Šampionát ani nezačal, policie už řeší špinavé obchody

Martina Machová Markéta Chaloupská, Martina Machová
12. 2. 2009 15:10
Kontroloři NKÚ podali trestní oznámení na liberecké pořadatele
Protentokrát
Protentokrát | Foto: Eva Železná

Praha - Nejvyšší kontrolní úřad zjistil závažné nedostatky ve výstavbě areálů pro světový šampionát v klasickém lyžování v Liberci. Ten přitom začíná za šest dní.

Úřad kvůli tomu dokonce podal dvě trestní oznámení na neznámého pachatele. Kolem šampionátu se točí několik miliard korun.

"Pro státní zastupitelství nebude těžké označit konkrétní osoby," řekl na tiskové konferenci prezident NKÚ František Dohnal.

"Jako nejzávažnější lze hodnotit prakticky nulovou kontrolní činnost ministerstva školství, stejně tak jednotlivých investorů, tedy Technické univerzity a města Liberec," řekl ředitel útvaru František Dohnal.

To se pak projevilo například v tom, že byly propláceny faktury za práce, které vůbec nebyly provedeny nebo docházelo k záměrným dezinformacím v projektech.

"Investoři i ministerstvo školství se naprosto spolehly na externí dodavatele nebo na firmy, které si ke kontrole faktur najaly a vůbec se nezabývaly tím, jestli ty informace, které od nich dostávaly, jsou vůbec pravdivé," dodal Dohnal.

Trestní oznámení se podle ředitele týká podezření na trestný čin podvod, úvěrový podvod, porušení pravidel hospodářského styku a porušení povinností při správě cizího majetku.

Úřad chtěl původně zveřejnit své závěry už v létě, ale nakonec se tak stalo už nyní. Podle NKÚ k tomu došlo proto, že bylo těžké získat jednotlivé dokumenty. Navíc prý byly neustále navyšovány finance na šampionát a také oproti původním předpokladům pořád doplňovány o další investiční akce.

Čachry s penězi

Ze zprávy NKÚ vyplývá, že se úřad podrobně věnoval jak pochybením ministerstva, tak Technické univerzitě a i městu Liberec.

Město Liberec podle kontrolorů chybovalo hlavně v tom, že účelově rozdělilo budování sportovních areálů na více veřejných zakázek a při jejich zadávání tak obcházelo zákon.

Do rozestavěného města jedině s pořádnou výbavou. Proč to skrývat…
Do rozestavěného města jedině s pořádnou výbavou. Proč to skrývat… | Foto: Věra Polánová

Navíc v roce 2007 neoprávněně čerpalo prostředky státního rozpočtu ve výši 800 tisíc korun na úhradu neprovedených prací.

Podle zjištění Aktuálně.cz Liberec ani nemá přehled o tom, kam peníze jdou. Nedokáže totiž odpovědět, kdo na šampionátu vydělal a jak.

Když se totiž redakce dotazovala na to, zda je možné získat seznam, jenž by obsahoval údaje o tom, kterou zakázku, v jakém finančním objemu, kdo a kdy získal, nikdo nebyl schopen odpovědět.

„Je to názor NKÚ a já se s ním neztotožňuji. Přiznávám, že drobné chyby se mohly stát, ale jednalo se o více jak třicet staveb, ve dvou letech za více jak miliardu," obhajuje liberecké hospodaření náměstek primátora Ondřej Červinka z ODS, který měl přípravu areálů na starost.

Podle něj nezavdali politici ani kdokoli jiný svým jednáním příčinu k podání trestných oznámení. Odmítá i nařčení z účelového dělení zakázek, nebo že by o tocích peněz neměla radnice žádný přehled.

„Databáze zakázek samozřejmě existuje. Město má přehled, která zakázka a komu byla přidělena a ke každé je rozsáhlá dokumentace," zdůraznil náměstek. „Nejedná se ale o seznam, jak si ho představují novináři. Takový jsme k naší práci nepotřebovali."

Proti zprávě NKÚ má výhrady i liberecký primátor Jiří Kittner z ODS. „Se zjištěními souhlasíme, nikoli s jejich interpretací a závěry o porušování zákonů. To ale musí rozsoudit někdo třetí. Vypadá to, že to skončí u soudu, tak rozhodne zřejmě soud," uvedl.

