Dálnice D11: Smlouva státu s farmářkou stále není

Eliška Bártová Eliška Bártová
29. 12. 2008 11:04
Příprava se protáhne do jara
Paní Havránková před rodným domem.
Paní Havránková před rodným domem. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Letošní rok přinesl zlom do sporu státu s farmářkou Ludmilou Havránkovou z Plačic, přes jejíž pozemky má vést dálnice z Prahy do Hradce Králové.

Stát přistoupil na její požadavek směnit pozemky za pozemky. Dohodu o převodu 10 hektarů stavební půdy za 253 hektarů zemědělské, schválila vláda.

Jenže smlouva, která by definitivně stvrzovala tuto transakci, stále není připravená.

"Žádný návrh smlouvy jsme dosud nedostali," řekl Aktuálně.cz advokát statkářky Havránkové Pavel Černohous. "Na pozemkovém fondu nám řekli, že se jednání odsouvá, kvůli probíhající digitalizaci fondu."

Mezitím však Královéhradecký kraj začal s přípravou zákona, který by měl směňování pozemků zabránit.

Bez termínu

Dostavba dálnice D11 do Hradce Králové léta vázla u malé obce Plačice. Stát totiž 16 let odmítal přistoupit na dohodu s tamní statkářkou Ludmilou Havránkovou.


Teprve letos vláda vyslyšela její požadavek na směnu pozemků za pozemky a schválila převod 10 hektarů stavební půdy za 253 hektarů zemědělské půdy vzdálené zhruba 30 kilometrů od statku rodiny Havránkových.

Jenže ve vládním usnesení není žádný termín, do kdy se má tato směna uskutečnit, či dokdy má být hotov návrh smlouvy státu s farmářkou.

Problém je zároveň v tom, že hodnota pozemků, které stát Havránkovým nabízí, je o 50 procent nižší než hodnota půdy, již stát od rodiny žádá. Tak to aspoň vyplývá z návrhu, na jehož základě vláda směnu schválila.

Hodnota 253 hektarů pro farmářku Havránkovou byla odhadnuta na 55 milionů korun. Deset hektarů, které stát potřebuje pro dálnici, stojí bezmála dvakrát tolik.

"Čekáme, až nám bude smlouva předložena," říká advokát Černohous. "Do té doby nemáme možnost o těchto nesrovnalostech jednat."

Procesní problém

Dálnice končící u Plačic
Dálnice končící u Plačic | Foto: Ludvík Hradilek


Podle advokáta Černohouse pozemkový fond jeho klientce oznámil, že se jednání odsouvají kvůli probíhající digitalizaci dat.

Pozemkový fond však trvá na tom, že přípravy probíhají podle plánu. "Vše běží, jak má, připravujeme potřebné materiály," řekl mluvčí PF Michal Bureš. "Digitalizace je jen procesní problém, počkáme, až budou nová čísla pozemků. Neměla by to být velká komplikace."

Podle mluvčího Bureše by smlouva měla být připravena příští rok v březnu.

Zákon proti vlastníkům

Mezitím však Královéhradecký kraj zadal vypracování nového zákona o liniových stavbách, který by měl takovýmto směnám zabránit.

Impulsem k zákonodárné iniciativě byla právě dohoda státu s farmářkou. Krajští politici s ní nesouhlasí.

"Dojde k nenormální, nestandardní směně," okomentoval dohodu radní a zároveň starosta Chlumce nad Cidlinou Miroslav Uchytil (KDU-ČSL). "Není možné, aby to samé, co paní Havránková, aplikovali další."

Statkářka Havránková se synem
Statkářka Havránková se synem | Foto: Ludvík Hradilek

Královéhradečtí politici chtějí, aby nový zákon usnadnil stavby, jako jsou dálnice, silnice, obchvaty, či průmyslové zóny. K tomu jim má posloužit vyloučení ekologů ze stavebních řízení a zrušení odkladného účinku. Takže pokud by někdo nesouhlasil se stavbou na svém pozemku a chtěl by se soudit, tak by se i přesto mohlo stavět.

"Tak bychom zabránili k průtahům, k jakým došlo například u paní Havránkové," míní radní Uchytil.

Splněné podmínky

Statkářka Ludmila Havránková je už z neustálých průtahů a výhrůžek unavená. "Myslela jsem, že po rozhodnutí vlády, budu mít konečně klid," řekla Aktuálně.cz statkářka. "Ale nebojím se, co bude. Potkaly mě už horší věci."

Rodina Havránkových už splnila požadavky, které na ně Pozemkový fond kladl. "Během 14 dnů jsme převedli všechny pozemky, které jsem kdysi dala ekologům, jako obranu proti státu," říká Havránková. "Zároveň jsme zajistili, že předkupní právo na ně bude mít stát. Splnili jsme všechny podmínky, které po nás chtěli, nyní je to už jen na státu."

 

Právě se děje

Další zprávy