutí, která se některým politikům z jakéhokoli důvodu nelíbí.

Zelení upozorňují hlavně na odvolání libereckého žalobce Adama Bašného, kterého stálo místo komentování kauzy lidoveckého předsedy a exministra Jiřího Čunka.

Podivné je podle nich i nedávné rozhodnutí pražského vrchního soudu v kauze tzv. justiční mafie. Soud totiž kauzu vrátil Krajskému soudu v Praze a zároveň projednávání odebral Vojtěchu Ceplovi ml., který se měl dopustit řady procesních pochybení.

"Po všem, co už vyšlo najevo ve věci ´justiční mafie´, očekávám od ministra Pospíšila rychlé a rázné kroky," prohlásil šéf poslaneckého klubu zelených Přemysl Rabas. "Měl by k nim dostat prostor a pokud ho dostane, věřím, že šanci využije, i když to asi nebude mít lehké."

Zelení žádali hlavu Vesecké už loni v červnu. Právě tehdy soud vedený Ceplem ml. rozhodl, že se Marie Benešová (stínová ministryně spravedlnosti a autorka výroků o justiční mafii) nemusí za svá slova omlouvat.

Vedení SZ tehdy hovořilo o tom, že udržení Vesecké v čele NZS je "přílišný politický luxus". Nakonec ale od svých záměrů ustoupilo.

Foto: Aktuálně.cz
Lubomír Zaorálek:
Hledá Topolánek poslušného soudce?
Foto: Aktuálně.cz
Ex-šéf soudcovské unie Jaromír Jirsa:
Soudce Cepl - oběť justiční mafie?
 

Právě se děje

Další zprávy