Univerzitní zakázky

Kritika se snesla i na Technickou univerzitu. Ta podle závěrů NKÚ chybovala pří zadávání zakázek.

"Neprováděla zadávací řízení v souladu se zákonem o veřejných zakázkách a vyhlásila zadávací řízení na dodatečné práce, které již byly z větší části provedeny," vysvětluje Dohnal.

Technická univerzita získala na šampionát samostatnou dotaci 350 milionů korun, a to na rekonstrukci vysokoškolských kolejí.
Zakázku dostala na základě výběrového řízení společnost stavební společnost Syner, která je známá v celém Česku například kauzou "karlovarská losovačka".

Ke zprávě NKÚ vydala zatím jen krátkou tiskovou zprávu s tím, že se zatím nebude o výsledcích kontrol šířeji vyjadřovat.

"Kontrola NKÚ ještě není uzavřena, očekáváme jejich další návštěvu. Věřím, že některé nejasnosti se ještě  vyjasní," stojí v reakci zaslané mluvčí univerzity Jaroslavou Kočárkovou mediím. 

Otázka, kterou si v Liberci pokládá málokdy. Rozhodování končí s prvním slovem
Otázka, kterou si v Liberci pokládá málokdy. Rozhodování končí s prvním slovem | Foto: Martin Duba

"Univerzitě je vytýkáno, že porušila rozpočtovou kázeň například tím, že zaplatila v roce 2007 za nábytek a lednice částku přes čtyři miliony korun, ale ve vybavení univerzity se neobjevily. Není to tak úplně pravdivé tvrzení," vysvětluje mluvčí příčinu nesrovnalostí.

Lednice jsou prý již na kolejích, přičemž za zdržení dodávky stála obava univerzity, aby stěhování nerušilo studenty připravující se na zkoušky. 

Ministerstvo lhalo vládě

Ve spoustě případů pochybilo i ministerstvo školství. To například překládalo vládě nepřesné, často i nepravdivé informace.

"Vláda podpořila kandidaturu na pořádání lyžařského MS 2009 na základě materiálu s ujištěním ministerstva školství, že na přípravu a pořádání MS 2009 nebudou požadovány prostředky státního rozpočtu, přesto v následujících letech opakovaně žádalo o jejich poskytnutí," stojí ve zprávě NKÚ.

Ve skutečnosti se ale rozpočet akce vyšplhal do obrovských rozměrů. Zatímco v roce 2005 počítali organizátoři šampionátu s celkovými náklady na výstavbu areálů ve výši 1,1 miliardy, v  loňském roce už to bylo o miliardu více.

Nikdo z úřadu však zřejmě potrestán nebude.

"To, že ministerstvo předkládalo vládě nepravdivé údaje, si musí vyřešit vláda," vysvětluje Dohnal. Podle něj ale spíš než o machinace, šlo o nedbalost.

Neumannové se to netýká...

Kateřina Neumannová , která stojí v čele organizačního výboru šampionátu, ve čtvrtek odpoledne nezvedala mobilní telefon a podle jejího mluvčího se prý nebude k závěrům NKÚ nijak vyjadřovat.

Prezidentka lyžařského šampionátu Kateřina Nemannová pózuje s trofejí pro nejrychlejší ženu na desetikilometrové trati.
Prezidentka lyžařského šampionátu Kateřina Nemannová pózuje s trofejí pro nejrychlejší ženu na desetikilometrové trati. | Foto: Ondřej Besperát

"Nás se ta zpráva tak úplně netýká, jsme jen poradní orgán, my jsme o těchto penězích nijak nerozhodovali, " konstatoval mluvčí organizátorů Zdeněk Soudný s poukazem na dva oddělené rozpočty. "Organizační výbor si žádných nesrovnalostí během příprav nevšiml," dodal.

Tým Neumannové totiž disponuje jen 500 miliony na přípravu samotných závodů. A i když i oni získali dotaci od státu, NKÚ ji do své kontroly nezahrnul.

Hospodaření spjaté s mistrovstvím se nezdá například ani některým politikům. Například ministr školství Ondřej Liška jej v souvislosti s přidělením dalších peněz nazval Temelínem českého sportu.

 

Právě se děje

Další zprávy