Rok poté aneb 7 afér prezidentské volby. Vzpomínáte?

Kateřina Eliášová, Markéta Chaloupská
15. 2. 2009 15:59
Co se stalo s případy, které doprovázely volbu

Praha - Už rok má Česko staronového prezidenta. Byl zvolen během hektických dnů, které víc než co jiného poznamenalo několik nezvyklých událostí a afér.

Prezidentská volba 2008 vstoupí do politických dějin jako týden, v němž kolabovali poslanci, politikům chodily dopisy s nábojnicemi, podle tvrzení některých se uplácelo a vyhrožovalo. Vše takřka v přímém přenosu.

O to zajímavější je zjištění, že za žádný ze zveřejněných kriminálních případů nebyl nikdo potrestán. Navzdory tomu, že kauzy vyšetřovala policie, skončily všechny do ztracena.

1. Kulka pro pět politiků

Během volby anonym vyhrožoval kulkou pěti lidem. Nábojnice v dopise přišly senátorkám Lianě Janáčkové a Janě Juřenčákové (SNK), poslanci Evženu Snítilému (ČSSD) a nakonec i poslancům "přeběhlíkům" - Michalu Pohankovi a Miloši Melčákovi.

Pachatel jim vyhrožoval, že pokud půjdou volit, skončí kulky v nich. Kdo zákonodárcům za jejich "proklausovské" postoje vyhrožoval, se policii nepodařilo zjistit. Aktuálně.cz už na konci dubna 2008 zjistilo, že policie případ odložila.

Nábojnice. Ilustrační záběr
Nábojnice. Ilustrační záběr | Foto: Archiv Aktuálně.cz
Předvolební špína? Už nás nezajímá, vzkazují politici
Kdo poslal politikům pozdrav mafie? Případ odložen
Senátorky hlasovaly pro Klause. Dostaly poštou náboje

2. Úplatek při prezidentské volbě

Bez výsledků skončil i další z případů. Dnes již bývalý nezávislý senátor Josef Novotný při volbě oznámil, že mu dva senátorští kolegové z ODS nabídli úplatek dva milióny korun, pokud bude volit Václava Klause.

Novotný nikdy neuvedl, o které kolegy jde. Nejčastěji znělo jméno senátora Vlastimila Sehnala z ODS, nikdy se to však neprokázalo. Kauza zůstala nevyřešena, policie případ odložila.

Novotný, který je v současnosti zastupitelem v Bystřici nad Perštejněm, dnes tvrdí, že policie úplatek ani prokázat nechtěla. "Nabyl jsem dojmu, že policisté byli tlačeni do pozice, aby se celá záležitost co nejméně rozmazávala a úplatek se neprokázal," myslí si Novotný. "Teď už mi to je jedno. Divím se, že se o to vůbec ještě zajímáte," dodává.

Kvůli slovům o korupci podala ODS na Novotného trestní oznámení. I toto šetření policie odložila.

Předseda senátorského klubu SNK Josef Novotný uvedl po jednání s prezidentem, že je v tuto chvíli jednoznačně rozhodnutý volit pana Švejnara.
Předseda senátorského klubu SNK Josef Novotný uvedl po jednání s prezidentem, že je v tuto chvíli jednoznačně rozhodnutý volit pana Švejnara. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
Úplatky v prezidentské volbě? Neprokázalo se
Senátor Novotný vrací do hry stíny prezidentské volby
Senátor řekl policii, kdo ho chtěl uplatit.ODS se brání

3. Podvody s lustracemi sociálního demokrata Snítilého

Další "tajemnou" postavou volby byl i - dnes již bývalý sociální demokrat - poslanec Evžen Snítilý, který se postavil proti kandidátovi své strany Janu Švejnarovi. Po volbě se náhle zhroutil a odjel do nemocnice. Den před druhým kolem volby prezidenta pak dostal ochranku.

Šéf ČSSD Jiří Paroubek pak prohlásil, že za Snítilého zhroucením může být vydírání - prý jej viděl s ministrem Ivanem Langerem a Zdeňkou Horníkovou (oba ODS) a právě ti ho měli vydírat. Za důkaz posloužila fotografie pořízená v kuloárech Hradu.

Snítilý to odmítl a stále odmítá. Rozhodně popřel, že by jeho postoj během prezidentské volby jakkoli souvisel s penězi. Terčem vydírání se ve skutečnosti ale stát mohl, figuruje totiž v záznamech spolupracovníků komunistické vojenské kontrarozvědky.

Poslanec Evžen Snítilý v lavici Poslanecké sněmovny ČR.
Poslanec Evžen Snítilý v lavici Poslanecké sněmovny ČR. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
Poslanec Snítilý tají, zda požádal o novou lustraci
Vyloučen z ČSSD. Komu teď patří? Nikomu, nepřítomen
ČSSD viní Snítilého, že za podporu Klause vzal peníze

4. Šlouf a Weigl, hotel Savoy

Jedna z nejznámějších předvolebních kauz, aféra Savoy, je zhruba po roce stále aktuální. Co se domlouvalo v hotelu u Hradu, když se tu krátce před volbou sešel poradce prezidenta Weigl a kontroverzní poradce expremiéra Zemana Miroslav Šlouf, dál není známo. Politiky, kteří loni v únoru sborově prohlašovali, že "tato kauza ovlivnila průběh prezidentské volby" (nakonec se hlasovalo veřejně, pozn.red) už obsah jednání nezajímá.

