Vodičková žaluje stát pro pokutu za nezákonné adopce

Eliška Bártová Eliška Bártová
22. 12. 2008 12:35
Fond ohrožených dětí nesouhlasí s udělenou pokutou
Marie Vodičková, šéfka Fondu ohrožených dětí
Marie Vodičková, šéfka Fondu ohrožených dětí | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Fond ohrožených dětí Marie Vodičkové se rozhodl soudně bránit státu.

Jak jako první uveřejnil online deník Aktuálně.cz, organizace, která má chránit děti, podle ministerstva práce a sociálních věcí porušila zákon. Měla nezákonně zprostředkovávat adopce.

Úřad Petra Nečase našel vážná porušení zákona ve čtyřech případech. Organizace zatím dostala za první z nich pokutu.

FOD však odmítá, že by postupoval nesprávně. A podal proti rozhodnutí ministerstva žalobu. "Podali jsme žalobu ke správnímu soudu," řekla Aktuálně.cz ředitelka organizace Marie Vodičková. "Žádný zákon jsme neporušili."

Běžný postup

Na případy, kdy FOD domluvil osvojení bezdětným párům s těhotnou ženou v sociální tísni, upozornily kontroly ve třech krajích.

Ministerstvov listopadu potvrdilo rozhodnutí Plzeňského kraje a udělilo fondu pokutu ve výši 80 tisíc korun. "Jde o nejzávažnější delikt v oblasti sociálně právní ochrany dětí," okomentoval zjištění Daniel Hovorka z ministerského odboru pro rodinu.

Podle ministerského verdiktu "nelze protiprávnost jednání vyvrátit." Ze zákona je zprostředkování adopce nezákonné a otevírá prostor pro korupci.

"Vysoká závažnost správního deliktu neoprávněného zprostředkování osvojení spočívá především v tom," uvádí se ve verdiktu "...že výběrem osvojitelů pro konkrétní dítě mimo zákonný systém zprostředkování osvojení může být zásadním způsobem ohrožen příznivý vývoj dítěte."

Podle zjištění ministerstva je takovýto postu ve Fondu ohrožených dětí běžný.

Absurdní rozhodnutí

Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Ludvík Hradilek

Organizace se však proti rozhodnutí ministerstva a pokutě ohradila a minulý týden podala žalobu ke správnímu soudu. "Opíráme se především o to, že ministerstvo špatně právně zdůvodnilo své rozhodnutí," řekla Aktálně.cz ředitelka FODu Marie Vodičková. "Žádný zákon jsme neporušili, zdůvodnění je absurdní."

Podle Vodičkové zpracovala žalobu zcela zdarma pražská advokátní kancelář. "Sami se nám nabídli, že nám ji bezplatně připraví," říká Vodičková. "Ani jim se totiž nezdá ministerské rozhodnutí správné."

Vodičková proti ministerstvu argumentuje, že rodiče, které zoufalým matkám nabízí, jsou prověření. "Děti spíš ohrožuje oficiální cesta adopce," uvedla. "A to deprivací, kterou jim způsobuje pobyt v kojeneckých ústavech, kde musí být, než jsou svěřeny do adopce."

 

Právě se děje

Další zprávy