Syner napojený na ODS prostavěl na MS stamiliony

Eliška Bártová Martina Machová Eliška Bártová, Martina Machová
2. 3. 2009 11:20
Město pod Ještědem má pověst mekky korupce, pomohlo tomu i končící MS
Foto: Ondřej Besperát

Praha/Liberec - Severočeský Liberec je léta považován za mekku korupce - především kvůli propojení stavební firmy Syner s místními politiky.

Tato společnost patřící členovi a sponzorovi ODS Petru Syrovátkovi dostávala od města léta řadu stavebních zakázek. Z protokolů Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) nyní vyplynulo, že při přípravě šampionátu získala ze státních dotací bezmála půl miliardy korun.

Firma figurovala nejen jako dodavatel jedné z celkově nejdražších staveb (rekonstrukce kolejí), ale zároveň působila jako koordinátor akcí, na kterých se sama podílela.

V budově Syneru má také kancelář organizační výbor lyžařského šampionátu v čele s Kateřinou Neumannovou.

Dělba pro Syner

Jméno firmy Syner se v protokolu NKÚ objevuje hned zpočátku. Město totiž předem rozdělilo stavební práce na dvě části tak, že od sebe oddělilo stavby v areálu ve Vesci a na Ještědu.

Tím vznikl prostor pro zcela novou zakázku - na koordinaci rozdělených staveb.

"V důsledku tohoto rozdělení byl větší počet akcí realizován různými zhotoviteli ve stejném časovém období," píše se v protokolu NKÚ. "Což si následně vyžádalo další náklady v celkové výši 14 958 300 korun na koordinaci stavebních prací."

Zmíněné miliony za koordinaci souvisejících, leč rozdělených staveb získala firma Syner a její bývalá dceřiná společnost Investorsko inženýrská, kterou vlastní člen ODS. Obě firmy si tak přišly na více než 7 milionů korun.

Investorsko inženýrská získala navíc 5,5 milionů korun za zpracování zastavovací studie areálu ve Vesci.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte: Varování do budoucna? Co napsali blogeři o MS v Liberci

Obcházení zákona

Syner a Liberec

Ve firmě Syner působila řada libereckých politiků z ODS:

  • Primátor Jiří Kittner byl ekonomickým náměstkem.
  • Bývalý hejtman Pavel Pavlík (ODS) dělal firmě poradce
  • Bývalý zastupitel Jaroslav Mejstřík působil v šesti společnostech vlastněných Synerem
  • Současný zastupitel Ctibor Jech zasedal ve dvou dceřiných firmách, zároveň je generálním manažerem hokejového klubu Bílí Tygři, který patří společnosti S group
  • Zastupitel Pavel Havránek (nez) dělal Syneru tiskového mluvčího

Jak získával Syner v Liberci zakázky:

  • V roce 2002 pozval majitel Syneru Petr Syrovátko vedení města na výlet do USA, 4 měsíce poté liberečtí radní navrhli postavit v Liberci halu, "jako mají v Americe".
  • Zakázku za bezmála miliardu korun získal - Syner.

Syner pak v areálu ve Vesci, kde měl stavební práce koordinovat, získal zakázku na revitalizaci vodní nádrže za 11, 8 milionů korun.

Další tři zakázky dostal v areálu Ještěd - na demolici technické budovy, opravu televizní cesty a západní tribunu u lanovky. Dohromady za 46,9 milionu korun.

"Rozdělením vybudování a modernizace sportovních areálů RASAV (Vesec) a SAJ (Ještěd) na více veřejných zakázek umožnilo SML (Město Liberec) použít jednodušší druh zadávacího řízení a obejít tak zákon o veřejných zakázkách," upozorňují kontroloři NKÚ.

NKÚ zároveň zjistil, že firmě Syner bylo vyplaceno 292 tisíc korun za práce v areálu Ještěd, které nebyly provedeny.

Tučné koleje

Nejtučnější zakázku ovšem Syner získal na rekonstrukci univerzitních kolejí. Výběrové řízení pro tuto zakázku připravovala firma spřátelená se Synerem Investing cz.

Syner sice zvítězil kvůli nejnižší ceně, jenže podle NKÚ se částka nakonec navýšila o 58 %. Syner tak postupně získal z dotací 350 milionů korun.

A stejně jako v případě staveb v lyžařských areálech, i tady podle NKÚ docházelo prostřednictvím firmy Investing cz k proplácení faktur za neprovedené práce. V tomto případě měl Syner získat 13,6 milionu korun.

Zakázka pro Investing cz

Nyní - po odhalení NKÚ - dává vedení Liberce ruce pryč od rozhodnutí o zakázkách pro Syner. Na otázky, které se toho týkají, odmítají liberečtí politici odpovídat. Vše probíhalo podle zákona a transparentně, opakují pouze.

Stejně tak se distancují od výběru firmy Investing cz, která na stavby dohlížela, a která Syneru proplácela faktury za neprovedené práce. 

Liberec zakázky pro Investing rozdělil tak, aby nemuselo být vypsáno výběrové řízení. Firma tak dostala vydělat milióny korun bez soutěže. Vedení města ústy mluvčího Martina Korycha odmítá, že by byly zakázky rozděleny záměrně.

"Je to pouze domněnka NKÚ," uvádí Korych v prohlášení. "SML (Město Liberec) je přesvědčeno, že k dělení zakázek nedošlo, jednalo se o samostatné akce, a proto město postupovalo zcela standardně v souladu se zákonem a pravidly postupu stanovenými na městě."

Takové nesmysly

Liberecký primátor Jiří Kittner se o závěrech NKÚ odmítl bavit. "Pan Korych vám už na to odpověděl." Tvrdí, že si nedokáže vzpomenout, kdo rozhodoval o přidělení zakázek pro Investing cz.

"Takovéto nesmysly po mne nemůžete chtít. Já jsem tam určitě nebyl," tvrdí Kittner.

A otázka vlastní zodpovědnosti?

"NKÚ má svůj názor, já mám jiný názor, a o tom, kdo má pravdu, musí rozhodnout příslušné orgány. Možná nakonec soud," brání se primátor s tím, že nyní čerpá dovolenou. "NKÚ si může říkat co chce, zrovna tak jako já."

 

Právě se děje

Další zprávy