Do Liberce míří kvůli MS ministerská kontrola. Ihned

Kateřina Eliášová
2. 3. 2009 14:30
Kontroly prověří, jak organizátoři naložili s dotacemi od státu
Fanoušci na MS v Liberci: diváci fandí projíždějící Evě Nývltové
Fanoušci na MS v Liberci: diváci fandí projíždějící Evě Nývltové | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Do Liberce zamíří ve velmi krátké době kvůli lyžařskému šampionátu kontroloři ministerstva financí. Dnes se na tom na jednání vlády dohodli ministři Miroslav Kalousek a Ondřej Liška.

Ministerští úředníci budou zkoumat, jak pořadatelé lyžařského šampionátu hospodařili s více než dvěma miliardami ze státního rozpočtu.

Nedávno zvěřejněná zpráva Nejvyššího kontrolního úřadu popsala řadu chyb a možných porušení zákona a už vyvolala podání řady trestních oznámení.

"Po naší dnešní diskuzi s panem ministrem Kalouskem pošle ministerstvo financí naprosto standardní důkladnou kontrolu, která se dělá po všech skončených akcích, které jsou placeny ze státních dotací," potvrdil deníku Aktuálně.cz ministr školství Ondřej Liška.

Chybovali všichni

Podle Ondřeje Lišky začne prověřování u občanského sdružení OC FIS NORDIC WSC 2009, v němž mají zastoupení město Liberec, Liberecký kraj a Svaz lyžařů České republiky.

Sdružení právně zastřešuje organizační výbor, v jehož čele je Kateřina Neumannová, která v době ministrování Dany Kuchtové vystřídala Romana Kumpošta.

"Prověřování začne právě u tohoto občanského sdružení, pak budou kontrolovány další subjekty," potvrdil Liška. Podle něj začnou kontroloři svoji práci ihned.

Školství dělá audit

Zpráva NKÚ přesně popisuje, kde se při financování staly chyby. Například u Liškova úřadu poukazuje na liknavost úředníků při kontrolách.

Ministerstvo školství už uznalo některé své chyby a nyní hodlá přesně vyšetřit, kdo je za ně zodpovědný.

"Na ministerstvu teď probíhá vnitřní audit. Snažíme se zjistit, kde přesně se chyby staly a kdo konkrétně je za ně zodpovědný, " řekl Liška.

 

 

Právě se děje

Další zprávy