Policejní komanda vtrhla do firem miliardáře Berana

Sabina Slonková, Markéta Chaloupská
11. 2. 2009 18:55
Hledají důkazy o krácení daně až o 250 milionů. Beranův advokát mluví o nepřiměřené šikaně.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ludvík Hradilek

* Policie oznámila, že vyšetřuje možný daňový únik * Hodnota Beranova majetku se odhaduje na 20 miliard, podniká v oblasti úvěrů (společnost PROFI CREDIT Czech) * Čerstvě jsme doplnili vyjádření Beranova právníka, hovoří o nepřiměřené šikaně

Praha - Protikorupční policie zasahuje v několika objektech, které jsou spojeny se jménem miliardáře Davida Berana. Ten je momentálně v zahraničí, jeho právník však redakci Aktuálně.cz vzkázal: Zásah je nepřiměřený a zřejmě i nezákonný.

Kriminalisté provádějí domovní prohlídky a prohledávají kanceláře. "Hledají důkazy o daňovém úniku, ze kterého podezírají společnost Profi Credit Czech a.s," řekl deníku Aktuálně.cz zdroj, který je s případem obeznámen.

V letech 2001 až 2007 mohlo podle detektivů dojít v této společnosti, kterou Beran kontroluje, ke krácení daně až o čtvrt miliardy korun.

Detektivové zatím nikoho nezadrželi, miliardář se podle informací deníku Aktuálně.cz zdržuje v zahraničí, konkrétně by měl být v Rakousku. Mluvčí protikorupční služby Roman Skřepek odmítl zveřejnit, zda bude policie usilovat o jeho zatčení.

Policie zasahuje na třech místech - v Pardubicích, kde akciová společnost Profi Credit Czech sídlí, dále v Chrudimi a v Praze. V Pardubicích policisté obsadili kanceláře společnosti a obehnali je policejními páskami.

Podle svědků policisté na místě zajišťují veškeré účetnictví a další doklady společnosti.

Beranův advokát Prokop Beneš z kanceláře Beneš-Coufalová má zásah za nepřiměřený. "V této fázi úředního postupu se mohu domnívat, že došlo k porušení trestního řádu. Nebyl proveden předchozí výslech toho, u koho se prohlídka konala, tedy pana Berana. O neodkladnou záležitost se zřejmě nemůže jednat, neboť policie nikdy předtím nepožádala pana Berana o součinnost. Uvedený postup vybočuje ze zásady přiměřenosti trestní represe," stojí v odpovědi na žádost Aktuálně.cz o stanovisko.

Beneš argumentuje, že sám Beran není členem statutárního orgánu společnosti. "Navíc ani není v této fázi známo nic o tom, že by byl podezřelý. Proto zásah do jeho obydlí nelze považovat za přiměřený a zákonný," prohlásil advokát.

Kdo je David Beran?

  • podnikat začínal v roce 1991 jako prodejce kopírek
  • pak se zaměřil na leasing a půjčky firmám i občanům
  • základem Beranova podnikání je úvěrová společnost PROFI CREDIT Czech (původně Profireal), která kromě ČR podniká i na Slovensku, v Polsku, Rumunsku a Bulharsku
  • v roce 2007 půjčila klientům 3,63 miliardy korun a zisk před zdaněním přesáhl půl miliardy korun
  • média odhadují hodnotu Beranova majetku na více než 20 miliard korun
  • je rozvedený, dlouhá léta žije s Miss ČR 1997 Terezií Dobrovolnou, se kterou má dvě dcery

Za krácení daně Beranovi v případě soudní dohry hrozí až dvanáct let za mřížemi.

Komárek versus Beran

Beran vede dlouholetý spor s bývalým kamarádem Karlem Komárkem, který provází nejen vzájemné osočování, ale i žaloby.

Začátek sporu mezi Beranem a Komárkem se rozhořel na konci roku 2005. Tehdy se podle tisku dohodli, že Beran dá Komárkovi svou polovinu Vítkovic a za to získá poloviční podíl v nově vznikajícím strojírenském holdingu. Do něj předtím Komárek převedl firmy ŽDB, Bonatrans a Kovosvit.

Z obchodu nakonec sešlo a podnikatelé se začali obviňovat, kdo ho vlastně znemožnil. Komárek tvrdí, že Beran předtím žádné nároky na ŽDB a Bonatrans neměl, Beran zase říká, že jejich nákup financovali spolu, a měl tedy opce na poloviční podíly.

Před rokem rozhodla arbitráž o tom, že se Beran musí vzdát jedné z nejcennějších částí svého majetku, a to 45 procent akcií, které držel ve firmě Vítkovice Holding. Jak připomněla agentura ČTK, tak za podíl v odhadované hodnotě až sedm miliard korun měl přitom dostat jen jejich hodnotu v době pořízení navýšenou o úroky, přibližně 73 milionů korun.

Beran však uložil akcie k soudu do zástavy a podal žalobu, kterou napadl rozhodnutí arbitrů. Kauza dosud není rozhodnuta.

Spory vedl Beran a Komárek také v rovině osobní. V prosinci loňského roku Komárek vyhrál spor, v němž žádal Berana o omluvu a finanční odškodné za urážlivé výroky, které na jeho adresu Beran uváděl v médiích. Výše odškodného soud stanovil na sto tisíc korun.

Dům v Řepích

Beranova další společnost TH Real je zase nepřímo zapojena i do sporu o palác na Malé Straně, který v roce 2001 vyměnilo ministerstvo vnitra s firmou Bayton za panelový dům v Řepích. TH Real palác koupila a chtěla v něm vybudovat byty.

Bayton ale transakci později napadl u soudu a dožaduje se vrácení domu v Řepích.

 

Právě se děje

Další zprávy