Advokát mocných Teryngel žene policii k Ústavnímu soudu

Markéta Chaloupská
23. 12. 2008 10:01
Právník je obviněn, že stát připravil o 100 milionů
Policie advokáta stíhá za to, že se jako právník podílel počátkem loňského roku na údajném stomiliónovém daňovém úniku u jednoho obchodu s cigaretami. Hrozí mu až dvanáct let vězení.
Policie advokáta stíhá za to, že se jako právník podílel počátkem loňského roku na údajném stomiliónovém daňovém úniku u jednoho obchodu s cigaretami. Hrozí mu až dvanáct let vězení. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Případ prominentního právníka Jiřího Teryngela, kterého policie prověřuje kvůli daňovým únikům, bude řešit Ústavní soud.

Teryngel si totiž podal ústavní stížnost na podjatost protikorupční policie.

"Ano, stížnost tady máme. Případ byl zatím přidělen konkrétnímu soudci, který teď začne shromažďovat podklady," potvrdil mluvčí Ústavního soudu Michal Spáčil.

Policie advokáta stíhá za to, že se jako právník podílel počátkem loňského roku na údajném stomiliónovém daňovém úniku u jednoho obchodu s cigaretami. Hrozí mu až dvanáct let vězení.

"Protikorupční útvar podal trestní oznámení, že se doktor Teryngel při své výpovědi dopustil křivého obvinění jednoho jejich pracovníka. Jelikož to ale podával šéf toho útvaru, tak je podjatý celý útvar," vysvětluje Teryngelův obhájce Josef Doucha.

Protikorupční policii to nikterak nepřekvapilo.

"Vím, že napadá veškeré postupy. Má na to právo. Je to zkušený právník, zná všechny metody, jak se dá zastavit trestní stíhání," myslí si mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek.

Jak již Aktuálně.cz informovalo, na Ústavním soudu také leží advokátova stížnost na postup soudkyně městského soudu, která má rozhodovat o tom, zda dokumenty zabavené při Terynglově zatčení může Česká advokátní komora vydat policii.

Pitr i ČSSD

Teryngel patří mezi české nejoceňovanější - a to i finančně - právníky. Jeho služby v minulosti využila ČSSD, zastupuje i uprchlého podnikatele Tomáše Pitra.

Před třemi roky mu hrozilo, že bude kvůli etickému pochybení vyškrtnut ze seznamu advokátů. A to kvůli kauze nevýhodného pronájmu Českého domu v Moskvě, v níž Teryngel zastupoval obě smluvní strany.

 

Právě se děje

Další zprávy