Pitr jezdí domů a čile obchoduje. Kryje mu stát záda?

Sabina Slonková
22. 1. 2009 23:00
Je to záměr, nebo neschopnost. Jiné vysvětlení není
Na lavici obžalovaných před začátkem jednání Pitr ochotně odpovídal na otázky novinářů. A smál se.
Na lavici obžalovaných před začátkem jednání Pitr ochotně odpovídal na otázky novinářů. A smál se. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Buď má podnikatel Tomáš Pitr neuvěřitelné štěstí na neschopné policisty i agenty tajných služeb, nebo mu někdo ze státního aparátu za poslední rok a půl, co zmizel v zahraničí, musí vědomě krýt záda.

Jiné vysvětlení pro jeho samotný útěk, následné cesty po Evropě a nejnovější odhalení o návštěvách rodinného sídla v Česku není.

Aktuálně.cz má navíc k dispozici informace, podle nichž je Tomáš Pitr v pravidelném kontaktu i s lidmi v Česku a nerušeně s nimi dojednává své obchody.

O tom, že úřady vlastně nechtějí, aby byl Pitr dopaden, mluví neoficiálně policisté, kteří se o něj roky zajímali v souvislosti s jeho spoluprací se zavražděným bossem podsvětí Františkem Mrázkem.

"Stejně jako ho někdo nechal utéct, tak teď se všichni tváří, že je obrovský problém ho při jeho cestách do Česka dopadnout. Pravý důvod je ale podle mě jiný: někdo nechce, aby tu Pitr byl a mluvil," uvedl jeden z detektivů, který na Pitrových kauzách pracoval.

Lajdáctví nebo nezájem?

O propojení kauzy Pitr a politiky mluví nahlas i někteří politici. Například šéf nejsilnější opoziční strany Jiří Paroubek, který Pitra označil za nepřítele státu.  

"Žádná velká politická vůle tu není, protože kdyby byla, tak už by byl dopaden. Vůle je tu asi taková, jako je tu s Krejčířem (Krejčíř je od svého dopadení stále v JAR, poz.red.)," řekl Aktuálně.cz Paroubek.

Za pravdu mu dává i bývalý ministr vnitra František Bublan.

"Nevím, jestli to zadání je nechat ho být, nebo je to lajdáctví. Vlažný přístup policie a nečinnost ministra vnitra může vyvolávat spekulace o účelový nezájem zatknout Pitra a podporuje domněnky o jeho možném propojení na vládní politiky."

Že by policie nechala Pitra unikat "úmyslně", naprosto odmítá šéf branného výboru Sněmovny Jan Vidím (ODS). Ten Pitrův případ chápe jako policejní hru.

"Žádná z politických stran nemá zájem na tom, aby člověk, na kterého je vydán mezinárodní zatykač, zůstal na svobodě," dodává.

Případ odmítl komentovat i člověk "nejpovolanější", ministr vnitra Ivan Langer. Po své mluvčí Janě Malíkové pouze vzkázal, že je to věc policie a dotazy mají směřovat na ní.

Policie v patách

Stejně tak jako je nejasno o Pitrových návštěvách v Česku se také spekuluje o jeho "nečekaném" útěku za hranice.

Veřejně ostatně o tom zapochyboval i někdejší šéf útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jan Kubice

"Přece i té husopasce v jižních Čechách muselo být jasné, že Pitr do vězení nenastoupí. Je to hodně divné," řekl nedávno v obsáhlém rozhovoru pro Aktuálně.cz.

Ještě za éry premiéra Jiřího Paroubka přitom bezpečnostní složky podnikateli doslova dýchaly na záda.

"Věděli jsme o každém jeho pohybu. A měli jsme informace, že chce utéct už před vyhlášením rozsudku, z toho pak vznikla ta akce se zatykačem a následnou cestou pro Pitra do zahraničí. Jenže pak se změnila vláda, vnitro ovládla ODS a Pitr nerušeně připravil svůj odjezd těsně před nástupem do vězení. Jak to, že skončilo jeho sledování? Jak to, že nikdo nedbal varování, že uteče?" dodal již citovaný detektiv.

"Tichá dohoda" mocných s Pitrem by přitom dávala smysl. Jako nejbližší spolupracovník Mrázka může být vnímaný coby stejně nebezpečný kvůli tomu, co ze společného byznysu ví. Co mu Mrázek řekl, a hlavně kvůli archivu, do něhož si boss podsvětí roky střádal kompromitující materiály na kdekoho. Archiv se po Mrázkově smrti zatím nenašel, jedna z verzí mluví o tom, že ho má právě Pitr.

Mimochodem: Tomáš Pitr je tím, kdo zná zákulisí operace, při níž stát přišel za vlády ČSSD o miliardový podíl v ústecké Setuze. Pitrovi se spolu s později zavražděným Mrázkem podařilo stát o jeho podíl beztrestně připravit, a to za asistence bývalého ministra zemědělství a nynějšího hejtmana Jaroslava Palase.

 

 

Právě se děje

Další zprávy