Výběr z odposlechů politiků: co nechtějí, abyste věděli

Simona Holecová
6. 2. 2009 9:05
Poslanci schválili změnu zákona, která přitvrzuje cenzuru
Foto: repro Aktuálně.cz

Praha - Nejprve statistika. Podle posledních zveřejněných dat (za rok 2007) policie odposlouchávala kvůli vyšetřování pět a půl tisíce Čechů.

Pětina z nich ztratila soukromí zbytečně. "V deseti procentech případů nebyly odposlechy efektivní, informace nebyly vůbec využity a v dalších deseti procentech případů neaktivní nebo nerealizované," píše se ve zprávě ministerstva vnitra. (více čtěte zde)

Sám ministr vnitra Ivan Langer (ODS) připustil, že se odposlechů nadužívá.

Nyní si přeje, aby o odposleších, přesněji o jejich obsahu, novináři neinformovali vůbec. Poslanci přijali ve čtvrtek novelu trestního řádu, která zakazuje novinářům zveřejnit odposlechy sledovaných osob. Za zveřejnění takového odposlechu může novináři hrozit až trest odnětí svobody. (více o tomto zákonu zde)

Pro novelu zvedla ruku většina poslanců ze čtyř stran: ODS, KDU-ČSL, ČSSD a zelených. Všichni komunisté byli proti.

Proč je tento krok, který senátoři označili za posilování cenzury v Česku, špatný?

Redakce Aktuálně.cz vybrala klíčové kauzy, které v uplynulých měsících a letech předložila čtenářům a v nichž odposlechy hrály klíčovou roli. Vždy dokazovaly zneužívání moci a zbytečný vpád státu do soukromí. Anebo ilustrovaly politickou kulturu v zemi.

Projděte si zveřejněné odposlechy znovu

Foto: Ondřej Besperát
Foto: Reuters
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
Foto: Ondřej Besperát
Foto: Ondřej Besperát

Mrázek a Tlustý

Před volbami 2006 jsme publikovali jako první exkluzivní zprávu, že v politickém boji jsou používány informace ze střežených spisů policie. Šlo o pět let staré odposlechy lidí ze skupiny zavražděného podnikatele a bosse podsvětí Františka Mrázka.

Z nich vyplynulo, že s nimi byl ve spojení i poslanec ODS Vlastimil Tlustý.

Foto: Aktuálně.cz
GALERIE DOKUMENTŮ
Odposlechy skupiny kolem Františka Mrázka

Zvědavý Doležal

Na jaře 2006 pak redakce získala přepisy policejních odposlechů exposlance ODS Vladimíra Doležala. Šlo o důkaz, že se pokusil ovlivnit vyšetřování svého případu. A to prostřednictvím svého známého podnikatele Iva Rittiga.

Z rozhovorů je zřejmé, že oba muži nejprve zjišťovali, který státní zástupce dozoruje Doležalův případ.

V následných hovorech Rittig tvrdil, že se pokouší docílit toho, aby kauza Doležal vůbec nedoputovala do sněmovny a poslanci vůbec nerozhodovali o jeho vydání do rukou policie.

Foto: Aktuálně.cz
GALERIE DOKUMENTŮ
Odposlechy Vladimíra Doležala

Napíchnutý Dalík

Další zveřejněné odposlechy byly svědectvím, jak se politici a vlivní lobbisté domlouvají, jak společně postupovat před policií.

Šlo o kauzu bývalého unionistického poslance Zdeňka Kořistky, který ohlásil, že se ho ODS prostřednictvím Topolánkova asistenta Marka Dalíka pokusila deseti milióny uplatit, aby jí pomohl svrhnout tehdy vznikající kabinet Stanislava Grosse. (Stíhání Dalíka bylo v roce 2006 zastaveno jako neoprávněné.)

Během vyšetřování policie pořídila desítky hodin odposlechů Marka Dalíka. Ty jednoznačně neprokazují žádný trestný čin. Některé pasáže nicméně nasvědčují, že se Dalík - spolu s dalším aktérem schůzky s Kořistkou, lobbistou Janem Večerkem - domlouvali s ODS na společné strategii, jak se chovat během vyšetřování, a snažili se získat informace o jeho průběhu.