Za to novinářka Sabina Slonková, která odmítla sdělit, jak získala ze schůzky Weigla a Šloufa unikátní videonahrávku, dostala za ochranu zdroje od státního zástupce dvacet tisíc pokuty. Na video, zveřejněné s stále publikované na Aktuálně.cz se můžete podívat tady.

Kvůli úniku videa policie také obvinila dva policisty.

Detailní záběr na protagonistu schůzky - Miroslava Šloufa.
Detailní záběr na protagonistu schůzky - Miroslava Šloufa. | Foto: Aktuálně.cz
Novinářka potrestána za zprávu, jak byl volen Klaus
Kvůli nahrávce Šloufa s Weiglem je obviněn další člověk
Tajná schůzka na Hradě: Šlouf a Klausův kancléř

5. Kdo půjde bručet?

Co znamená slovo bručet? Ministra vnitra Ivan Langer dosud nevysvětlil, o čem si před prezidentskou volbou emotivně "povídal" s ministrem životního prostředí Martinem Bursíkem.

Konkrétně řekl: "Respektuji to, že máš svého kandidáta, nicméně máš taky nějakou povinnost respektovat, aby došlo k nějaký shodě... Vytíráš si prdel s těma ostatníma. Jinými slovy říkáš, že tihleti, tihleti si vytřou prdel s tam těma... Tak já ti to povím, jaká hra kolem toho byla. Jaká špinavá hra kolem toho byla, kolik lidí půjde bručet!"

Foto: Aktuálně.cz
Ministr vnitra Langer: Kdo půjde bručet? Neřeknu
Video: Jak Langer řekl, že někdo půjde bručet
Část ODS se pomstila Bursíkovi za prezidentskou volbu

6. Rozjedeme to kolem tebe znovu, slyšel Čunek

Svědkem nátlakové scény byl prý i senátor Jiří Zlatuška. Veřejně popsal, jak premiér Mirek Topolánek na Hradě přistoupil ke skupině senátorů a řekl Jiřímu Čunkovi: Jestli to takto půjde dál, může se to kolem tebe rozjet znovu. Venku už na tebe čeká auto.

Jiří Čunek to doteď vykládá jinak. "To se opravdu nestalo," řekl Aktuálně.cz Čunek. Zároveň ale připouští, že na něj byl kladen velký psychický nátlak. "Byl jsem předsedou strany a lhal bych, kdybych řekl, že na mě nebyl kladen nátlak," říká dnes již bývalý ministr. Kdo na něj tlačil, odmítá říct.

Jiří Čunek v kanceláři předsedy KDU-ČSL
Jiří Čunek v kanceláři předsedy KDU-ČSL | Foto: Ondřej Besperát
Senátor Zlatuška zaslechl, jak premiér vydírá Čunka
Čunek počítá s návratem do vlády a na ministerstvo
Jiří Čunek znovu končí ve vládě, Topolánek je pro

7. Kolabující poslanci

Ve výčtu horkých prezidentských dní nemůže chybět "štafeta kolabujících politiků". Byli hned tři.

Už během pátku se udělalo zle lidoveckému senátorovi Karlu Bartákovi , který patřil do Švejnarovského tábora. Se srdeční slabostí skončil v nemocnici. V sobotu se zhroutil Evžen Snítilý z ČSSD, který aktivně nepodpořil stranického kandidáta. A do třetice - bez vysvětlení ze sálu zmizel i lidovecký senátor Josef Kalbáč. Později lidovci oznámili, že rovněž kvůli nevolnosti. Kalbáčova nepřítomnost způsobila v prvním kole volební pat. Kalbáč v loňském senátorském klání neuspěl, je řadovým členem. Letos od své strany dostal pamětní list k 90. výročení založení KDU-ČSL.

Vážnou roztržku pak způsobila nepřítomnost zelené poslankyně Olgy Zubové při druhé volbě. Zubová se doteď drží verze, že na Hrad sice ráno odjela, v autě ale omdlela, vrátila se domů a celý den prospala. Tato historka odstartovala dlouhodobé třenice ve straně, které vyústily v odchod jak Zubové, tak i Věry Jakubkové z poslaneckého klubu Strany zelených.

Olga Zubová na sjezdu Strany zelených v Teplicích.
Olga Zubová na sjezdu Strany zelených v Teplicích. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
Muž, který to rozhodl - lidovecký senátor Kalbáč
Nemocný senátor Barták: Celá volba byla zbytečná
Příběh nepřítomné poslankyně Zubové. Jak to bylo?
 

Právě se děje

Další zprávy