Poslali dítě z ústavní péče deviantovi. Stát je v klidu

Eliška Bártová Veronika Lehovcová Suchá Eliška Bártová, Veronika Lehovcová Suchá
7. 2. 2009 9:30
Soud potrestal muže za zneužití chlapce z dětského domova
Umí dětské domovy ochránit své svěřence?
Umí dětské domovy ochránit své svěřence? | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - U soudu s Pavlem Hovorkou, který sexuálně zneužil dvě desítky dětí, vyšlo tento týden najevo, že jednu z obětí poslal k Hovorkovi na prázdniny přímo dětský domov, kde chlapec žil. Dobrozdání k tomu dali sociální pracovníci.

Jejich postup nikdo nezkoumá. Zlínský kraj si pouze pozval ředitelku domova v Uherském Ostrohu, aby mu případ osvětlila.

"Paní ředitelka je na příští týden pozvaná k vedoucímu školského odboru krajského úřadu. Až od ní budeme znát detaily, rozhodne se o dalším postupu," uvedl mluvčí krajského úřadu Zlínského kraje Patrik Kamas.

Právě krajský úřad by měl tak konat podle ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase.

"Zatím o tom nemám dostatek informací," říká ministr sociálních věcí Petr Nečas. "Ale z toho, co vím z médií, tak v každém případě jde o selhání, pokud se se souhlasem vedení dětského domova a sociálních pracovníků dostaly děti k pedofilovi."

Podle Nečase bude nyní nutné vyhodnotit, zda šlo o selhání jednotlivců, nebo celého systému. Primárně by však zodpovědnost měl vyvodit zřizovatel dětského domova, krajský úřad.

Co přesně se v létě 2005 stalo?

Úřady poslaly dítě z domova na prázdniny k Hovorkovi, který v té době bydlel v zázemí vrátnice, kde pracoval. Pokud sociální pracovnice skutečně plnily svou povinnost a do prostor se zašly podívat, musely vidět, že je zde pouze jedna postel, o kterou se dítě bude muset s mužem dělit.

Právě na této posteli pak podle informací, které zazněly u soudu Hovorka hocha opakovaně zneužíval, k pohlavnímu styku mezi nimi nedošlo.

Hovorka byl sponzor, s chlapcem si volal

Hovorka se do dětského domova dostal jako sponzor. Mezi dětmi byl oblíbený, protože rozdával mobilní telefony. I zmíněný chlapec se na čtrnáct dní u něj těšil. Soudní znalci teď zjistili, že Hovorka je mentálně retardovaný a trpí efebofilií - sexuálně ho přitahují dospívající chlapci.

Hovorka požádal dětský domov, aby s ním chlapce pustil do Prahy. Měla to být odměna za soutěž Dítě V.I.P., kterou Hovorka vyhlásil.

Na jeho žádost kývly sociální pracovnice i dětský domov. Ten se hájí, že pro svého chráněnce udělal všechno.

"Měli jsme souhlas sociální pracovnice, která žádala i o informace z příslušného oddělení v Praze. Viděla jsem fotografie místa, nic špatného mi na nich nepřišlo. Byly to pěkné, světlé místnosti. Navíc souhlasil i otec," říká ředitelka domova v Uherském Ostrohu Jana Frühaufová.

"Ve snu nás nenapadlo, že by to mohlo takhle dopadnout. Vždyť sám Hovorka prý vyrůstal v dětském domově. Za chlapcem jezdil, volali si každý týden," dodává.

Kontrolujeme to, co je vidět

Vrátnice tiskárny, kde Hovorka své oběti zneužíval, je v Praze 9. Tamní sociální pracovnice měly být ty, které prostory kontrolovaly. 

"Na případ si nevzpomínám a i kdyby, stejně bych o něm nemohla nic říct. Obecně je postup takový, že se do místa, kam má dítě přijet, vždy jde někdo podívat. Můžeme poznat ale jen to, co je viditelné na první pohled - jestli je uklizeno a podobně. Nějaké závadné chování nebo podobná rizika sociální pracovnice nemůže na první pohled poznat, k tomu jsou třeba nějaké indicie," říká vedoucí sociálního odboru Městské části Praha 9 Michaela Žáčková.

Pobyt u Hovorky nakonec přeci jen skončil dřív. Na základě anonymního udání přijely do budovy tiskárny sociální pracovnice a policie a chlapce odvezly. Důvodem bylo to, že Hovorka byl v minulosti odsouzen. V podmínce se ale osvědčil a jeho trestní rejstřík je tak čistý.

 

Právě se děje

Další zprávy