Předseda ODS Mirek Topolánek přichází na povolební oslavu v pražské restauraci Kogo se svým poradcem Markem Dalíkem.
Předseda ODS Mirek Topolánek přichází na povolební oslavu v pražské restauraci Kogo se svým poradcem Markem Dalíkem. | Foto: Ondřej Besperát
Čtěte více:
Odposlechy hovorů Dalíka s Topolánkem jsou venku

ČSSD a Biolíh

V tom samém roce jsme informovali o kauze Biolíh, v níž jsou z korupce podezřelí lidé kolem ČSSD. Odposlechy, jejichž přepisy dostali na stůl poslanci, ukázaly, že se politici pokusili aféru zarazit.

Konkrétně prostřednictvím Pavla Přibyla. Jde o člověka blízkého někdejšímu šéfovi vnitra a expremiérovi Stanislavu Grossovi, který několik dní vedl Úřad vlády - než byl kvůli své předlistopadové minulosti nucen rezignovat.

"Odposlechem bylo zjištěno, že Pavel Přibyl udržuje velmi častý telefonický i osobní kontakt s vysoce postavenými pracovníky Policejního prezidia, s funkcionáři útvarů a dalšími osobami z řad bývalých i současných politiků."

Foto: repro Aktuálně.cz
GALERIE DOKUMENTŮ
Odposlechy Pavla Přibyla

Odposlechy dětí

V roce 2007 jste mohli na stránkách Aktuálně.cz číst, že Inspekce ministra vnitra neoprávněně sledovala telefony nejméně deseti lidí působících na vlivných postech. Měla tak přehled o jejich aktivitách během parlamentních i komunálních voleb. Skrze ně se dostala i k hovorům prezidenta republiky.

Nadto policisté získali přehled i o životě rodinných příslušníků politiků. Byť to byly jedenáctileté děti. Dodnes za to nikdo nebyl potrestán, případ už byl odložen.

Hlavní odhalení Aktuálně.cz v této kauze:

Langerova "parta"

V dubnu 2008 jsme jako první zveřejnili informaci o podivném lobbingu současného ministra vnitra Ivana Langera.

Jeho jméno figuruje ve svazku Krakatice, který protikorupční policie vedla na zločineckou organizaci Františka Mrázka. Vazby Mrázkovy skupiny na politiky Vlastimila Tlustého a Josefa Hojdara vyšly najevo už před časem, o Langerovi se doposud nic nevědělo.

Nynější ministr vnitra se do policejního svazku dostal kvůli svým kontaktům na právníka a podnikatele Luďka Sekyru, kterého tehdy detektivové zařadili do Mrázkovy skupiny a shromáždili takové podklady, že jim soudce obratem povolil jeho odposlech.

Odposlechnuté hovory dokazují, že Langer lobboval za zájmy této skupiny - a to v době vrcholící bitvy o největší tuzemskou stavební společnost IPS. Dokonce se kvůli tomu sešel se šéfy Investiční a poštovní banky. Skupině zaštítěné Luďkem Sekyrou se s pomocí IPB a vlivných zastánců nakonec podařilo stavební firmu získat.

Řešení neshody v koalici při hlasování ve sněmovně. Ministr vnitra Ivan Langer k sobě volá některé poslance.
Řešení neshody v koalici při hlasování ve sněmovně. Ministr vnitra Ivan Langer k sobě volá některé poslance. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
Čtěte více:
Zapletl se Langer s mafií? Napovídají odposlechy

Dejte pět tisíc a můžete jet

Před pár dny jste pak mohli na stránkách Aktuálně.cz sledovat soudní přelíčení, u kterého se zodpovídají nyní již bývalí policisté z Vratimova z korupce.

Po anonymních oznámeních, že policisté z Vratimova vybírají pokuty do kapsy, požádala Inspekce ministra vnitra v červenci 2007 o jejich sledování. Státní zástupkyně souhlasila s umístěním odposlechů do dvou služebních aut. Odposlechy ukázaly vulgaritu nejhrubšího ražení, aroganci, výsměch řidičům i nepochopitelnou jistotu, že jim to všechno projde. I tyto odposlechy jsme zveřejnili.

Bývalí policisté z Vratimova Drahoslav Josiek, Rostisla Nojzer, Tomáš Omelka, Dalibor Rada, Jiří Raszka, Lumír Zemánek odmítají, že by kdy vzali od řidiče úplatek
Bývalí policisté z Vratimova Drahoslav Josiek, Rostisla Nojzer, Tomáš Omelka, Dalibor Rada, Jiří Raszka, Lumír Zemánek odmítají, že by kdy vzali od řidiče úplatek | Foto: Martin Popelář
Čtěte více:
Takhle policisté obírali řidiče. Přečtěte si odposlechy
 

Právě se děje

Další zprávy