Exkluzivně: Kdo teď řídí Litvínov? Podsvětí a byznys

Eliška Bártová Eliška Bártová
21. 1. 2009 11:30
Do politiky se dostali lidé s temnou minulostí
Bránit Litvínov. Proti extremistům, či místním politikům?
Bránit Litvínov. Proti extremistům, či místním politikům? | Foto: Ludvík Hradilek

Litvínov - Severočeské město Litvínov, na které byla upřena pozornost kvůli vyhrocené situaci kolem místních Romů, skrývá ještě závažnější neduhy.

Podle zjištění Aktuálně.cz někteří litvínovští politici nejen že dostávají od města milionové zakázky, ale zároveň mají vazby na lidi z podsvětí.

"Do politiky se infiltrovali lidé minimálně s kontroverzní minulostí," komentuje situaci bývalý radní Dušan Belák (Strana pro otevřenou společnost). "Radnici tak nyní řídí kamarádské a obchodní vztahy napříč politickým spektrem."

Kriminální živly

Už před třemi lety vyplynulo z analýzy, že ve 27tisícovém Litvínově operuje hned několik mafiánských skupin. "Část kriminálních živlů má vazbu na zastupitelstvo města," uvádí se v dokumentu, který si nechalo zpracovat ministerstvo vnitra a online deník Aktuálně.cz jej má k dispozici. "A to přes formálně založená občanská sdružení a aktivní podnikání."

Během let, která od vypracování analýzy uplynula, se změnilo vedení města. Podstata problému však zůstala stejná.

Litvínovské výpalné

Občan Litvínova Martin Macháček
Občan Litvínova Martin Macháček | Foto: Ludvík Hradilek

O Litvínovu jako o městu prorostlém zločinem se začalo mluvit už před osmi lety, kdy byl před jedním z hudebních klubů postřelen zpěvák Martin Maxa.

Postupně se díky řadě reportáží a později výpovědí svědků ukázalo, že v Litvínově operuje skupina kolem vymahačské firmy Martina Macháčka a Kamila Havelky. V té době byly na denním pořádku rvačky, zranění. Ani vraždy nebyly nic výjimečného.

Podle svědků vybírala tato skupina mezi majiteli zábavních podniků výpalné. Mlátičky vtrhly do podniku, něco rozbily, někoho zbily, a pak firma majiteli navrhla, že pokud si najme jejich ochranu, už se to nebude opakovat.

Jenže u Maxy narazili, zpěvák se odmítl podvolit. Potom při jedné z bitek málem přišel o život - kulka z pistole těsně minula jeho hlavu.

Muž, který chtěl proti útočníkům vypovídat před soudem, byl následně zbit palicí do bezvědomí.

"Lidé, kteří chtěli ovládnout chod zábavního průmyslu v Litvínově, chtěli ukázat, jak bude nakládáno s někým, kdo je jim nepohodlný," uvedla v rozsudku nad útočníkem ústecká soudkyně Kamila Krejcarová.

Hlava všeho

Auto za 2 miliony na pěší zóně v Litvínově
Auto za 2 miliony na pěší zóně v Litvínově | Foto: Ludvík Hradilek

Za ty, kteří chtěli "ovládnout" město, byli v Litvínově považováni právě Macháček s Havelkou.

Řada lidí, která pro ně pracovala, byla buďto pachateli zločinů, nebo jejich oběťmi, několik přišlo o život. Macháček byl odsouzen jednou - a to loni za zbití policisty v civilu.

"Trestní oznámení vždy padala na Macháčka, ale Havelka byl hlavou toho všeho," říká jeden z mužů, jenž pro Macháčka pracoval a který z obav nechtěl zveřejnit své jméno. "Dá se říci, že Macháček byl bílý kůň."

Havelka v roce 2004 v TV Nova popsal svoji činnost. "Protože jsem vlastníkem bezpečnostní agentury, mám dohodu s místními majiteli o ochraně v rámci prevence," uvedl v pořadu Na vlastní oči. "Tenhle region je nemocný, takže neexistuje člověk, který by mohl s čistým štítem říci, že je poctivý. Každý má nějaké bláto na hřišti."

