Za poplatky dá kraj miliony, záměnu dětí platit odmítá

Lenka Smyčková
6. 3. 2009 12:15
Zřizovatel chybující nemocnice dává od případu ruce pryč
A znovu. Soud v kauze záměny dětí se potáhne minimálně ještě další měsíce.
A znovu. Soud v kauze záměny dětí se potáhne minimálně ještě další měsíce. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Třebíč/Jihlava - Před soudní síní postává třicet novinářů. Manželé Čermákovi, Libor Broža a Jaroslava Trojanová stoupají po schodech. Ozařují je blesky fotoaparátů, kamery na ně zůstávají upřeny ještě po celou dobu, než mohou vstoupit do soudní síně.

Celý den pak před soudem odhalují intimní podrobnosti ze svého života. Doma přitom mají dvouleté dcery, které by ze všeho nejvíc potřebovaly být s nimi.

Tak téměř rok vypadal život párů, kterým v třebíčské porodnici vyměnili novorozeňata. Po martyriu soudních stání jim nakonec brněnský krajský soud přiznal satisfakci ve výši 3,3 milionu korun. "A bude klid," věřily rodiny. Aby se jejich život mohl vrátit do starých kolejí, raději si ani nepodaly odvolání.

Udělala to ale protistrana - Nemocnice Třebíč, jejímž zřizovatelem je kraj Vysočina. "Soud prvního stupně nepřihlédl k nemocnicí tvrzeným skutečnostem a navrhovaným důkazům. Vadí nám také nepřiměřenost zadostiučinění přiznaného soudem," vysvětlil odvolání ředitel nemocnice Petr Mayer.

Rodiny se tak kýženého klidu nedočkají. Budou muset znovu před soud, před kamery, fotoaparáty a mikrofony.

Proč nepomohl kraj? Je to moc

"Myslel jsem si, že také budou chtít mít klid. Už kvůli tomu, jak jsou negativně propíráni v médiích," podivil se právník rodin Igor Veleba.

Právník nemocnice Ondřej Dostál považuje 3,3 milionu za nepřiměřenou částku.
Právník nemocnice Ondřej Dostál považuje 3,3 milionu za nepřiměřenou částku. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Nemocnice ale možnost dopřát sobě i rodinám klid příliš nezvažovala. Stěžejní je pro ni jediné - snížit částku, která je ve vodách českého soudnictví ojediněle vysoká.

Zaplatit by ji totiž musela ze své kapsy, přestože je jejím zřizovatelem kraj, který letos jen na proplácení regulačních poplatků v krajských zařízeních vyhradil 80 milionů korun. 3,3 milionu korun ale rodinám, které si zažily to, co do té doby nikdo v Česku, nedá. Ani se necítí být k tomu morálně zavázán.

"Kraj tuto záležitost nevyprovokoval, nepodílel se na ní jinak, než že je zřizovatelem nemocnice. Nyní tedy prostě vyčkáme, jak dopadne odvolací soud," odpověděl Aktuálně.cz hejtman Jiří Běhounek na otázku, zda kraj nezvažoval možnost stopnout celý proces, přispět finančně a dopřát tak rodinám klid, který potřebují.

"Myslím, že takovou možnost nemáme. S námi se ty dva páry nesoudí," dodal.

Hejtman: My za to přece nemůžeme

Jenže kraj samozřejmě možnost uvolnit peníze má. Předvedl to, když schválil 80 milionů korun na "dary" pro pacienty, kteří teď díky tomu nemusejí platit poplatky v krajských nemocnicích.

Hejtman Jiří Běhounek předává dar prvnímu občánkovi kraje.
Hejtman Jiří Běhounek předává dar prvnímu občánkovi kraje. | Foto: Kraj Vysočina

Poplatky si takto nechá vracet necelých 60 % pacientů. Už teď je tedy zřejmé, že kraj celých 80 milionů do konce roku nevyčerpá. Nějaké peníze zbudou. V kraji vládne ČSSD s podporou KSČM. Svými dary chtějí ulevit potřebným.

Jenže Čermákovi, Broža, Trojanová a jejich děti pro kraj potřebnými nejsou. Podle Běhounka se stali oběťmi lidského pochybení a mají spoléhat na soudy, ne na zřizovatele nemocnice.

"Nebudeme platit za instituci, která je sama zodpovědná za svou chybu. Nemůžeme zodpovídat za chyby jejích zaměstnanců. Je to jen a jen jejich zodpovědnost," vysvětluje Běhounek.

Co je systémové?

"Pokud soudy rozhodnou, že nemocnice má platit, ať už tři nebo pět milionů, bude zkrátka na to muset najít prostředky. Jistě, necháme si předložit všechny materiály a z politického hlediska se k tomu nějak postavíme. Nechci ale říct, že to zaplatíme. To by nebylo systémové," dodává hejtman.

Nesystémový je ale například podle názoru opozice na Vysočině právě systém vracení regulačních poplatků. A na ten kraj peníze našel.

Soudce Michal Ryška přiznal rodinám nezvykle vysokou satisfakci.
Soudce Michal Ryška přiznal rodinám nezvykle vysokou satisfakci. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

"Jsou to vyhozené peníze, zvláště v době hospodářské krize, kdy je ekonomika kraje na hraně," říká bývalý radní pro zdravotnictví Pavel Hájek (ODS).

Ani on by ovšem jako zdravotní radní rodinám místo nemocnice satisfakci neplatil. "Jistě, kraj k tomu má kompetenci, ale hlavně za současné situace by to byly peníze na úkor něčeho jiného," míní Hájek.

Kraj za jeho vedení vyplatil každé poškozené rodině dar ve výši 100 tisíc korun. Víc by teď ale sám nedával a stejně jako Běhounek by vyčkal na rozhodnutí odvolacího soudu.

"Ta částka je příliš vysoká. V nemocnicích chybí peníze už tak. Jistě, od kraje by to bylo hezké gesto. Ale co by na to řekli například zaměstnanci kraje, kteří mají dnes kvůli krizi snížené osobní ohodnocení?" ptá se Hájek.

"Ovšem i poplatky jsou vlastně jen takové gesto, to je pravda," zarazí se.

Případ teď putuje k Vrchnímu soudu v Olomouci. Zatímco nemocnice se bude za každou cenu snažit částku co nejvíce snížit, právník rodin si vytyčil jasný cíl. Nevzdat se a požadovat pro obě rodiny znovu přiměřené, vyvážené částky.

U krajského soudu žádal 6 milionů pro každou z nich. Samosoudce Michal Ryška nakonec Čermákovým přiklepl 2,1 milionu korun, druhému páru 1,2 milionu.

 

Právě se děje

Další zprávy