Šampionát 2009: Mají přátele v ODS a zakázky za miliony

Martina Machová Martina Machová
26. 12. 2008 9:00
Sporné mistrovství světa přináší lukrativní práci firmám
Tribuna běžeckého areálu Vesec. Politici a byznysmeni usednou v únoru možná právě sem. Pokud ovšem bude sníh a světový šampionát v klasickém lyžování vůbec začne
Tribuna běžeckého areálu Vesec. Politici a byznysmeni usednou v únoru možná právě sem. Pokud ovšem bude sníh a světový šampionát v klasickém lyžování vůbec začne | Foto: Martina Machová

Liberec - Až v únoru začne v Liberci mistrovství světa v klasickém lyžování, mohou na hlavní tribuně společně usednout čtyři přátelé.

Dva špičkoví politici ODS a dva majitelé významných libereckých firem. Ti první nejdříve pomohli prosadit, aby se šampionát konal. Ti druzí pak získali zakázky za desítky milionů.

Všichni se dobře znají a své přátelství nijak neskrývají.

Petr Syrovátko je zakladatelem a významným akcionářem vlivné stavební společnosti Syner, známé v celém Česku například kauzou "karlovarská losovačka". Když se jeho přítel a primátor Liberce Jiří Kittner letos ženil, šel mu Petr Syrovátko za svědka.

A když si krajský lídr ODS Radim Zika potřeboval půjčit milion tři sta tisíc korun na nákup pozemků v Liberci, pomohl mu bývalý zastupitel Liberce za ODS a majitel společnosti Oaza-net Hynek Tampier.

Všichni říkají, že jejich přátelství nemá nic společného ani s politikou, ani s byznysem, a když jdou spolu za sportem nebo zábavou, o práci prý vůbec nemluví.

Se Synerem mi dejte pokoj

Společných témat kolem šampionátu je však dostatek. Pro běžecký areál a skokanské můstky získaly obě firmy od magistrátu Liberce zakázky v celkové výši přes sto milionů korun. Kde firma Syner stavěla, tam společnost Oaza-net zaváděla sítě.

Je to zřejmé z informací, které redakce Aktuálně.cz vyčetla z běžně přístupných registrů veřejných zakázek. Úřady přitom shodně odpovídaly, že nemají jasný přehled o tom, kterým firmám stovky milionů pro šampionát v Liberci plynou.

Stavební společnost Syner inkasovala od pořadatelského města 62 milionů korun, Oaza-net získala zakázky za necelých 40 milionů.

Syner navíc získal ve veřejné soutěži i rekonstrukci vysokoškolských kolejí, kde budou během šampionátu bydlet sportovci. Technická univerzita Liberec firmě ze státních dotací vyplatila 350 milionů korun.

Co dělali pro MS 2009
Autor fotografie: Martina Machová

Co dělali pro MS 2009

Firma Syner

  • Areál Vesec
    17,7 milionu Kč

    - koordinátor výstavby
    - vodní nádrž
  • Areál Ještěd
    44,1 milionu Kč
    - demolice
    - komunikace
    - chodník
    - úpravy "televizní cesty"
  • Koleje univerzity
    350 milionů Kč

    - rekonstrukce

Společnost Oaza-net

  • Areál Ještěd
    23,2 milionu Kč

    - elektromontáže
    - osvětlení
  • Areál Vesec
    16 milionů Kč
    - datové systémy
    - časomíry
    - kamerový systém
    - rozvody pro zasněžování

"Se Synerem mi dejte pokoj, už tam deset let nepracuji," reagoval liberecký primátor Jiří Kittner při zmínce o firmě, jež se v celé zemi stala známým symbolem propojení politiky a byznysu.

Na otázku, zda liberecký šampionát dává prostor, aby spřátelené firmy získaly lukrativní zakázky z veřejných zdrojů odpověděl: "To si nemyslím. Vzhledem k charakteru staveb se zrovna firma Syner moc neuplatnila."

Jen pro připomenutí: přímo od města získal Syner zakázku za 60 milionů a od univerzity 350 milionů na rekonstrukci kolejí.

Než získal Jiří Kittner post libereckého primátora, pracoval v Syneru jako ekonomický ředitel. "Na rozdíl od jiných jsem po zvolení primátorem sám ukončil v Syneru svůj pracovní poměr," zdůrazňuje.

Své přátelství s významným libereckým podnikatelem ovšem nijak neskrývá. Běžně o něm před novináři hovoří jako o svém příteli a přiznává, že si jsou oba skutečně blízcí.

"Jestli jde pan Syrovátko na svatbu pana Kittnera, je jeho soukromé rozhodnutí, které jako mluvčí společnosti nemohu komentovat," uvedl mluvčí Syneru Ondřej Paclt. "Od města jsme získali zakázky za přibližně 60 milionů a porovnejte to s celkovým objemem."

Řekněte mi, jak bych mohl...

Dokončení tohoto materiálu si přečtěte ZDE



 

Právě se děje

Další zprávy