Novinářka potrestána za zprávu, jak byl volen Klaus

Aktuálně.cz Aktuálně.cz
6. 2. 2009 10:40
Další atak na média: Reportérka Aktuálně.cz Slonková dostala pokutu, že chránila svůj zdroj informací

Praha - Justice pokračuje ve snahách politiků omezit práci novinářů.

Ve stejné době, kdy poslanci přehlasovali senát a zakázali zveřejňovat odposlechy, soud potvrdil první pokutu pro žurnalisty za ochranu zdroje.

Jde o pokutu ve výši dvacet tisíc korun, kterou vyměřil redaktorce Aktuálně.cz Sabině Slonkové státní zástupce Jan Binko.

Potrestal ji za to, že mu odmítla sdělit, jak redakce získala nahrávku loňských schůzek prezidentova kancléře Jiřího Weigla s lobbistou a bývalým komunistickým aparátčíkem Miroslavem Šloufem.

Čtěte více:
Tajná schůzka před volbou prezidenta: Exkluzivní záznam

Setkali se v Savoyi

Oba muži se dvakrát sešli před volbou hlavy státu, kdy tým kolem Václava Klause sháněl chybějící hlasy pro jeho podporu.

Soud nyní konstatoval, že pokuta pro Slonkovou platí a zamítl její stížnost. Navíc bude muset jít k výslechu znovu.

"Podaná stížnost je jako nedůvodná zamítnuta," stojí v rozhodnutí soudkyně Blanky Bedřichové z obvodního soudu pro Prahu 1.

Politická klička

Právo na ochranu zdroje přitom novinářům zaručuje ústava i tiskový zákon.

Politikům se ale podařilo bez povšimnutí "propašovat" do dalších zákonů výjimku, která říká, že na ochranu zdroje se novináři nemohou odvolat v případě úniku osobních údajů, kterých se dopustil zaměstnanec státní správy.

A únik videa z hotelu Savoy si vyšetřovatelé ohodnotili právě jako tento trestný čin.

"Můžeme vyslovit spekulaci, že použití tohoto paragrafu je účelové, aby z klientky získali informace," uvedl advokát Slonkové Karel Brückler.

Syndikát protestuje

Reportérka Aktuálně.cz Sabina Slonková.
Reportérka Aktuálně.cz Sabina Slonková. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Postup žalobce kritizoval i Syndikát novinářů, který jej označil za nepřijatelný. "Policie se tímto způsobem snaží prolomit tiskový zákon, který dává novináři právo neuvést zdroj," upozornil již před časem předseda syndikátu Miroslav Jelínek.

Sabina Slonková nyní musí pokutu zaplatit. "Samozřejmě, že peníze na pokutu poskytne redakce," uvedl Petr Závozda, šéfredaktor online deníku Aktuálně.cz.

Novinářka s právníkem nicméně zvažují variantu mimořádného opravného prostředku. Trvají totiž na tom, že trest je neoprávněný.

Například Ústavní soud v jednom ze svých nálezů uvedl, že policie nemůže využívat novináře jako zdroj důkazů, které si není schopna nebo ochotna sama opatřit.

Logo Aktuálně.cz
Logo Aktuálně.cz | Foto: Bleskově
Stanovisko redakce Aktuálně.cz
Pokuta pro Sabinu Slonkovou za slušnost

Krátce před prezidentskými volbami odvedla reportérka Aktuálně.cz Sabina Slonková kvalitní práci: informovala o setkání vysoce postaveného hradního úředníka Jiřího Weigla a nově i člena vládního protikrizového sboru ekonomických poradců NERV s kontroverzním lobbistou a podnikatelem Miroslavem Šloufem. Schůzku doložila videonahrávkou, kterou redakce uveřejnila.

Jakoby symbolicky ve dnech, kdy je tomu právě rok od schůzky Miroslava Šloufa s kancléřem Jiřím Weiglem v hotelu Savoy a znovuzvolení Václava Klause prezidentem, soudkyně Blanka Bedřichová potvrdila rozhodnutí státního zástupce Jana Binky, že má redaktorka za svou práci a slušnost - ochranu zdroje, od kterého videonahrávku získala - zaplatit pokutu.

Rigidní výklad paragrafu ochraňujícího osobní údaje, kterým zdůvodňují svoje rozhodnutí soudkyně i státní zástupce, a jejich možné nepochopení celé události, je jen jednou z příčin šikany redaktorky. Podstata je v paragrafu z dílny zákonodárců.

Jednání sněmovny se může na první pohled zdát pitoreskním představením. Tento týden je toho příkladem. Jenže ve chvíli, kdy Sabina Slonková "vyplňovala složenku" s pokutou, poslanci rozhodli o dalších ustanoveních, která mají omezit práci novinářů, a tedy možnost veřejné kontroly politiků i úředníků.

Je příznačné, že ve sněmovně, která často obtěžuje veřejnost bezobsažnými spory a hádkami, se pro paragrafy zamezující uveřejňování odposlechů našla velká shoda.

Redakce Aktuálně.cz bude na legislativní zmetky a zákony, které šikanují novináře i kohokoliv jiného, dále upozorňovat. Stejně tak bude informovat o prolínání ekonomických a politických zájmů, vazbách politiků na lobbisty i podsvětí. Na závěr se ještě jednou sluší říci, že Sabina Slonková dobře pracovala. Ostatně je to i práce pro slušné politiky a poslance.

Petr Závozda, šéfredaktor Aktuálně.cz
 

Právě se děje

Další zprávy