ČSSD řeší problém: posílala prý dotace do nevěstince

Eliška Bártová Michal Žák Eliška Bártová, Michal Žák
12. 2. 2009 13:40
Píše to MF DNES a politici tvrdí, že je to lež

Náchod - Sociální demokracie stojí před dalším problémem se svými členy v Královéhradeckém kraji.

Poté, co celý leden řešila kauzu vicehejtmana Vladimíra Drymla, který byl na konci z krajské funkce sesazen, přišel nyní deník MF DNES s informací, že socialisté posílali v roce 2005, kdy byli vládní stranou, z rozpočtu několik milionů korun na rekonstrukci nevěstince v Náchodě.

Deník popisuje dvě dotace. Jednu více než miliónovu na rekonstrukci hotelu, kde svého času sídlil nevěstinec, druhou zhruba čtyřmiliónovou na projekt, v jehož rámci se v hotelu pořádaly kursy pro zdravotně postižené.

Příjemcem peněz byl podle deníku Vladimír Mrština, dnes člen Krajského výkonného výboru ČSSD.

Co říká politik

Ten dnes pro deník Aktuálně.cz přiznal, že hotel v 90. letech minulého století pronajímal a nájemce v jedné jeho části skutečně provozoval noční klub.

Tvrdí však, že pronájem pro nevěstinec skončil v roce 1999. "Dotace přišly o několik let později," říká krajský politik.

Tvrdí také, že obnovu hotelu financoval z vlastních zdrojů. "Ať mi ukáže, že jediná koruna ze státního rozpočtu šla na výstavbu nebo přestavbu hotelu," vyzval autora článku.

Mrština říká, že část státních peněz použil na evropský projekt vzdělávání lidí s postižením, na němž se podílel i Úřad práce v Hradci Králové. Další část šla - prý podle plánu - na vybavení okolí: vybudování hřiště, parkoviště a minigolfu.

Také podle ředitele úřadu práce, přes který se měly peníze k Mrštinovi dostat, považuje podezření za absurdní. "Dostali jsme od MPSV zhruba 100 milionů na rozdělení v rámci grantových řízení," popsal proces deníku Aktuálně.cz Martin Horák. "A jedním z projektů, které jsme vybrali byl pana Mrštiny na práci lidí s postižením."

Podle Horáka prý s ministerstvem jednal úřad práce, nikoliv Mrština. "Tehdy ředitelem ÚP pan Kafka, který je dnes poslancem za ODS, takže není možné podezírat ho, že by grant přidělil Mrštinovi jako stranickému kolegovi."

Zlobí se i ČSSD

Proti článku se ohradila i sociální demokracie.

Předseda Jiří Paroubek ve většině bodů svého prohlášení vyzývá deník k opravě či doložení uvedených tvrzení, v jednom pak útočí na minulost svého funkcionáře Mrštiny.

"Vzhledem k sílícím informacím, které zpochybňují minulost pana Miloslava Mrštiny a především jeho lustrační osvědčení, budeme požadovat od krajské organizace ČSSD v Královehradeckém kraji prošetření všech podezření, která se Miloslava Mrštiny týkají," píše předseda.

 

Právě se děje

Další zprávy