Registr exekucí spuštěn. Je v rukou lidí kolem Appianu

Eliška Bártová Eliška Bártová
4. 3. 2009 6:50
V kauze se objevuje druhá neprůhledná společnost
Vedení komory rezignovalo. Evidenci však spustilo
Vedení komory rezignovalo. Evidenci však spustilo | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Po sedmi letech odkladů byla od prvního března spuštěna centrální evidence exekucí. Na internetu tak lze za poplatek dohledat, kdo je v Česku soudně uznaným dlužníkem.

Jak už upozornil deník Aktuálně.cz, evidenci dlužníků dostala do rukou soukromá firma Neutrics, která až do února tajila majitele a podle nového zjištění je minimálně přes dva manažery propojena s firmami finanční skupiny Appian.

Ta je známa z doby, kdy získala v privatizaci Mosteckou uhelnou společnost, a také z několika afér, kdy byli její vrcholní manažeři vyšetřováni policií pro podezření z finančních machinací.

I tyto okolnosti kolem centrální evidence dlužníků vedou k tomu, že řada exekutorů z obav o bezpečnost odmítla databázi poskytnout své údaje.

Tajemný Appian

Americká investiční společnost Appian Group je v Česku známá především díky privatizaci Mostecké uhelné (MUS).

Tehdy v roce 1998 dal bývalý šéf Fondu národního majetku Roman Češka podnět na policii kvůli podezření, že lidé kolem Appianu skoupili v 90. letech akcie MUS za peníze Mostecké, které tekly přes několik firem založených v Lichtenštejnsku. 

Policie případ odložila, takže se nepodařilo prokázat podezření z praní špinavých peněz ani tunelování. Appian a její dceřiné společnosti však dodnes nemají jasnou vlastnickou strukturu.

Šéf Neutricsu Jiří Němec
Šéf Neutricsu Jiří Němec | Foto: Ludvík Hradilek

V současné době jsou její bývalí manažeři včetně Antonína Koláčka a současného hlavního manažera firmy Marka Čmejla vyšetřováni švýcarskou policií pro podezření z praní špinavých peněz při privatizaci MUS.

Podle informací Aktuálně.cz byly už ukončeny všechny výslechy, o které požádala švýcarská strana v Česku, a nyní české vrchní státní zastupitelství zpracovává odpověď pro zahraniční kolegy. 

Appian v AP Bytech

Současně vychází najevo, že ve firmách vlastněných Appianem skrze dceřinou společnost figurují lidé, kteří mají na starosti evidenci českých dlužníků.

David Polanecký, člen představenstva firmy Neutrics, která má citlivá data o exekucích spravovat, je zároveň jediným členem představenstva společnosti AP Byty.

Tuto firmu přímo vlastní člen skupiny Appian - Appian Machinery Limited registrovaná v Londýně.

Trust na golfu

Jméno této neprůhledné finanční skupiny se objevuje také kolem Petra Šikoše. Majitel Neutricsu, který spravuje registr dlužníků, chtěl původně zůstat veřejnosti utajen, ač spravuje citlivá data o občanech. Teprve po odkrytí kauzy na Aktuálně.cz svoji totožnost prozradil.

Šikoš je zároveň majitelem firmy Plzeňský Golf Park. Jejím akcionářem byla ještě v roce 2007 firma AP Trust, v té době nepřímo ovládaná opět Appian Machinery.

Podle auditorské zprávy za rok 2005 AP Trust poskytl Golf Parku půjčku zhruba 58 milionů korun.

V AP trustu působí také člen vedení Golf Parku Michal Bíman. Ten zároveň figuruje v dozorčí radě společnosti AP Byty, přímo vlastněné dcerou Appianu.

Tady něco zapáchá

Jiří Němec z Neutricsu figuruje také v Cooper Press vlastněné lichtenštejnskou firmou
Jiří Němec z Neutricsu figuruje také v Cooper Press vlastněné lichtenštejnskou firmou | Foto: Ludvík Hradilek

Podle stínové ministryně spravedlnosti ČSSD Marie Benešové se měla zakázka na provozování evidence dlužníků zrušit hned, když vyšlo najevo, že ji získala firma Neutrics.

Fakt, že se v souvislosti s evidencí objevuje také skupina Appian, je podle Benešové dalším varovným signálem. Pro finanční skupinu totiž mohou být informace o zadluženosti firem podstatné při rozhodování o jejich nákupu a ceně.

Teoreticky by se sice ke kompletním datům v registru neměl nikdo nepovolaný dostat. Podle exekutorů však neexistuje žádná záruka, že si data někdo z firmy Neutrics nezkopíruje a nepředá dál.

"Ani trochu se mi to nelíbí, zapáchá mi to," říká stínová ministryně Benešová. "V roli ministra bych byla velmi na pozoru a nechala bych firmu důkladně prověřit."

Ostatně k bezpečnostní prověrce vyzval firmu již před 14 dny - ještě před spuštěním evidence šéf bezpečnostního výboru sněmovny Jaromír Tejc.

Firma však o ni dosud nepožádala.

 

Právě se děje

Další zprávy