ČSSD se probudila, začne jednat o poměrech v Litvínově

Eliška Bártová Eliška Bártová
23. 1. 2009 15:25
Místní organizace však za svými politiky stojí
Radnice v Litvínově.
Radnice v Litvínově. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha/Litvínov - Sociální demokraté zareagovali na reportáže, z nichž vyplynulo, že se v severočeském Litvínově dostali k moci politici s vazbami na podsvětí.

Reportáže online deníku Aktuálně.cz z tohoto týdne odhalily, že problém se týká především lidí, kteří zastupují ČSSD. Místopředsedou litvínovské organizace je například muž, který byl podle svědků hlavou gangu vybírajícího v místních podnicích výpalné.

Kamil Havelka, který je dnes na radnici členem komise péče o obyvatelstvo, stále vlastní dvě firmy s Martinem Macháčkem, odsouzeným za zbití policisty a považovaným za bosse tamního podsvětí.

S Havelkou spjatá firma Allkon začala po jeho vstupu do politiky a po nástupu dalšího socialisty Martina Kliky na post místostarosty získávat stavební zakázky v řádu milionů korun.

O tom, že má Allkon blízko k ČSSD, svědčí i fakt, že na zahájení provozu hotelu Eurorellax, kde Havelka působí jako jednatel, přijel předseda strany Jiří Paroubek.

Zakázky od města také získávají firmy dalších politiků, například radní za ČSSD Dagmar Mandíkové.

Přirozená sebereflexe

Série článků o situaci na litvínovské radnici vzbudila mezi sociálními demokraty rozruch. Zveřejněná fakta budou ještě dnes předmětem jednání hejtmanky Ústeckého kraje a místopředsedkyně ČSSD Jany Vaňhové se zástupci okresní organizace strany v Mostě.

Martin Macháček, společník socialistických politiků
Martin Macháček, společník socialistických politiků | Foto: Ludvík Hradilek

"Samozřejmě jsem o tom slyšela, ale neměla jsem čas si to prostudovat," říká hejtmanka. "Nejdřív se s tou situací chci seznámit. Dnes večer o tom budeme jednat. Nejpozději v neděli večer dám konkrétnější stanovisko."

Také předseda krajského výkonného výboru Petr Benda nechává zatím zveřejněná fakta bez komentáře. "Zatím k tomu nechci dávat žádné závěry," říká. "Doufám, že ti, kterých se to týká, to vyhodnotí přirozenou sebereflexí."

Benda si chce nejprve vyžádat stanovisko místní a okresní organizace ČSSD. "Potom o tom budeme jednat na zasedání krajského výkonného výboru," uvedl.

Můj přítel Kamil

Na náměstí Míru se tou dobou scházeli příznivci krajně pravicové Dělnické strany.
Na náměstí Míru se tou dobou scházeli příznivci krajně pravicové Dělnické strany. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
Připomeňte si:
Jak to vypadalo v Litvínově, když tudy pochodovali extremisté

Stanoviska místního a okresního výboru lze předem odhadnout už jen podle jejich složení. Místní organizaci ČSSD v Litvínově vede dlouholetý přítel Havelky a místostarosta města Martin Klika.

Havelka je v litvínovské ČSSD místopředsedou. Dalším členem místní organizace je Vít Janouškovec, bratr muže, který vlastní firmu Allkon spjatou s Havelkou.

Další dvě členky radní Dagmar Mandíková a Dagmar Otcovská figurují společně ve firmách, které dostávají za současného stavu na radnici veřejné zakázky.

V okresním výkonném výboru ČSSD Most, který by se měl situací zabývat, zasedá opět Martin Klika a Dagmar Otcovská.

"Kamila (Havelku-pozn.red) znám pár let. Je to můj přítel," řekl dnes Aktuálně.cz místopředseda okresního výboru a náměstek hejtmanky Ústeckého kraje Pavel Kouda. "Neznám jeho minulost, ale je to pracovitý a přátelský kluk, který odvádí dobrou práci pro ČSSD."

Podle Koudy není důvod se situací zabývat. "Pokud vím, litvínovská organizace už o tom jednala a postavila se za něj," říká. "A že Allkon dostává zakázky, mi nevadí. Naopak jen houšť! Chci, aby se prostavělo co nejvíc peněz a aby lidé byli spokojení."

Foldynovi to vadí

Jaroslav Foldyna by něco udělal.
Jaroslav Foldyna by něco udělal. | Foto: Ondřej Besperát

Poslední volební lídr ČSSD v Ústeckém kraji Jaroslav Foldyna, který v podzimních krajských volbách získal mezi socialisty daleko největší počet preferenčních hlasů, však k litvínovské situaci smířlivý není.

"Nechci rozdmýchávat vášně," říká Foldyna, člen krajského výkonného výboru ČSSD. "Ale u nás v děčínské organizaci by lidé, jací jsou popisováni v článcích Aktuálně, být nemohli."

Podle Foldyny by se tímto případem mělo zabývat vedení strany. "Pokud je pravda, co je v článcích uvedeno, pak je s podivem, že to vedení sociální demokracie nevadí," říká.

Škromach slíbil grémium

Podle místopředsedy ČSSD Zdeňka Škromacha se chce strana touto situací zabývat na příštím stranickém grémiu.

"Pokud je to tak, jak je popsáno na Aktuálně, pak je to ukázka, jak by to nemělo vypadat," komentuje situaci Škromach. "Na stranu to háže nelichotivé světlo. Je to pro nás podnět se tím zabývat. Budeme to řešit příští pátek na zasedání grémia, kde si vyžádám vysvětlení."

Podobný názor sdílí i další muž z vedení strany Milan Urban. "Musí si to nejdříve vyřídit na místní a krajské úrovni," říká místopředseda ČSSD. "Potom to budeme moci zadat ústřední kontrolní komisi."

Foto: Aktuálně.cz
Paktují se radní ve vašem městě s mafií? Napište nám
 

Právě se děje

Další zprávy