Uprchlík Pitr obchoduje, jezdí domů. A policie o tom ví

Markéta Chaloupská
19. 1. 2009 12:00
Skrývá se nejspíše ve Švýcarsku nebo Rakousku
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Uprchlý podnikatel Tomáš Pitr, po kterém více než rok pátrá policie, si nijak nedává záležet na tom, aby za sebou zametal stopy.  

Aktuálně.cz už několikrát na podzim loňského roku popsalo, jak podnikatel na útěku čile obchoduje, dnes přinesl deník Právo zprávu, že čas od času dokonce jezdí do svého domu v Čechách. A to dokonce s vědomím policie, uvedl deník.

Policie zprávu nepotvrdila. K Pitrovu případu se celkově nechce oficiálně příliš vyjadřovat, jako důvod opakuje, že veškeré podrobnosti by mohly poškodit vyšetřování.

"Informace, že by se mohl objevovat v Česku, máme taky. Bližší podrobnosti, jaké kroky v případu podnikáme nebo budeme podnikat, ale z pochopitelných důvodů nebudeme zveřejňovat," obhajuje mluvčí kriminálky Pavla Kopecká.

Dosud detektivové ani pořádně nevysvětlili, jak je možné, že je Pitr i přes veškeré indicie, které policie má, stále na svobodě.

"Situaci nám komplikuje například schengenský prostor i některé další skutečnosti. Navíc v této věci spolupracujeme například s Německem, Rakouskem i Švýcarskem," říká Kopecká.

Na Vánoce domů

Podle všeho jezdí Pitr domů ze Švýcarska. Centrála Interpolu v Bernu se totiž loni na podzim obrátila na české úřady, aby jim odpověděly, čeho se Pitr v Česku dopustil.

Naposledy se Pitr podle zmíněných neověřených informací objevil ve svém domě v Jesenici u Prahy o vánočních svátcích.

"Je to dost možné. My víme, že sem jezdí, ale nemůžeme s tím příliš dělat. Snažili jsme se sledovat místa, kde by se mohl pohybovat, ale je to těžké. On prostě nastoupí do auta a bez zastávky se nechá v autě s tmavými skly odvézt až domů," řekl k tomu Právu dobře informovaný zdroj z policejního prezidia.

Karibské firmy

Aktuálně.cz zase nedávno přineslo informace o tom, že uprchlík čile podniká, a to přes firmy s adresami v Karibiku.

Například jedna z Pitrových firem (Palmer&Johnson Reality) změnila svého vlastníka.

Do konce srpna minulého roku patřila společnostem Lusaka Corp. a Harela Limited z ostrovního státu Svatý Vincenc a Grenadiny, které jsou na Pitra úzce napojeny, a novým téměř stoprocentním vlastníkem se stala firma Masaru Holding, sídlící podle obchodního rejstříku v Dublinu.

Pitr o sobě dal mimo jiné vědět tím, když hřiště na Karlštejně změnilo majitele.

Až do konce minulého července vlastnila areál společnost Lusaka z ostrovního státu Svatý Vincenc a Grenadiny.

Podle výpisu z obchodního rejstříku se však vlastník změnil: stala se jím firma Fireworks Limited z ostrova Anguilla, rovněž v Karibiku. A Fireworks Ltd je stejně jako Lusaka úzce napojena na Tomáše Pitra.

Psychické problémy?

Pitr, na kterého je nyní vydán mezinárodní zatykač, se zodpovídá z krácení daní ve 13 let starém případu. Tehdy měl se čtyřmi kolegy ošidit stát celkově o 51 milionů korun.

Jan Kubice, bývalý ředitel policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, při diskusi se studenty na VŠE.
Jan Kubice, bývalý ředitel policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, při diskusi se studenty na VŠE. | Foto: Ondřej Besperát

Svou vinu zpočátku popíral a kvůli vážným psychickým problémům nenastoupil do vězení.

Od června loňského roku je nezvěstný.V době, když Pitr utekl, jej přitom sledovaly tajné služby i policie. Jak je možné, že si jeho útěku z republiky nikdo nevšiml, dodnes nikdo věrohodně nevysvětlil. 

Bývalý šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jan Kubice v nedávném rozhovoru pro Aktuálně.cz nepřímo naznačil, že si Pitra police nechala utéct.

"Přece i té husopasce v jižních Čechách muselo být jasné, že Pitr do vězení nenastoupí. Je to hodně divné."

Kubiceho ani nepřekvapila zpráva, že je ve Švýcarsku.

"To se přeci dalo předpokládat. V Evropě jsou dvě země, ve kterých jsou ty jeho činy promlčené: Rakousko a Švýcarsko. Vytipovat ty země bez jakékoliv znalosti je naprosto jednoduché. Jinde než tam nebo někde v zemích třetího světa být nemohl," míní Kubice.

 

Právě se děje

Další zprávy