Liberec: Velitel okresu vazba, šéf dopravky mimo službu

Martina Machová Martina Machová
11. 2. 2009 20:05
Akci odstartovala razie inspektorů na policejním velitelství v Liberci
Před okresním soudem v Liberci čekali na hlavního podezřelého Miroslava Dvořáka novináři marně. Zadržený policista byl odveden vedlejším východem přes vazební veznici a zůstal skryt za černými skly policejního auta.
Před okresním soudem v Liberci čekali na hlavního podezřelého Miroslava Dvořáka novináři marně. Zadržený policista byl odveden vedlejším východem přes vazební veznici a zůstal skryt za černými skly policejního auta. | Foto: Martina Machová

* V aféře jde o korupci a napojení na politiku * Čerstvě jsme doplnili vyjádření libereckého radního za ČSSD Martina Seppa, který měl žádat o stornování svého dopravního přestupku za protislužbu. Tyto informace popřel. * Případ odstartoval pondělní zásah policejní inspekce, která tři vysoce postavené policejní úředníky zatkla

Liberec - Velitel všech uniformovaných policistů v okrese Liberec Miroslav Dvořák putuje do vazby. Ve středu o tom rozhodl soud.

Uvalením vazby na vysokého policejního důstojníka vyhověli soudci státnímu zástupci Adamu Bašnému, který se obával, že by Dvořák mohl ovlivňovat vyšetřování případu.

Bašný po třech dnech mlčení prolomil informační embargo, který sám nařídil, a popsal, z čeho muže podezírá. Jde o korupci a napojení policejních šéfů na některé krajské politiky.

"Obviněný důstojník, který byl dnes vzat do vazby, je stíhán pro trestný čin braní úplatu, zneužívání pravomoci veřejného činitele, neoprávněného nakládání s osobními údaji a porušování služebních povinností," řekl Aktuálně.cz státní zástupce Bašný.

Bývalý policejní ředitel tak může strávit za mřížemi až osm let. Jednání o uvalení vazby probíhalo za zavřenými dveřmi více jak dvě hodiny.

Dvořáka zatkli v pondělí členové policejní inspekce. Spolu s ním odvezli i ředitele dopravního inspektorátu Miroslava Valáška a kriminalistu Miroslava Kučeru.

Kučeru a Valáška inspektoři po předběžném zadržení propustili domů, stíháni budou na svobodě. Jejich nadřízení je už postavili mimo službu.

Valášek je stíhán pro trestný čin zneužívání pravomoci veřejného činitele a neoprávněné nakládání s osobními údaji a poslední z trojlístku jen ze zneužívání pravomoci veřejného činitele.

Odstartovala kauzu zjevná protekce?

K případu je zatím velmi málo oficiálních informací, je nepřehledný a mezi policisty, politiky a novináři se proto v Liberci už od pondělí spekuluje, co k razii mezi policejními špičkami státního zástupce vedlo.

Jednou z pravděpodobně vypadajících variant - nepřímo potvrzenou z několika zdrojů - je podezření, že Dvořák zprostředkoval některým politikům krajského úřadu protekci u dopravního inspektorátu.

Jedním z regionálních politiků, který je zatím v podezření, že využíval služeb obviněného libereckého policejního bosse, je podle důvěryhodného zdroje krajský radní pro dopravu za ČSSD Martin Sepp.

Právě on měl po své rychlé jízdě volat bývalému šéfovy liberecké policie Miroslavu Dvořákovi, aby přestupek za protislužbu vymazal. Na oplátku mu měl pomoci ke kontaktům ve vysoké politice.

Radní: Zda mám přestupek? To je moje věc

Ten však veškeré spekulace o své roli v kauze obviněných policistů odmítá. "Vím o tom, že jsem s kauzou spojován. Pana Dvořáka sice znám, ale lépe jen od prosince v souvislosti s mým fungováním na kraji," uvedl pro Aktuálně.cz krajský radní.  

"Spekuluje se, že mě někde vyfotil radar. Já jsem nikdy nikoho z policie nekontaktoval, aby něco zahladil. To je nesmysl, nikdy bych to neudělal a kategoricky to odmítám," konstatoval Sepp.

Zda však se však v nedávné době dopustil dopravního přestupku, nechtěl ani nevyloučit, ale ani nepotvrdit. "Jestli jsem měl přestupek proti rychlosti, to je moje soukromá věc a je to řešené ve správním řízení," dodal.

Případný telefonát radního však není s největší pravděpodobností jediným důvodem razie u špiček policie v Liberci. Seppa vyhouplo do vedení kraje až drtivé vítězství ČSSD v podzimních volbách. Dvořák měl být přitom inspekcí odposloucháván již od září.

Dále se spekuluje i o výhodách při investicích do policejních budov za desítky milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy