Liberečtí zastupitelé prodali parcelu, čeká je výslech

Martina Machová Martina Machová
26. 1. 2009 17:00
Stíhaní radní neuspěli. Žalobce jejich stížnost smetl
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Martina Machová

Liberec - Státní zástupkyně zamítla veškeré stížností libereckých zastupitelů, kteří se jimi snažili zastavit obvinění z machinací s městskými pozemky. Prohlásila je za neodůvodněné.

Obviněným se tak nepodařilo zastavit své stíhání hned v počátcích. Proti jejímu rozhodnutí již není odvolání, nyní má vyšetřování v rukou policie.

Třiadvacet libereckých zastupitelů je stíháno za to, že měli prodávat městské pozemky pod cenou. Měli se dopustit trestného činu porušování práv při správě cizího majetku, za což jim hrozí až pět let odnětí svobody.

Bez výběrového řízení loni v dubnu přiřkli parcelu o 3344 metrech čtverečních za cenu 1,5 milionu korun manželům Volavkovým, jejichž firma dodává Liberci služební automobily. Kritici přitom vypočítali, že město mohlo získat až 4,5 milionů korun.

Námitky? Neodůvodněné

"Státní zástupkyně již rozhodla o všech stížnostech. Zabývala se každou zvlášť a všechny zamítla jako neodůvodněné," informoval Aktuálně.cz mluvčí okresního státního zastupitelství v Liberci Petr Hořín.

Kauza Liberec

  • duben 2007 - liberečtí hlasují o prodeji pozemků manželům Volavkovým
  • květen 2007 - vychází článek Jiřího Šolce s názvem Jak levně nakoupit stavební parcelu, kde prodej pozemku kritizuje
  • červen 2007 - Krajské státní zastupitelství podává podnět k prošetření prodeje a policie začíná případ prošetřovat
  • listopad 2008 - policie obvinila 23 libereckých zastupitelů z porušování práv při správě cizího majetku
  • prosinec 2008 - zastupitelé podli proti svému obvinění stížnost
  • leden 2009 - žalobkyně jejich stížnosti zamítá  

"Nyní bude probíhat standardní vyšetřování, kdy vyšetřovatel provádí výslechy, ověřuje listiny a jinak zajišťuje důkazní materiál," líčil další postup. "Až vyšetřování skončí, navrhne státní zástupkyně další postup. Může případ zastavit nebo podá žalobu."

O tom, kdy by k tomu mohlo dojít, však nechce spekulovat. Předpokládá ale, že v nejbližší době se s tím nedá počítat. "Je to kauza, která se vymyká běžným případům, již jen počtem obviněných a svědků," dodal.

Rozhodnutí žalobkyně se zatím nechtějí obvinění zastupitelé mnoho komentovat. "Ještě jsem ho neobdržel. Až ho obdržím, poradím se s právníkem, co budeme dělat dál," uvedl primátor Liberce Jiří Kittner z ODS.

Obdobně reagoval i jeho náměstek Milan Šír. "Řeknu jen to, že už jsem si najal právníka a myslím si, že to celé je bezprecedentní zásah do práv voleného zastupitele, což nemá v celém demokratickém světě obdoby," komentoval své obvinění.

Se zamítnutím stížnosti pak údajně z velké části počítala opoziční zastupitelka za Zelené Kateřina Absolonová. "Právník mne na to dopředu připravil. Říkal, že státní zastupitelství vyhovuje takovým stížnostem tak z 20 procent."

Začalo to článkem

Pro prodej parcely pod cenou hlasovali - vedle vládnoucí koalice tvořené občanskými a sociálními demokraty a regionální stranou Unie pro sport a zdraví - také tři zástupci opozice.

Podivný prodej posléze popsal opoziční zastupitel Jiří Šolc v občasníku Liberecký zastupitel, kde zpochybnil nejen cenu, ale i způsob, jakým město pozemky prodalo.

Následně Krajské státní zastupitelství v Liberci pověřilo své kolegy na okrese, aby celý případ prošetřili.

 

Právě se děje

Další zprávy