Otec dětí z kauzy Kuřim: Je načase, aby žily normálně

Lenka Smyčková
18. 12. 2008 14:00
Týraní chlapci se zřejmě vrátí k otci. Ne však hned
Radek Coufal smí za syny jen párkrát týdně. Chce je mít doma napořád
Radek Coufal smí za syny jen párkrát týdně. Chce je mít doma napořád | Foto: Aktuálně.cz, Ludvík Hradílek

Brno - Otci dětí týraných v takzvané kuřimské kauze svitla naděje na to, že bude konečně žít se svými syny. O tom, kdo bude vychovávat jedenáctiletého Ondřeje a devítiletého Jakuba, rozhodne soudkyně Městského soudu v Brně Zdenka Mádrová v pondělí.

Dnes vyslechla jen závěrečné řeči všech stran a další z rozsudků v kauze Kuřim vynese v pondělí 22. prosince dopoledne.

Jednání bylo i dnes neveřejné, státní zástupce Vladimír Kutnohorský ale novinářům prozradil, že soudní znalci zatím nedoporučili náhlý odchod chlapců z dětského centra Klokánek do domácnosti otce.

Pro děti, které u táty za poslední dva roky ani jednou nepřespaly, by to podle znalců mohlo být příliš rychlé a stresující.

Proto Kutnohorský ve své závěrečné řeči navrhl, aby chlapci zůstali ještě několik měsíců v Klokánku a postupně si zvykali na pobyt u otce. "Strávili by u něj jednu noc, dva dny, týden a pak by mohl soud znovu rozhodovat o svěření do otcovy péče," vysvětlil Kutnohorský.

Stejný postup navrhují i sociální pracovníci brněnského magistrátu a vedení a psycholožka brněnského Klokánku.

Coufal: Už mám pro kluky dárky

Otec Radek Coufal by ale chtěl syny do péče hned. "Já jsem přišel k soudu, abych kluky dostal domů, aby začali žít normální život. Bohužel, státní zástupce a sociální pracovníci navrhují prozatímní pobyt v Klokánku, přestože znalci konstatovali mou výchovnou způsobilost," povzdechl si Coufal.

Skutečně s chlapci žil naposledy před dvěma lety. Pak mu přístup k nim znemožnila jeho bývalá žena a matka dětí Klára Mauerová . Ve stejné době začala své děti bít a jinak týrat. Coufal o ničem nevěděl.

Matku Kláru Mauerovou má soud v pondělí zbavit rodičovských práv
Matku Kláru Mauerovou má soud v pondělí zbavit rodičovských práv | Foto: Aktuálně.cz, Ludvík Hradílek

"Mrzí mě, že jsem se o situaci kluků nestaral důsledněji. Bohužel, žena mi je nechtěla dávat. Mohl jsem požádat soud, ale já to prostě neudělal," lituje dnes Coufal. Bývalé ženě prý to, co dětem udělala, nikdy neodpustí.

Po odhalení týrání Coufalovi bránili ve styku s chlapci zaměstnanci Klokánku. Za to je kritizovalo ministerstvo práce a sociálních věcí i ombudsman. Nakonec návštěvy zakázal i soud.

Nyní smí otec syny vidět alespoň na několik odpolední v týdnu. Teprve nedávno se dozvěděl o možnosti požádat sociální pracovníky o delší pobyt dětí u něj doma.

"Já jsem si myslel, že to je v kompetenci Klokánku, proto jsem se řídil jejich pokyny, nevěděl jsem, že se můžu obrátit na sociální pracovníky. Až minulý týden jsme jednali, že o Vánocích a o víkendu by kluci mohli být doma," vysvětlil Coufal, proč za pobyt dětí u něj nebojoval už dříve.

Vánoční čas tak bude pro všechny tři po dlouhé době první delší dobou strávenou pohromadě. Coufal už má pro syny nakoupeny dárky pod stromeček. Chlapci o Vánocích s tatínkem vědí, chlubili se tím prý i ve škole.

Znalci: Rok a půl v Klokánku není dlouho

Pokud soud v pondělí rozhodne tak, jak navrhl státní zástupce i sociální pracovníci, nastane několikaměsíční období zvykání. Kluci budou už nejen na základě předběžného opatření, ale oficiálně, svěřeni do péče Klokánku. Krátkodobě pak budou pobývat u otce.

Babička chlapců Eliška Mauerová se chce na výchově také podílet
Babička chlapců Eliška Mauerová se chce na výchově také podílet | Foto: Ludvík Hradilek

"Pro hochy je nejlepší postupné seznamování jak s otcem, i s prarodiči. Jsou u tatínka spokojení a postupně si v jeho domácnosti zvykají. Délka pobytů u něj bude na domluvě," uvedla vedoucí brněnského Klokánku Jana Blažková.

Coufalovi přijde, že jsou chlapci v Klokánku zbytečně dlouho, znalci to ale nepotvrdili.

"Znalci tento typ zařízení doporučili, děti jsou tam v jakémsi terapeutickém programu. Délku pobytu nehodnotí znalci jako neúměrně dlouhou," interpretoval názor psychologů a psychiatra Kutnohorský.

Znalci ale zároveň potvrdili, že Coufal je schopný se o děti postarat. Ten má tak stále naději na to, že v pondělí si už syny z Klokánku odveze domů. Chce se o ně starat společně se svými rodiči a slíbil do výchovy zapojit i rodiče Kláry Mauerové.

Ta se soudu neúčastnila. Zůstala ve vazební věznici. V kuřimské kauze byla za týrání odsouzena s pěti dalšími lidmi. Celkem jim soud vyměřil 43 let vězení. Všichni se proti rozsudku již odvolali.

 

Právě se děje

Další zprávy