Kdo je kdo v kauze Litvínov

  • Martin Klika - předseda ČSSD v Litvínově, krajský zastupitel, kamarád Kamila Havelky, bývalý velitel Městské policie Litvínov.
  • Kamil Havelka - místopředseda ČSSD v Litvínově. Člen komise péče o obyvatelstvo. Vlastní dvě firmy s Martinem Macháčkem, jednu na vymáhání pohledávek. Jednatel za firmu Allkon v hotelu Eurorelax. Allkon získává od města milionové zakázky.
  • Martin Macháček - vlastní firmu na vymáhání pohledávek. Odsouzen na rok s podmínkou za ublížení na zdraví. Považován za bosse litvínovského podsvětí.
  • Martin Láter - svědek, jenž vypovídal proti Macháčkovým lidem. Zbit palicí do bezvědomí.
  • Dagmar Mandíková - radní za ČSSD. Firmy, které vlastní s manželem, získávají od města zakázky.
  • Ladislav Mandík - manžel Mandíkové, obviněn z nelegálních obchodů s naftou, hrozí mu 12 let vězení.
  • Daniel Volák - zastupitel za ODS. Od města získal zakázku na zastupování v právních věcech. Zastupoval Mandíka a lidi z okruhu Macháčka.

O účasti Havelky na vymahačských akcích vypovídal také zmiňovaný svědek, který odvahu odnesl rozbitím hlavy palicí.

Při výpovědi Martin Láter uvedl, že mu ještě před tím, než byl zmlácen, volal Kamil Havelka. "Nejdříve mě kontaktoval pan Havelka," citoval svědkovu výpověď Mladý svět. "Celkem přátelsky mi říkal, ať od toho dám ruce pryč, ať nevypovídám."

Politicky aktivní

Dnes to vypadá, že tentýž Kamil Havelka je váženým občanem. Navzdory své minulosti i faktu, že stále vlastní dvě firmy (z toho jednu na vymáhání dluhů) s Martinem Macháčkem, se vyšvihl do významných pozic.

Poté, co byl jeho kamarád z juda Martin Klika (ČSSD) zvolen místostarostou města, se Havelka stal místopředsedou litvínovské ČSSD a byl jmenován do komise rady města péče o obyvatelstvo.

Zasedá také ve výboru hokejového klubu HC Litvínov, zároveň je členem dozorčí rady společnosti Sportas, která zimní stadion spravuje.

"Pan Havelka je politicky aktivní, účastní se jednání z titulu místopředsedy ČSSD," říká zastupitel a bývalý radní Belák. "Například byl loni na koaličním jednání o rozpočtu města."

Zapojil se také do řešení situace s Romy na janovském sídlišti. Jako zástupce ČSSD jednal s vedením firmy, která vlastní tamní paneláky.

Aktivní roli Havelky potvrzuje i starosta města Milan Šťovíček (ODS). "Na některých jednáních zastupuje stranu," říká. "Ať si o něm myslím cokoliv, je místopředseda sociálních demokratů."

Paroubek za Allkonem

Eurorelax, kde je Havelka jednatel
Eurorelax, kde je Havelka jednatel | Foto: Ludvík Hradilek

Zároveň s Havelkovým vzestupem se začalo dařit také firmě Allkon, se kterou je úzce spojen. Od té doby, co je Klika místostarostou, získala firma zakázky téměř za 30 milionů korun.

O tom, že má Allkon blízko k sociálním demokratům, svědčí i fakt, že na zahájení provozu hotelu Eurorelax na Hoře sv. Kateřiny přijel předseda ČSSD Jiří Paroubek.

Právě v projektu Eurorelax působí Havelka jako jednatel za firmu Allkon. "Paroubka na zahájení pozval Allkon," říká místostarosta Hory sv. Kateřiny Petr Pakosta (ODS). "Celá jejich firma má k ČSSD blízko."

Blíž k informacím

Havelka svou roli bagatelizuje.

"Nejsem žádný politik," říká vysoký statný muž ve světlé kožené bundě a stejně světlých špičatých kožených botách. Ale po chvíli konstatuje, že "ho politika baví". "Člověk se tak dostane blíž k informacím," říká.

