Z evidence dlužníků je skandál. Vzbouřili se exekutoři

Eliška Bártová Eliška Bártová
18. 2. 2009 17:00
Chtějí, aby rezignoval šéf komory Podkonický. Totéž už vzkázal ministr spravedlnosti
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Kauza se spuštěním centrální evidence dlužících Čechů, která má být přístupná na internetu, zvyšuje čím dál víc tlak na předsedu exekutorské komory Juraje Podkonického. 

Evidence by měla být zítra spuštěna, a šéfa komory dnes 35 ze 108 exekutorů vyzvalo, aby opustil své místo v čele stavovského sdružení.

Totéž už minulý týden doporučil Podkonickému také ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Případ centrální evidence dlužníků, která byla svěřena do privátních rukou a dodnes není zcela jasné jakých, otevřelo Aktuálně.cz.

Výzva pro dalších deset

Komora svěřila citlivá data neprůhledné firmě Neutrics, která tajila majitele. Kvůli nejasnostem kolem registru se odmítli exekutoři na evidenci podílet.

Řada z nich proto z obav o bezpečnost dat odmítla údaje firmě předat. Kvůli vysokému riziku zároveň odmítla evidenci pojistit Generali pojišťovna.

Potíže kolem spuštění evidence připustil minulý týden i zmíněný ministr Pospíšil a vybídl šéfa komory k rezignaci.

Exekutoři se dnes k výzvě ministra přidali a žádají, aby spolu s Podkonickým odešlo dalších 10 členů z vedení komory, včetně členky prezídia Jitky Wolfové. 

„Důvodem je nejenom nezvládnutí procesu přípravy a spuštění Centrální evidence exekucí," prohlásila exekutorka Eva Jablonská. „ale i dlouhodobá špatná komunikace prezidia s členy Exekutorské komory, orgány státní správy i veřejností."

Prezident komory Podkonický zatím na výzvu nezareagoval, mobilní telefon nezvedá, stejně jako tajemnice komory. Na čtvrtek odpoledne však svolal šéf komory tiskovou konferenci.

Neetické sdružení

Kromě netransparentnosti evidence je dalším důvodem, proč 35 exekutorů vyzalo vedení komory k odstoupení, fakt, že vedení komory založilo vlastní sdružení BKP.

Jeho členem je například i prezident komory Juraj Podkonický či členka prezídia Jitka Wolfová.

"Je to nepřípustné a v rozporu s nezávislostí a nestranností exekutorů, které vyžaduje zákon," řekl dnes Aktuálně.cz exekutor Grosam.

„Už sama existence takového sdružení je v rozporu se zákonem i etickými pravidly Exekutorské komory," dodal další z exekutorů, jenž se pod výzvu k rezignaci přidal Kamil Košina. Je otázkou, zda nedochází k porušování povinnosti mlčenlivosti v rámci sdružení, diskutabilní je i dodržení nezávislosti jednotlivých členů při výkonu jejich exekuční činnosti."

Evidence bez dat

Centrální evidence exekucí měla podle zákona fungovat již od roku 2001. Jenže exekutorská komora její spuštění stále odkládala.

V roce 2006 si na provozování evidence najala soukromou firmu Neutrics. Aktuálně.cz v minulém týdnu upozornilo na to, že tato firma je neprůhledná a do minulého týdne tajila majitele.

Zároveň se ukázalo, že někteří exekutoři z obav o bezpečnost dat odmítli svěřit této firmě údaje.

Podle komory tak má firma k dispozici pouze 60% potřebných dat.

Špatná komunikace

Po sérii článků v deníku Aktuálně.cz bezpečnostní expert  ČSSD poslanec Jaromír Tejc interpeloval kvůli obavám ze zneužití dat v centrální evidenci exekucí před dvěma týdny ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS).

"Může dojít k zneužití dat k vydírání, či ke skupování pohledávek," uvedl poslanec Tejc. "Pokud stát přenesl moc na komoru, pak by to mělo být transparentní."

Ministr Pospíšil následně šéfa komory vybídl na pracovní schůzce k rezignaci. Dnes se k ministrovi přidali i někteří exekutoři, kteří se ve středu sešli na jednání v Brně. Výzvu k jeho odstoupení podepsalo 35 exekutorů.

 

Právě se děje

Další zprávy