Kočkova ochranka hlídá Gandalovičův úřad na Václaváku

Pavel Baroch
27. 2. 2009 10:20
Topolánek přitom spojoval rodinu provozovatele Matějské poutě s pražským podsvětím
Jan Kočka (uprostřed) na pohřbu svého zabitého bratra
Jan Kočka (uprostřed) na pohřbu svého zabitého bratra | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Firma Jana Kočky, bratra zabitého Václava Kočky, získala milionovou zakázku od ministerstva zemědělství.

Kočkova ochranka hlídá ministerský dům v centru Prahy před černými nájemníky.

Ministerstvo zemědělství vede místopředseda ODS Petr Gandalovič, šéf stejné partaje Mirek Topolánek přitom před volbami v roce 2006 obvinil Kočkovu rodinu, že se stýkala s mafií. Připomněl to i poté, co loni v říjnu zastřelil Václava Kočku mladšího podnikatel Bohumír Ďuričko.

Společnost Prostor, kde je Jan Kočka podle internetového obchodního rejstříku předsedou představenstva, pracuje pro Gandalovičovo ministerstvo od ledna.

"Tato společnost pro ministerstvo pracuje od začátku letošního roku a uzavřené smlouvy mezi ministerstvem a firmou Prostor jsou na rok," potvrdilo Aktuálně.cz tiskové oddělení ministerstva. "Celkové výdaje na služby této firmy jsou ve výši 5,3 milionu korun."

Kočkova ochranka pracuje opravdu spolehlivě, jak se na vlastní kůži přesvědčil fotoreportér Aktuálně.cz, kterého Kočkovi muži napadli, když uvnitř domu fotografoval. Incident nakonec musela řešit přivolaná policie.

Boj o dům u Václaváku

Ministerstvo zemědělství uvedlo, že se už roky marně snaží dosáhnout toho, aby nebytové prostory v domě kousek od Václavského náměstí neoprávněně neužívali někteří lidé.

"V současné době je vedeno deset soudních sporů se zaměřením na vyklizení a zaplacení dlužných částek, neboť věcně již skončily soudní spory v náš prospěch," řekl Aktuálně.cz mluvčí ministerstva Petr Vorlíček.

Dodal, že soudy ani po čtyřech letech nerozhodly o vyklizení nebytových prostor ani o exekucích, ačkoli nájemní smlouvy už pravomocně skončily. "V současné době činí přímá škoda více než 60 milionů korun," konstatoval Vorlíček.

Ministerstvo se proto rozhodlo pro radikální krok a vyhlásilo výběrové řízení na firmu, která by "zabránila dlouholetému nezákonnému poškozování České republiky 'černými nájemníky', kteří protiprávně užívají nebytové prostory budovy ve Štěpánské ulici v Praze".

Václav Kočka, ještě naživu, přeje Miroslavu Šloufovi k šedesátinám
Václav Kočka, ještě naživu, přeje Miroslavu Šloufovi k šedesátinám | Foto: Ondřej Besperát

Kočka a ruská mafie

Vítězem výběrového řízení se stala právě společnost Prostor Jana Kočky, který i se svým bratrem Václavem figuroval podle obchodního rejstříku ve stejné firmě s Andrejem Korpljakovem, jehož tajné služby označily za jednoho z největších mafiánů, který kdy působil v Česku.

"Já musím říct, že vaše kontakty s hlavami pražského podsvětí mi připadají dostatečně vážné... Pan Korpljakov třeba," řekl předseda ODS Topolánek před parlamentními volbami v roce 2006 na adresu šéfa ČSSD Jiřího Paroubka, přítele rodiny Kočkových.

Policie ovšem žádného z Kočků nikdy z ničeho neobvinila. V takzvané Kubiceho zprávě o prorůstání mafie a politiky se jméno Kočka objevilo znovu. A Topolánek to na podzim po smrti Václava Kočky mladšího nezapomněl připomenout.

"Celá tato událost je ale hlavně o tom, že kdyby politici napříč stranami brali informace Jana Kubiceho, obsažené v jeho zprávě vážně, nikoli jako předvolební folklór, nemuselo se to stát," napsal premiér v tiskové zprávě.

Ministr zemědělství a místopředseda ODS Petr Gandalovič
Ministr zemědělství a místopředseda ODS Petr Gandalovič | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Gandalovič: Smlouvu prověřím

Redakce Aktuálně.cz se o tom, že ministerstvo zemědělství využívá služeb Kočkovy firmy dozvědělo zkraje týdne.

Ministerstvu pak trvalo dva dny, než odpovědělo na pět otázek o spolupráci se společností Prostor. Aktuálně.cz se zeptalo i ministra a místopředsedy ODS Petra Gandaloviče, zda to nevidí jako politický problém, když jeho úřad uzavřel smlouvu s Kočkovou firmou.

Gandalovič na to neodpověděl a odkázal na písemné odpovědi svého tiskového oddělení.

"Na můj pokyn se ty smlouvy prověřují," řekl Aktuálně.cz Gandalovič, podle něhož je důležité především to, aby se už konečně vyřešil dlouholetý problém s neoprávněným využíváním nebytových prostor v ministerském domě v centru Prahy. 

 

Právě se děje

Další zprávy