Při rozhovoru odmítá fotografování i záznam na diktafon. Stejně jako tají před médii svoji tvář, nechce říci, čím se nyní živí. "Do toho vám nic není. Je to moje soukromí," říká.

"Jsem obyčejný kluk, dělám to, co 90 procent jiných lidí," dodává při rozhovoru v restauraci, již provozuje firma Allkon, mezi přítomnými je i zmíněný Martin Macháček.

Dům patří Havelkovi, restauraci provozuje Allkon
Dům patří Havelkovi, restauraci provozuje Allkon | Foto: Ludvík Hradilek

"Nevidím, v čem by měl být problém. Nestýkáme se," říká na otázku, zda mu jako politikovi nevadí být spojen s mužem z podsvětí. "Firmy, které máme s Macháčkem, nejsou aktivní. Vymáhali jsme dluhy, ale to už neděláme."

A proč tehdy volal svědkovi, který měl proti Macháčkovi vypovídat u soudu a který byl následně zmlácen do bezvědomí?

"To si nepamatuji. Možná jsem mu volal, ale určitě jsem ho neovlivňoval," říká Havelka. "S panem Láterem jsme teď dobří kamarádi."

Během přípravy této reportáže pan Havelka dával novinářům najevo, že ví o jejich pobytu v Litvínově a že se mu jejich práce nelíbí.

Staří přátelé

Místostarostovi Klikovi spojení s mužem s temnou minulostí nevadí. "Mně osobně to nevadí, jsme kamarádi 27 let," uvedl v emailové odpovědi, osobní rozhovor odmítl. "V jeho minulosti já osobně problém nevidím."

Stejně tak se neobává, že by minulost druhého muže litvínovské ČSSD mohla ohrozit pověst strany. "Nebyl nikdy soudně trestán," píše Klika. "A pokud vím od pana Havelky, tak mu ani nikdy nebylo sděleno obvinění."

Obchodník s naftou

Také další politici z vedení města jsou spojeni s kontroverzními lidmi. Jde o tytéž politiky, jejichž firmy získávají zakázky od města.

Na rozdíl od případu Havelky a Macháčka je však s nimi pojí příbuzenské či pracovní vztahy.

Dagmar Mandíková je v Litvínově radní za ČSSD. Zároveň však figuruje ve dvou firmách společně se svým manželem Ladislavem.

Místostarosta Martin Klika (ČSSD)
Místostarosta Martin Klika (ČSSD) | Foto: Ludvík Hradilek

Ten od roku 2006 čelí obvinění z nelegálních obchodů s naftou, kterými měl spolu s dalšími lidmi obrat stát o bezmála 154 milionů korun. Na závěry vyšetřování čeká na svobodě, z vazby byl propuštěn na kauci.

Firma Korpen, ve které obviněný Mandík s manželkou figurují, zásobuje pohonnými hmotami litvínovské Technické služby.

A zastupitel Daniel Volák (ODS), jenž získal od města zakázku na poskytování právních služeb, právě Ladislava Mandíka a jeho firmu do podzimu loňského roku právně zastupoval.

Podle vyjádření v médiích stál jako právník také po boku Dalibora Divkoviče, jenž byl obviněn v kauze útoku revolverem na zpěváka Maxu. Krátce zastupoval i muže, jenž zmlátil palicí svědka Látera.

Nemám na výběr

Starosta města Milan Šťovíček (ODS) nechce kontroverzní postavy kolem vedení města příliš komentovat. 

"Své spolupracovníky si starosta nevybírá," říká opatrně. "Jsou to volené funkce, do kterých je nominovala jejich strana. Já do toho nemohu mluvit. Například s panem Klikou jsme nyní v řešení krizové situace v Janově dobrý tým. Pan Klika uplatňuje své zkušenosti z městské policie."

I starosta ovšem za dobu vládnutí na radnici zažil těžké situace. "Začaly mi chodit maily vyhrožující mi likvidací," říká. "V tuto chvíli je však pro mě stěžejní vyřešit problém Janova."

 

Právě se děje

Další zprávy