Vymahač dluhů a politik ČSSD zastrašuje novináře

Eliška Bártová Eliška Bártová
22. 1. 2009 11:25
Jde o reakci na reportáže Aktuálně.cz o vazbách podsvětí a litvínovských politiků
Foto: Ludvík Hradilek

Litvínov - Online deník Aktuálně.cz přinesl tento týden informace o tom, že politici v Litvínově jsou v několika případech spojeni s lidmi z podsvětí. A zároveň získávají od města milionové zakázky.

Jedním z nich je Kamil Havelka, místopředseda tamní ČSSD, jenž stále vlastní vymahačskou firmu s Martinem Macháčkem - považovaným za bosse litvínovského podsvětí.

Firma Allkon spojená s Havelkou nyní dostává od města řadu stavebních zakázek.

Po celou dobu sbírání informací k těmto tématům, dával Havelka - dlouholetý vymahač dluhů - reportérům najevo, že jejich pohyb sleduje a že se mu jejich práce nelíbí.

Neaktivní firmy?

Budova patří Havelkovi, restauraci provozuje Allkon
Budova patří Havelkovi, restauraci provozuje Allkon | Foto: Ludvík Hradilek

Kamil Havelka se s reportéry poprvé setkal na schůzce, která se na jeho přání odehrála v restauraci provozované firmou Allkon.

Havelka hned na začátku schůzky důrazně odmítl fotografování i nahrávání na diktafon. Odmítal se bavit o své minulosti spojené s vymáháním dluhů, odmítal také odpovídat na otázky, čím se nyní živí.

"S Macháčkem se nestýkáme," uvedl tehdy, ačkoliv byl Macháček po celou dobu rozhovoru v místnosti. "Firmy, které máme, jsou neaktivním. Ještě nevíme, co s nimi uděláme. Do toho vám nic není."

Výzva:
Paktují se radní ve vašem městě s mafií? Napište nám

Poctivý a zodpovědný

Týden po tomto rozhovoru telefonoval Havelka, jen pár minut, poté, co se reportéři pokoušeli zjistit, jak dlouho zasedá ve výboru HC Litvínov.

"Můžete mi říct, proč se na mě všude informujete," říkal hned na začátku podrážděně do telefonu. "Nemyslete si, že se to nedozvím."

Havelka pokračoval dál drsným tónem. "Uvědomujete si dopad toho, co děláte? Donutíte mě, že všeho nechám a HC Litvínov přijde o vlivné sponzory, kteří jsou na mě navázáni," varoval. "Přinesl jsem sportu spoustu dobrého, dělám to poctivě a zodpovědně."

Zároveň zopakoval, že s Macháčkem nemá nic společného, a jejich firmy jsou neaktivní. Opět ale odmítl říci, čím se tedy nyní živí. "Nedělám nic nekalého," říká. "Jsem obyčejný kluk, dělám to, co 90% jiných lidí."

Spokojenost v Eurorelaxu

Hotel Eurorelax na Hoře sv. Kateřiny
Hotel Eurorelax na Hoře sv. Kateřiny | Foto: Ludvík Hradilek

Při dalším pobytu reportérů v Litvínově dal pan Havelka znovu najevo, že ví, kde se pohybují.

"Doufám, že jste byla spokojena se službami Eurorelaxu," napsal v sms zprávě, ráno poté, co reportéři odjeli z hotelu Eurorelax, kde Havelka působí jako jednatel za firmu Allkon. "Přeji hezký den. K.H."

Poté, co místostarosta a Havelkův dlouholetý přítel Martin Klika (ČSSD) odmítl poskytnout reportérům osobní rozhovor a přijal otázky emailem, ozval se Havelka znovu.

Sms zprávou reagoval na otázky, které předtím reportéři poslali na adresu místostarosty Kliky. Jednou z nich byl dotaz, zda Klikovi nevadí spojení s kontroverzními lidmi.

"Vážená paní redaktorko, potřeboval bych si rozšířit vědomosti," uvádí v sms zprávě Havelka. "Neznám termín kontroverzní. Doufám, že to není nic sprostého, protože spousta mých přátel tomu slovu nerozumí a já jim ho neumím vysvětlit. Třeba mi pomůžete."

Po zveřejnění prvního článku o Litvínovu a zakázkách, které dostávají firmy spojené s některými politiky se pan Havelka ozval znovu. "Paní redaktorko, Mario Puzzo by se nad Vaší fantazií zaradoval." (pozn. red.: Havelka měl zřejmě na mysli jméno Mario Puzo - americký spisovatel, autor románu o mafii Kmotr)

 

Právě se děje

Další zprávy