Kauza Čunek zlomila vaz policistům i žalobcům

Eliška Bártová Eliška Bártová, Markéta Chaloupská
23. 2. 2009 12:05
Případ Čunek stál post policisty i státní zástupce
Jiří Čunek
Jiří Čunek | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Ač je Jiří Čunek z úplatkářského případu definitivně venku, stála za poslední rok jeho kauza místo několik vysoce postavených státních zástupců i policistů, kteří v příběhu sehráli své role.

Naposledy to byl liberecký státní zástupce Adam Bašný, který byl minulý čtvrtek z postu šéfa žalobců odvolán kvůli tomu, že veřejně kritizoval způsob vyšetřování.

"Komentoval kauzy, ve kterých nebyl činný a které mu nepřísluší komentovat," vysvětloval ústecký krajský státní zástupce Jiří Křivanec důvody, proč se rozhodl Bašného odvolat.

Na podivuhodné praktiky v průběhu vyšetřování ostatně vloni poukázal i soudce Vojtěch Cepl - v případu, který vešel do historie justice a politiky pod názvem "kauza justiční mafie".

Cepl totiž soudně potvrdil podezření, že se špičkoví představitelé justice a politiky podezřele domlouvali na tom, jak řídit korupční kauzu Jiřího Čunka.

Personální čistky

A koho všeho že stála kauza vicepremiéra hlavu?

Foto: Ludvík Hradilek
Šéf žalobců v Liberci padl za kritiku kauzy Čunek

Ze šéfovského postu například odešel ředitel ostravské expozitury Vlastimil Studený, jehož lidé kauzu Čunek vyšetřovali a dokonce vicepremiéra z korupce obvinili. Případ zastavil až státní zástupce. Spolu se Studeným odešel i jeden z jeho podřízených.

O co jde v kauze justiční mafie?
Autor fotografie: Ondřej Besperát

O co jde v kauze justiční mafie?

  • Bývalá nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová řekla, že zainteresovaní žalobci v kauze Čunek se scházeli s vrcholnými soudci a politickými lobbisty, a toto spojení označila za justiční mafii
  • Představitelé justice v čele s nejvyšší státní zástupkyní se proti tomu ohradili u soudu, ale soudce Vojtěch Cepl v rozsudku uvedl, že opoziční kritika měla pravdu - schůzky politiků, soudců a žalobců v Čunkově případu byly podezřelé
  • Benešová se v současnosti nechala slyšet, že odvolání Bašného je msta, pokus o zastrašování, návrat do 50. let

Studený odešel v dubnu roku 2008, a to podle svých slov na vlastní žádost. Stal se řadovým policistou na krajském ředitelství v Ostrava na odboru hospodářské kriminality a klesl o jednu platovou třídu.

Ačkoliv vedení protikorupční policie odmítlo spojení s kauzou Čunek, Studený v ní hrál jednu z nejdůležitějších rolí.

Několik měsíců totiž dohlížel na práci svého podřízeného Milana Šošovičky, který kauzu údajného půlmilionového úplatku Jiřímu Čunkovi vyšetřoval.

Mimochodem, i Šošovička za poslední rok několikrát změnil post. Kritizovaný vyšetřovatel se po uzavření případu stal šéfem speciální protikorupční skupiny v Olomouci. Necelé tři měsíce po svém povýšení ale skončil opět na svém původním místě - přerovského vyšetřovatele.

Změna vyšetřovatele

A co škatulatům u policie předcházelo? Šošovička chtěl případ uzavřít a předat Čunka soudu. Nicméně těsně předtím zasáhla nejvyšší státní zástupkyně a kauzu převzal jihlavský státní zástupce Arif Salichov, který Šošovičku z případu ihned odvolal.

Jeden z klíčových svědků kauzy Čunek - vrchní komisař Milan Šošovička.
Jeden z klíčových svědků kauzy Čunek - vrchní komisař Milan Šošovička. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
První vyšetřovatel Čunkovy kauzy odchází z funkce

Stíhání Čunka zastavil a ostravské policisty ostře zkritizoval. Šošovičku navíc nařkl z nestandardního způsobu vyšetřování a z procesních chyb.

Vlastimil Studený se však tehdy za svého podřízeného postavil a trval na tom, že vše probíhalo korektně. To nakonec potvrdila i inspekce ministerstva vnitra a státní zastupitelství v Olomouci.

Nesmíte mluvit s médii

Kauza Čunek dopadla kromě policistů také na státní zástupce.

7. srpna 2007: Žalobce Arif Salichov rozhodl, že vyšetřování vedené osm měsíců proti Jiřímu Čunkovi zastaví. Čunek se podle něj nedopustil trestného činu.
7. srpna 2007: Žalobce Arif Salichov rozhodl, že vyšetřování vedené osm měsíců proti Jiřímu Čunkovi zastaví. Čunek se podle něj nedopustil trestného činu. | Foto: Ondřej Besperát
Kritizovaný vyšetřovatel kauzy Čunek byl povýšen

Z funkce byl odvolán také olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištván, který se dokonce kvůli svému údajně nezákonnému odvolání soudí s ministrem spravedlnosti Jiřím Pospíšilem (ODS).

Posléze odešel i jeho podřízený Igor Stříž, který je dnes řadovým státním zástupcem.

Navíc - vedení moravských žalobců po uzavření kauzy nastavilo zcela nová pravidla, která platí až dosud. Státní zástupci nesmějí hovořit s novináři; pokud tak učiní, musí sepsat zápis, o čem mluvili, a poslat to nadřízenému.

 

Právě se děje

Další zprávy