Entropa obsahuje iniciály Hitlera, zlobí se historici

Pavel Baroch
16. 1. 2009 13:30
Německé dálnice v Černého plastice připomínají čísla 1 a 8
Dálnice jsou podle historiků poskládány tak, že ukazují překřížené číslice 1 a 8, což je symbol neonacistů. Čísla odkazují na pořadí písmen v abecedě: AH = Adolf Hitler
Dálnice jsou podle historiků poskládány tak, že ukazují překřížené číslice 1 a 8, což je symbol neonacistů. Čísla odkazují na pořadí písmen v abecedě: AH = Adolf Hitler | Foto: Aktuálně.cz

Praha/Brusel - Vyobrazení Německa na plastice Davida Černého v Bruselu nemusí vyobrazovat pouze dálnice, případně svastiku, ale přímo nacistický symbol - číslici osmnáct. Tvrdí to dva historici.

Čísla 1 a 8 odkazují na pořadí písmen v abecedě, tedy A a H, což jsou iniciály Adolfa Hitlera.

"Je to naprosto evidentní," řekl Aktuálně.cz vojenský historik a překladatel, který tento symbol v Černého plastice Entropa jednoznačně vidí. Redakce má jeho jméno k dispozici, historik si však nepřál být jmenován.

"Umělec to samozřejmě popře. Nemám zájem, aby mě někdo žaloval, mám svých starostí dost," vysvětlil své důvody historik.

Německo poseté osmnáctkami

David Černý skutečně odmítl, že by do vyobrazení Německa záměrně "propašoval" nacistický symbol.

"Je to naprosto scestné," řekl Aktuálně.cz Černý. "Když někdo chce vidět symboliku, kde není, stejně si ji tam najde," dodal.

Výtvarník uvedl, že při oficiálním představení plastiky v Bruselu ukázal německým novinářům družicovou mapu Německa a dálnicemi ve tvaru, který je i na jeho díle. "Ukázal jsem jim přesně tento obrázek," řekl Černý, podle něhož je možné v německé krajině najít spoustu dálnic v takovém uspořádání.

"Celé Německo je poseté osmnáctkami," tvrdí Černý. Podle Zdenka Maršálka z Ústavu pro soudobé dějiny také není vyobrazení Německa na Černého plastice pouhým odkazem na tamní hustou síť dálnic.

Autor plastiky David Černý
Autor plastiky David Černý | Foto: Reuters

"Na tu osmnáctku mě upozornil kolega, a je to skutečně evidentní," řekl Aktuálně.cz Maršálek. Dodal, že tento neonacistický symbol podporuje i vyobrazení dálnic, s jejichž stavbou v Německu začal právě Hitler.

"Osmnáctka je jeden z mezinárodních symbolů neonacistů, píšou ji například na zdech. Pro ně je to hrozně známý symbol," vysvětlil Maršálek.

Slovensku stačí omluva

Černého plastika Entropa zatím vyvolala oficiální protesty dvou zemí - Bulharska a Slovenska.

Bulharsku vadí, že je vyobrazeno jako země tureckých záchodů, a trvá na odstranění z plastiky. Česko slíbilo, že to co nejdříve udělá. Slovensko se zase ohradilo proti tomu, že vypadá jako zabalená klobása převázaná maďarskou trikolorou.

Mluvčí slovenského ministerstva zahraničí Ján Škoda v pátek uvedl, že se slovenští představitelé spokojí s omluvou od českého vicepremiéra Alexandra Vondry a nebudou požadovat odstranění z plastiky.

"Je to umělecký předmět a je nám líto, že jsme urazili jednotlivé země. Nikdy to nebylo zamýšleno jako urážka kohokoliv," řekl při oficiálním představení plastiky David Černý.

Zároveň se omluvil Vondrovi, ministru zahraničí Karlu Schwarzenbergovi a premiérovi Mirku Topolánkovi za mystifikaci, že se na plastice podíleli i umělci z jiných států Evropské unie.

Blogeři o plastice Davida Černého:

Foto: Aktuálně.cz
Jan Štern: David Černý to osladil Evropě
Foto: Aktuálně.cz
Jiří Pehe: David Černý nám to osladil
 

Právě se děje

Další zprávy